Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Vybavte si svoju pracovňu

Pracujete na home office a máte doma jednu voľnú miestnosť? Neváhajte a vytvorte si domácu pracovňu. Pri dobrom plánovaní môžete vykúzliť funkčnú pracovňu aj z pomerne malej miestnosti. Ako takú pracovňu zariadiť a ako Vám v tom pomôžu rolety FOA?

clanek_001

Zariadenie a vybavenie pracovne v piatich krokoch

  • výber správnej miestnosti – ideálne chladnejšia miestnosť s oknom
  • dostatočná miera osvetlenia 
  • voľba farieb – voľte podľa toho, čo sa Vám páči
  • výber nábytku – myslite predovšetkým na praktičnosť
  • relaxačná zóna a zútulnenie pracovnej časti – pokiaľ je miestnosť dostatočne veľká, nezabudnite na vhodné dekorácie a miesto pre odpočinok

clanek_002

Výber správnej miestnosti

Veľkosť pracovne tak úplne neovplyvníme. Väčšinou ju totiž robíme z tej miestnosti, ktorá nám v byte či dome zostala nevyužitá. Je však dobré si uvedomiť, akú prácu v nej budete vykonávať a následne jej miestnosť prispôsobiť. Napríklad taký programátor bude potrebovať trochu iné vybavenie než spisovateľ, a spisovateľ zase bude potrebovať trochu iný nábytok než účtovníčka.

Miestnosť, z ktorej plánujete urobiť pracovňu, môže byť orientovaná na akúkoľvek svetovú stranu. Ideálne sú ale skôr menej slnečné miesta, kde je o niečo chladnejšie. Pri nižšej teplote sa totiž dokážete lepšie sústrediť na prácu než v prehriatych miestnostiach.

Rozhodne sa vyhnite miestnosti bez okien, pretože aby ste mohli svoju prácu vykonávať skutočne efektívne, je potreba mať v miestnosti dostatok čerstvého vzduchu a veľa svetla.

V pracovni nikdy neseďte chrbtom k dverám a čelom k stene. Pokiaľ nejde inak a musíte sa pozerať do steny, zaveste si na ňu pekný neutrálny obraz.

clanek_003

Dostatočná miera osvetlenia

V pracovni je nevyhnutné mať kvalitné osvetlenie. Vôbec najideálnejšie je prirodzené svetlo, takže svoj pracovný stôl postavte čo najbližšie k oknu, aby ste si pri práci zbytočne netienili. Dajte si však pozor na to, aby sa Vám na obrazovke monitoru netvorili odlesky svetla. To by pre prácu nebolo príliš komfortné. Stôl by nemal stáť ani priamo pod oknom, pretože pri prudkom svetle by ste museli príliš namáhať svoj zrak. Pokiaľ opäť nemôžete inak, vsaďte na rolety a žalúzie FOA. Tie totiž nielen, že chránia interiér pred ostrými paprskami, ale príjemne rozptýlia taktiež slnečný svit a dajú sa ľahko úplne zatemniť

Konkrétne Vám teda ponúkame 8 typov roliet a žalúzií v najrôznejších odtieňoch, rozmeroch aj spôsobov upevnenia.

 

Rolety Deň a noc FOA

Prvým variantom sú rolety Deň a noc od FOA. Rolety Deň a noc FOA predstavujú to najlepšie, čo poskytuje spojenie žalúzií a bežných látkových roliet. Sú veľmi obľúbeným a praktickým tienením domácností aj kancelárií. Jednoduchý princíp striedania priehľadných a nepriehľadných pásov látky dovoľuje plynule regulovať tienenie cez deň a zaistenie súkromia v noci. 

Rolety Deň a noc, rovnako ako aj ďalšie nami ponúkané rolety a žalúzie, si u nás navyše môžete zaobstarať v najrôznejšom farebnom prevedení. To je taktiež záruka, že si u nás tie pravé rolety či žalúzie pre svoj domov vyberie skutočne každý.

Rímske rolety FOA

Ďalším variantom zatienenia interiéru, ktorá zároveň taktiež príjemne spestrí celý interiér, sú rímske rolety FOA

Rímske alebo riasiace sa rolety sú niečo medzi závesom a klasickou roletou. Môžu byť prosté, ale aj rôzne ozdobné a dajú sa zaviazať alebo upevniť v akejkoľvek výške okna.

Zatiaľčo klasické rolety sú väčšinou zhotovené z jednoduchého pruhu jednofarebnej látky a sťahujú sa pomocou tenkej retiazky alebo šnúrky, rímske rolety majú napríklad všité rôzne ozdobné pásky či stuhy, pomocou ktorých sa dá roleta nariasiť a v požadovanej výške pripevniť. Rímske rolety preto vyzerajú veľmi ozdobne a sú obzvlášť vhodné do interiérov, ktoré potrebujú oživiť a spestriť.

Látkové rolety FOA

zabudnúť nesmieme ani na látkové rolety FOA, ktoré sa v poslednej dobe vracia opäť do módy. Sú to totiž práve látkové rolety, ktoré chránia domov pred slnečným svetlom, teplom a nežiaducimi pohľadmi zvonku. Vďaka veľkému množstvu ponúkaných farebných variácií tvoria látkové rolety zároveň taktiež výrazný designový prvok Vášho domova.

Látkové rolety sú navyše tak obľúbené aj preto, že kryjú sklenenú plochu okna zo 100 %. V porovnaní so žalúziami alebo roletami Deň a noc je pomocou látkových roliet jednoduchšie docieliť úplného zatienenia.

Rolety plisé FOA

Plisé rolety predstavujú dokonalý a estetický spôsob tienenia a ochrany pred slnečným žiarením a prenikaním tepla z neho do interiéru. Vďaka svojej variabilite sú vhodné k zatieneniu všetkých typov okien a presklených plôch, vrátane šikmých strešných okien.

Termo rolety FOA

Ako už napovedá názov, termo rolety pracujú okrem svetla hlavne s teplom. Pripomínajú bežné rolety do okien, ale sú vybavené termo látkou pre úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Veľkou výhodou termo roliet teda je, že v lete chránia interiér pred prehriatím a v zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Termo rolety patria medzi bežné látkové rolety. Rozdiel je najmä v použitej látke, ktorá svojimi vlastnosťami umožňuje blokovanie ako svetla, tak hlavne tepla. 

Rolety na strešné okná FOA

Rolety na strešné okná musia okrem svojej tieniacej funkcie spĺňať ešte jeden náročný požiadavok – neprevesovať sa aj pri extrémnom uhle naklonenia okna. Strešné rolety preto nemôžete len tak nahradiť žalúziami alebo bežnými roletami. Práve preto Vám ponúkame aj rolety špeciálne navrhnuté pre potreby strešných okien

Rolety Plisé na strešné okná FOA

Okrem bežných roliet pre strešné okná nájdete na našom webe taktiež plisé rolety do strešných okien. Plisé rolety na strešné okná zaisťujú reguláciu prichádzajúceho a odchádzajúceho svetla a tepla tak, aby bez ohľadu na počasie za oknami bolo vo vnútri izby vždy toľko svetla a tepla, koľko si práve prajete mať.

Vertikálne žalúzie FOA

Zmieniť samozrejme musíme aj vertikálne žalúzie FOA, ktoré sú vhodné najmä k zatieneniu veľkých presklených plôch. Okrem bežných izieb sú tak vhodné napríklad taktiež do kancelárií

 

Výber nábytku

clanek_004

Či už budete zo svojej domácej kancelárie vykonávať akúkoľvek prácu, vždy potrebujete mať v pracovni kvalitný stôl, pracovnú stoličku a úložné priestory vo forme poličiek, zásuviek alebo kontajnerov

Pre prácu na bežnom počítači budete potrebovať trochu odlišný stôl než pre prácu na notebooku. U neho totiž nepotrebujete žiadny priestor pre uloženie počítača a stačí Vám iba menšia pracovná plocha. Pracovný stôl by mal mať dostatok zásuviek. Pokiaľ ich nemá, obstarajte si k stolu úložný kontajner na kolieskach.

Štandardná výška pracovného stolu sa pohybuje okolo 70 až 75 cm a šírka je závislá na priestore, ktorý máte k dispozícii. Hĺbka by mala byť u počítača s klávesnicou minimálne 120 až 150 cm kvôli odkládacej ploche.

Výber stoličky je veľmi individuálny. Vhodná je napríklad ergonomická otočná stolička s kolieskami. Operadlá na ruky či hlavu Vám môžu sedenie ešte viac spríjemniť. 

Potrebujete k vykonávaniu práce telefón, tlačiareň, kopírku alebo trebárs skener? Potom si rozhodne nezabudnite urobiť miesto aj na nich. Na veľké množstvo dokumentov si obstarajte policovú skriňu, do ktorej sa vojdu najrôznejšie šanóny alebo organizačné boxy. 

 

Relaxačná zóna a zútulnenie pracovnej časti

clanek_005

Máte pracovňu dostatočne veľkú? Zariaďte si v nej aj odpočinkový kútik. K relaxácii môžete využiť pohodlné kreslo s podnožkou, sedací vak či leňošku. Pokiaľ si zaobstaráte rozkládaciu pohovku, môže pracovňa slúžiť aj ako prípadná izba pre hostí. 

Pracovňu si zútulnite decentnými interiérovými doplnkami a nezabudnite na živé kvetiny. Práve zeleň totiž príjemne uľaví Vašim očiam unaveným od svetla z monitoru. 

S množstvom doplnkov to však zbytočne nepreháňajte. Nejedná sa o výstavnú sieň, ale o funkčnú pracovňu. Keď to navyše s množstvím dekorácií preženiete, bude sa Vám v pracovni horšie udržiavať poriadok a zrejme sa Vám bude aj horšie sústrediť na prácu. 

 

Voľba farieb

clanek_006

Pri výbere vhodných farieb do interiéru je potrebné myslieť predovšetkým na kombináciu jednotlivých odtieňov, aby výsledný dojem z celého interiéru bol čo najlepší a nepôsobil lacno či gýčovite. Existuje však veľmi jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete jednoducho vytvoriť vyváženú kombináciu farieb, z ktorej budete nadšení. Jedná sa o pravidlo 60-30-10.  Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej farbe hlavnej. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

clanek_007

Zaujímavosť na záver

Vedeli ste, že to, ako vyzerá Váš pracovný stôl, o Vás mnoho prezrádza? Je na Vašom stole vždy perfektne upratané, alebo je tomu presne naopak? 

  • Chaotik – Hrnček od kávy, desiata, krém na ruky, staré obaly od sušienok, kľúče od auta, parfém, nespočet pier a mnoho ďalších nepotrebných vecí? Pokiaľ i Váš pracovný stôl vyzerá nejak takto, potom ste jasný chaotik
  • Praktik Praktik presne vie, čo k svojej práci skutočne potrebuje a čo nie. Jeho stôl tvorí perfektne zrovnané skutočne dôležité veci a všetko nepotrebné nemá na jeho pracovnom mieste čo robiť. 
  • Designér – Pracovný stôl designéra by ste si mohli ľahko spliesť s profesionálne vyladenou fotografiou v kreatívnom magazíne z kancelárskeho prostredia. Práve na stole designéra je všetko krásne zrovnané, a dokonca aj farba nožničiek dokonale ladí s farbou diáru. Jedná sa skrátka o skutočnú pastvu pre oči.