Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Jesenné upratovanie – checklist

Pochmúrnych dní pribúda, slniečko zapadá čím ďalej tým skôr a jeseň o sebe pomaly začína dávať vedieť. Pripravte aj Vy svoj dom či byt na príchod novej sezóny poriadnym jesenným upratovaním. Na čo by ste behom neho nemali zabudnúť a ako ideálne čistiť rolety a žalúzie

Hoci sa upratovanie domácnosti väčšinou neradí medzi najobľúbenejšie činnosti, s našimi radami a tipmi to bude hračka. Pokiaľ Vám s jesenným upratovaním navyše pomôžu partneri či deti, iste ho budete mať hotový za chvíľu. 

clanek_001

Upratajte svoj šatník 

Začiatkom každého ročného obdobia je dobré urobiť očistu šatníku. Tá by mala mať hneď dve fáze. Prvá, kedy vytriedite všetky veci, ktoré už naozaj nenosíte alebo sú zničené natoľko, že sa na ďalšiu sezónu nedajú použiť. Tie potom napríklad môžete venovať druhým, ktorí ich potrebujú (detské domovy, ...), hodiť ich do kontajneru na textil alebo trebárs zo starých tričiek zo 100% bavlny urobiť handry na upratovanie. Druhá časť očisty, tá menej náročná, potom spočíva v uložení sezónnych vecí do krabíc a tašiek. V tejto dobe by ste teda mali všetky letné veci riadne uschovať do uzatvárateľného obalu a vytiahnuť oblečenie na zimu. Nielenže týmto spôsobom šetríte miesto vo svojom šatníku, ale zároveň tak máte skvelý prehľad o tom, aké kúsky v skrini skutočne máte. Pred uskladnením sezónneho oblečenia odporúčame všetky veci vyprať.

Vyčistite madrace

Kvalitný spánok je bezpochyby najdôležitejšou súčasťou spokojného života. S pretočením ručičiek na hodinách na zimný čas preto pretočte aj svoju madračku na druhú stranu. Pokiaľ ste ju navyše dlho nečistili, nezabudnite madračku vyprášiť alebo ju vložte do rúk profesionálom. Tí jej doprajú hĺbkovú očistu.

Vyčistite koberec

Koberce bývajú tými najväčšími lapačmi prachu vôbec. Okrem toho môžu v ich vláknach jednoducho ostávať zbytky jedla, vlasy a chlpy. V rámci jesenného upratovania preto koberce riadne vyklepte a vyprášte. Uvidíte, koľko nečistôt a iného prekvapenia sa v nich skrýva. Rovnako ako u madračiek aj v prípade kobercov Vám odporúčame vsadiť na hĺbkové čistenie z rúk odborníkov. A to zvlášť v prípade kobercov s vyšším vlasom alebo u kobercov so špecifickými nárokmi na údržbu a čistenie.

Vyčistite ventilátory a klimatizáciu

Keď už je reč o odborníkoch, nechajte si od nich vyčistiť taktiež ventilátory a klimatizáciu vo svojom osobnom automobile či v domácnosti. Aj tu sa totiž usadzuje hromada prachu, a dokonce aj baktérií a vírusov. Jednoducho tak môžete predísť rôznym alergiám, nachladeniu alebo iným zdravotným komplikáciám.

Upratujte pod nábytkom 

Najviac prachu, ktorý mimochodom neustále dýchame, zostáva za voľnými priestormi za radiátormi, pod pračkou, skriňou či posteľou. Pokiaľ to teda ide, posuňte tento nábytok a povysávajte a vytrite tieto záludné lapače prachu. Uvidíte a určite taktiež okamžitě ucítíte tu zmenu.

clanek_002

Vyčistite žľaby a odkvapy

Bývate v rodinnom dome? Iste Vás neminie ani upratovanie vonkajších častí domu. To je pred zimou totiž taktiež veľmi dôležité. Nezabudnite preto behom jesenných dní vyčistiť odkvapy a žľaby od spadnutých listov zo stromov. Tie môžu upchávať odtokové časti a odkvapy a žľaby potom nefungujú tak, ako by mali. To môže behom jesenných dažďov spôsobiť nemalé škody.

Pozametajte lístie

Zametanie lístia pred domom býva nekonečnou činnosťou každú jeseň. Zapojte preto do tejto aktivity všetkých členov svojej rodiny a urobte si zo zametania a hrabania lístia zábavné poobedie strávené so svojimi najbližšími. 

Umyte a upratajte záhradný nábytok

Zdobí Vašu terasu, balkón či záhradu záhradný nábytok? Nezabudnite ho uložiť, a chrániť ho tak pred nepriazňou počasia. Pred uskladnením ho umyte. Zabránite tým jeho poškodeniu ako trebárs prasknutiu v mrazivých dňoch alebo vzniku pliesne v prípade vlhka.

Pozvite si kominára

Než si doma po prvýkrát  zatopíte v krbe alebo peci, pozvite si kominára a nechajte profesionálov skontrolovať celé topné zariadenie. Zaprvé preto, či sa niektoré časti v priebehu roku neporušili, ale predovšetkým taktiež kvôli vyčisteniu komína. Potom si už môžete naplno užívať romantiku v podobe praskajúceho dreva a večernej pohody u plápolajúceho ohňa. 

clanek_003

Umyte okná

Evergreenom každého jesenného upratovania sú samozrejme čisté okná. Avšak pozor – nikdy okná neumývajte behom mrazivých dní. Okná umývajte zvonku zásadne behom teplejších dní. V mrazivom počasí pôjde špina horšie dole, voda Vám bude zamŕzať, a Vy navyše môžete ľahko nachladnúť. 

Pred samotným umývaním si pripravte vodu s prípravkom na umývanie okien, odstráňte z parapetov všetky predmety, pripravte si malý stabilný rebrík a môžete sa pustiť do práce. Najprv si otrite steny a strop od prachu a pavučín a potom umyte parapety. Posledným krokom pred samotnými oknami je umývanie tieniacej techniky (ako správne čistiť rolety a žalúzie sa dozviete v nasledujúcom odstavci).

Rámy umyte vlhkoou handričkou či utierkou, ktorú namočíte do vody s jemným saponátom (pozor, nepoužívajte abrazívne prostriedky). Skla následne umyjeme z oboch strán. Ideálne je použiť stierku, na ktorú nasadíme návlek z mikrovlákna. Ten namočíte do vody s prípravkom na umývanie okien, kam môžeme pridať taktiež trochu octu, ktorý funguje ako prirodzený odmasťovač a taktiež leštidlo. Pre dokonalý výsledok bez šmúh môžete použiť takzvaný vysávač na okná, ktorý z okien vysaje všetku vodu a zanechá ich žiarivo čisté

clanek_004

Starostlivosť a údržba roliet FOA

Pokiaľ je reč o upratovaní, rozhodne nesmieme zabudnúť na údržbu interiérového tienenia. Ako sa teda správne starať o nami ponúkané rolety a žalúzie FOA? 

Rolety FOA

Rolety Deň a noc, Látkové rolety, Termo rolety a Rolety na strešné okná majú rovnaký postup čistenia a údržby. Nie je ich pri čistení nutné z okna dávať dole, pokiaľ však vyžadujú hĺbkové čistenie, môžete ich z okna samozrejme dať dole. Najlepšie sa Vám však budú čistiť vo zvislej polohe na okne. Rolety nikdy neperte v práčke ani nežehlite. V prípade veľkého znečistenia ich radšej zaneste do práčovne.

Rolety majú antistatickú úpravu, ktorá ale nevydrží večne. Výhodou oproti klasickým žalúziám však je, že sa rolety neustále oklepávajú a prach na nich prakticky nezostáva. Pokiaľ sa tak náhodou stane, stačí siahnuť po obyčajnej prachovke. Použiť môžete taktiež vysávač na najnižší výkon. 

Rolety čistite iba suchou handričkou. Použiť môžete aj handričku navlhčenú, ale následne je dôležité nechať rolety dobre preschnúť, než ich budete rolovať. 

Čo sa týka čistiaceho prostriedku, tak ten najprv vyskúšajte na skrytom mieste roliet, či nedôjde k ich poničeniu. Pokiaľ po uschnutí neuvidíte na látke žiadne zmeny, môžete v kľude začať s čistením aj na iných miestach. 

Rímske rolety FOA

Údržba Rímskych roliet by sa dala jednoducho porovnať s údržbou záclon. Textília je totiž k profilu uchytená pomocou suchého zipsu, a preto sa dá veľmi ľahko dať dole. Rolety môžete prať ručně alebo v práčke pri teplote 30 °C, ale nikdy ich nežmýkajte. Zvoľte program pro pranie jemného prádla alebo špeciálny program pre pranie záclon. Priesvitné Rímske rolety vôbec nežehlite. 

Rolety plisé FOA a Rolety Plisé na strešné okná

Plisé rolety a Rolety Plisé na strešné okná, rovnako ako všetky ostatné rolety, sú neustále vystavované prachu a znečisteniu. U Plisé roliet ale nemusíte mať z čistenia vôbec žiaden strach. Ich údržba je totiž veľmi jednoduchá a časovo nenáročná. Rolety sa dajú veľmi jednoducho dať dole, vďaka čomu bude o poznanie jednoduchšie aj umývanie okien. Behom čistenia roliet z nich najpr zotrite prach suchou handričkou alebo prachovkou. Následne odstráňte drobné nečistoty a postupujte až k tým najväčším. Na pomoc si môžete vziať navlhčenú handričku alebo prachovku. Prach z Plisé môžete odstrániť pomocou vysávača. Pokiaľ môžete regulovať jeho výkon, znížte ho na najmenší.

Vertikálne žalúzie FOA

V neposlednom rade nesmieme zabudnúť ani na Vertikálne žalúzie FOA. Tie nie je nutné pri čistení celé odinštalovať. Tým si ušetríte prácu s demontážou a montážou. Pokiaľ však vertikálne žalúzie vyžadujú rozsiahlejšie čistenie, môžete jednoducho dať dole iba lamely a tie čistiť samostatne. 

Vertikálne žalúzie FOA, rovnako ako aj rolety FOA, majú antistatickú úpravu. Výhodou oproti klasickým žalúziám teda je, že sa vertikálne žalúzie neustále oklepávajú a prach na nich prakticky vôbec nedrží. Pokiaľ sa tak ale predsa len stane, stačí použiť obyčajnú prachovku alebo vysávač na najnižší možný výkon

Ideálne žalúzie čistite iba suchou handričkou. Pri väčšom znečistení môžete použiť aj handričku navlhčenú, ale je potom treba nechať lamely dobre preschnúť. Pokiaľ je lamela veľmi znečistená, môžete použiť jemný čistiaci prostriedok. Ten však najprv vyskúšajte na látke na neviditeľnom mieste. Pokiaľ po uschnutí neuvidíte žiadne zmeny na látke, môžete čistiaci prostriedok použiť aj na viditeľných miestach.