Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Ako doma zaviesť rutinu

Upratovanie sa väčšinou neradí medzi najobľúbenejšie domáce činnosti. S premysleným a prepracovaným upratovacím plánom to však môže byť hračka. Ako teda upratovať domácnosť skutočne efektívne a ako veľmi náročná je údržba a čistenie nami ponúkaných roliet FOA?

clanek_001

Ako na efektívne upratovanie domácnosti? 

Hlavným kľúčom k udržaniu čistoty Vášho domova je rozdeliť si práce na menšie denné a týždenné úlohy. A práve preto Vám prinášame tip na jednoduchú upratovaciu rutinu, ktorá ľahko udrží Váš domov čistý, a Vy pritom nebudete musieť prejaviť žiadne extra úsilie. Je však samozrejmé, že v čím väčšom dome či byte žijete, tým náročnějšie upratovanie Vás čaká.

Čo robiť každý deň?

Nechať si všetko upratovanie a domáce práce na sobotu? Chyba. Pokiaľ radšej každý deň investujete do upratovania cca 30 minút (15 minút ráno a 15 minút večer), cez víkend na Vás nebude zbytočne čakať halda práce. 

Ráno

Čo robiť každé ráno? 

  • ustelte posteľ a vyvetrajte byt
  • upratajte čisté riady z umývačky 
  • po raňajkách utrite kuchynskú linku 
  • utrite umývadlo a pult v kúpeľni jednorázovou utierkou 

Večer

Čo robiť každý večer?

  • po večeri utrite kuchynskú linku
  • vložte do umývačky špinavé riady a zapnite ju
  • upratajte rozhádzané veci z uplynulého dňa

clanek_002

Čo robiť v priebehu týždňa?

Okrem rannej/večernej upratovacej rutiny urobte každý deň v týždni jednu väčšiu úlohu:

  • Pondelok - utrite prach
  • Utorok - umyte toalety, sprchu a umyvadlá v kúpelni
  • Streda - povysávajte a utrite podlahu
  • Štvrtok - vyčistite zrkadlá a okná
  • Piatok - vyčistite chladničku zvnútra aj zvonku, otrite mikrovlnnú rúru zvnútra aj zvonku a vyčistite kuchynský drez
  • Sobota - vymeňte a vyperte postelné prádlo

Daný rozvrh samozrejme upravte tak, aby čo najviac vyhovoval Vašim konkrétnym požiadavkám a časovým možnostiam. Pokiaľ napríklad žijete na internáte so spoločnými kúpeľňami, nebudete musieť drhnúť toalety a sprchové podlahy. Naopak pokiaľ máte zdieľaný byt, môžete sa o domáce práce rozdeliť so svojimi spolubývajúcimi alebo môžete poprosiť Vaše dospievajúce deti, či by Vám pomohli. 

clanek_003

Starostlivosť o interiérové zatienenie 

Pokiaľ je reč o upratovaní, nesmieme zabudnúť ani na údržbu interiérového tienenia. Ako sa o neho starať a aké si vlastne môžete domov obstarať? 

My vo FOA Vám ponúkame 8 typov zatienenia interiéru, z ktorého si iste vyberiete aj Vy. Údržba každého z nich je navyše skutočne jednoduchá. 

 

Rolety Deň a noc FOA

Prvým ponúkaným variantom sú rolety Deň a noc FOA. Rolety Deň a noc FOA predstavujú to najlepšie, čo poskytuje spojenie žalúzií a bežných látkových roliet. Sú veľmi obľúbeným a praktickým tienením domácností aj kancelárií. Jednoduchý princíp striedania priehľadných a nepriehľadných pásov látky dovoľuje plynule regulovať tienenie cez deň a zaistenie súkromia v noci. 

Pri čistení nie je nutné rolety Deň a noc z okna dávať dole. Pokiaľ však vyžaduje hĺbkové čistenie, môžete roletu bez obáv dať dole, ale najlepšie sa Vám bude čistiť vo zvislej polohe na okne. Rolety Deň a noc FOA majú antistatickú úpravu. Tá však nevydrží večne. Výhodou oproti klasickým žalúziám je, že sa rolety neustále oklepávajú a prach na nich prakticky neostává. Pokiaľ sa tak predsa len stane, stačí použiť obyčajnú prachovku alebo vysávač na najnižší možný výkon. Pokiaľ je to možné, rolety čistite iba suchou handričkou. Pri väčšom znečistení môžete použiť aj handričku navlhčenú, ale nechajte potom roletu dobre preschnúť, než ju zarolujete. Pokiaľ je roleta príliš znečistená, môžete použiť aj jemný čistiaci prostriedok. Najprv však vyskúšajte reakciu látky na skrytom mieste. Pokiaľ po uschnutí neuvidíte zmeny na látke, môžete začať s čistením aj inde. Rolety Deň a noc je možné čistit taktiež s pomocou vysávača. Použite však vhodný nástavec hadice a znížte výkon vysávača na minimum. Rolety Deň a noc neperte ani nežehlite. V prípade veľkého znečistenia ich radšej zaneste do profesionálnej práčovne.

Rímske rolety FOA

Další variant zatienenia interiéru, ktorý zároveň taktiež príjemne spestrí celý interiér, sú rímske rolety FOA

Rímske alebo riasiace sa rolety sú niečo medzi závesom a klasickou roletou. Môžu byť prosté, ale aj rôzne ozdobné a dajú sa zaviazať alebo upevniť v akejkoľvek výške okna.

Zatiaľčo klasické rolety sú väčšinou zhotovené z jednoduchého pruhu jednofarebnej látky a sťahujú sa pomocou tenkej retiazky alebo šnúrky, rímske rolety majú napríklad všité rôzne ozdobné pásky či stuhy, pomocou ktorých sa dá roleta nariasiť a v požadovanej výške pripevniť. Rímske rolety preto vyzerajú veľmi ozdobne a sú obzvlášť vhodné do interiérov, ktoré potrebujú oživiť a spestriť.

Údržba rímskych roliet by sa dala porovnať s údržbou záclon. Textília je k profilu uchytená pomocou suchého zipsu, a preto sa dá veľmi jednoducho dať dole. Rolety môžete prať ručne alebo v práčke pri teplote 30 °C, ale nežmýkajte ich. Zvoľte program pre pranie jemného prádla alebo pre pranie záclon. Priesvitné rímske rolety nežehlite vôbec, ostatné látky perte iba pri nízkej teplote. 

Látkové rolety FOA

clanek_004

Zabudnúť nesmieme ani na látkové rolety FOA, ktoré sa v poslednej dobe vracajú opäť do módy. Sú to totiž práve látkové rolety, ktoré chránia domov pred slnečným svetlom, teplom a nežiaducimi pohľadmi zvonku. Vďaka veľkému množstvu ponúkaných farebných variácií tvoria látkové rolety zároveň taktiež výrazný designový prvok Vášho domova.

Látkové rolety sú navyše tak obľúbené aj preto, že kryjú sklenenú plochu okna zo 100 %. V porovnaní so žalúziami alebo roletami Deň a noc je pomocou látkových roliet jednoduchšie docieliť úplné zatemnenie.

Látkové rolety je možné čistiť úplne rovnako ako rolety Deň a noc

Rolety plisé FOA

clanek_005

Plisé rolety predstavujú dokonalý a estetický spôsob tienenia a ochrany pred slnečnýmm žiarením a prenikaním tepla z neho do interiéru. Vďaka svojej variabilite sú vhodné k zatieneniu všetkých typov okien a presklených plôch, vrátane šikmých strešných okien.

Rolety, a to nielen Plisé rolety, sú neustále vystavované prachu a znečisteniu. U Roliet Plisé ale nemusíte mať z čistenia vôbec strach. Ich údržba je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná. Rolety Plisé sa dajú veľmi ľahko dať dole, a preto bude jednoduchšie aj umývanie okien. Inšpirujte sa našimi radami pre údržbu a čistenie. Najprv zotrite prach suchou handričkou alebo prachovkou. Následne odstráňte drobné nečistoty a postupujte až k tým najväčším. Môžete použiť aj navlhčenú handričku alebo prachovku. Prach z Plisé môžete odstrániť taktiež pomocou vysávača. Pokiaľ môžete regulovať jeho výkon, znížte ho na najmenší.

Termo rolety FOA

Ako už napovedá názov, Termo rolety pracujú okrem svetla hlavne s teplom. Pripomínajú bežné rolety do okien, ale sú vybavené termo látkou pre úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Veľkou výhodou termo roliet teda je, že v lete chránia interiér pred prehriatím a v zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Aj v prípade Termo roliet platí, že sa dajú čistiť rovnako ako rolety Deň a noc

Rolety na strešné okná FOA

Rolety na strešné okná musia okrem svojej tieniacej funkcie spĺňať ešte jeden náročný požiadavok – neprevesovať sa aj pri extrémnom uhle naklonenia okna. Strešné rolety preto nemôžete len tak nahradiť žalúziami alebo bežnými roletami. Práve preto Vám ponúkame aj rolety špeciálne navrhnuté pre potreby strešných okien, pokiaľ sa Vaša kuchyňa náhodou nachádza v podkroví. 

Rolety na strešné okná čistíte opäť rovnako ako rolety Deň a noc, Látkové rolety a Termo rolety. 

Rolety Plisé na strešné okná FOA

clanek_006

Okrem běžných roliet na strešné okná nájdete na našom webe taktiež plisé rolety do strešných okien. Plisé rolety na strešné okná zaisťujú reguláciu prichádzajúceho a odchádzajúceho svetla tak, aby bez ohľadu na počasie za oknami bolo vo vnútri izby vždy toľko svetla, koľko si práve prajete mať.

Rolety Plisé na strešné okná sa dajú veľmi jednoducho dať dole, a preto bude jednoduchšie aj umývanie okien. Inšpirujte sa našimi radami pre údržbu a čistenie. Najprv zotrite prach suchou handričkou alebo prachovkou. Následne odstráňte drobné nečistoty a postupujte až k tým najväčším. Môžete použiť aj navlhčenú handričku alebo prachovku. Prach z Plisé môžete odstrániť taktiež pomocou vysávača. Pokiaľ môžete regulovať jeho výkon, znížte ho na najmenší.

Vertikálne žalúzie FOA

Spomenúť samozrejme musíme aj vertikálne žalúzie FOA, ktoré sú vhodné najmä k zatieneniu veľkých presklených plôch. Okrem bežných izieb sú tak vhodné napríklad taktiež do kancelárií. 

Pri čistení nie je nutné žalúzie celé odinštalovať. Ušetríte si tak prácu s demontážou a montážou. Pokiaľ vertikálne žalúzie vyžadujú hĺbkové čistenie, môžete dať dole iba lamely a tie čistiť samostatne. Vertikálne žalúzie FOA majú antistatickú úpravu. Tá však nevydrží večne. Výhodou oproti klasickým alu žalúziám je, že sa vertikálne žalúzie neustále oklepávajú a prach na nich prakticky nezostáva. Pokiaľ sa tak predsa len stane, stačí použiť obyčajnú prachovku alebo vysávač na najnižší možný výkon. Pokiaľ je to možné, žalúzie čistite iba suchou handričkou. Pri väčšom znečistení môžete použiť aj handričku navlhčenú, ale nechajte potom lamely dobre preschnúť. Pokiaľ je lamela príliš znečistená, môžete použiť aj jemný čistiaci prostriedok. Najprv však vyskúšajte reakciu látky na skrytom mieste. Pokiaľ po uschnutí neuvidíte zmeny na látke, môžete začať s čistením aj inde. Na čistenie Vertikálnych žalúzií nepoužívajte kefy, piesok ani iné drsné predmety. Povrch žalúzie by sa mohol poškodiť.

Kontaktujte nás a nechajte si zaslať vzorky zadarmo

Pokiaľ si nie ste istí, aké rolety alebo žalúzie FOA si máte obstarať, nechajte si zaslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova. 

A pokiaľ byste si náhodou nevedeli s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť. Náš profesionálne vyškolený personál Vám so všetkým ochotne poradí tak, aby ste s našimi roletami boli maximálne spokojní. Sme tu pro Vás každý všedný deň od 8 do 16 hodiy.