Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Najlepšie rolety a žalúzie pre vysoké okná

Vysoké okná sú krásne, avšak vyžadujú špeciálnu starostlivosť. Zohnať pre nich správne rolety, to nie je len tak. Výzvou býva nielen správna veľkosť, ale i maximálny užívateľský komfort a správna údržba. Vôbec najlepšie je sa zveriť do rúk profesionálom, ktorí vedia, čo robia, a vyjdú Vám v ústrety. Napríklad značka FOA. Zistite, aké rolety a žalúzie sú pre vysoké okná najlepšie!

clanek_001

Na našich stránkach nájdete najväčší výber tieniacej techniky od látkových roliet až po rôzne druhy žalúzií. Navyše Vám radi zostavíme riešenie na mieru. Vysoké okná majú dom od domu trochu iné rozmery. Ale my sme na to pripravení a žiadny rozmer pre nás nie je  prekážkou.

Nebojte sa – do vil, kancelárií a ďalších typov priestorov nie je problém zohnať naozaj dlhé rolety či žalúzie. Niektoré typy žalúzií a roliet sa však do veľkých okien hodia viac než iné. Nejde len o samotnú dĺžku, ale i o praktičnosť danej tieniacej techniky.

Na všetko sa pozrieme v nasledujúcom článku. Poradíme Vám, ako vybrať tie najlepšie rolety a žalúzie pre vysoké okná tak, aby Vám robili len samú radosť.

Problémy s výberom tieniacej techniky pre vysoké okná 

Vlastníte dom alebo vilu, ktorá má naozaj vysoké okná? Alebo riešite tento problém v komerčných či kancelárskych priestoroch? Potom Vám možno vŕta hlavou, ako sa zbaviť príliš ostrého slnečného svitu, prípadne ako si zaistiť dostatok súkromia. Stavíme sa, že Vás ani nenapadlo, že existujú natoľko dlhé rolety či žalúzie, ktoré by uspokojili Vaše požiadavky.

Väčšina výrobcov limituje zákazníkov stanovenými rozmermi a neponúkajú dostatočnú výšku tieniacej techniky, akú by potrebovali. Toho ste si určite všimli, keď ste si prezerali rôzne e-shopy, prípadne navštívili niektorú z kamenných predajní. Prečo to tak je?

  • Dané látky a materiály nemožno použiť na výrobu tak rozmernej tieniacej techniky. Nie je to práve najčastejší dôvod, avšak i s ním sa môžete čas od času stretnúť.
  • Doprava. Výrobca možno nemá problém s látkami alebo materiálom. Ale s prepravou. Predsa len rolety na vysoké okná majú pomerne netradičné rozmery a bežná preprava by im nemusela svedčiť. Firmy preto nerady predávajú nadrozmernú tieniacu techniku, pretože by si tým pridali starosti.
  • Tieniaca technika je príliš ťažká. Výroba a preprava sú jedna vec. Dajme tomu, že výrobca je schopný tieniacu techniku vyrobiť i dodať. Teoreticky. Lenže v praxi by nefungovala. Prečo? Bola by totiž príliš ťažká. A je jedno, či by ste ju namontovali na stenu alebo priamo na rám. Jednoducho by sa vytrhla zo steny, v horšom prípade zničila okná, alebo dokonca niekoho zranila. Práve výsledná váha produktu je najčastejšie prekážkou toho, aby vysoké okná dostali pekné a funkčné rolety alebo žalúzie. 

Je proto dôležité vybrať taký materiál a látky, ktoré nebudú okná príliš zaťažovať. A ktoré je bezpečné použiť. Bohužiaľ aj u ľahšieho systému často vyvstanú menšie problémy pri montáži. Väčšinou ich nenamontujete len tak sami bez pomoci ostatných. Musí sa Vás do toho pustiť naraz hneď niekoľko, lenže ako? 

Na štafle či rebrík môže v jednu chvíľu len jeden človek. Montáž sa tak v určitých miestach môže stať nebezpečnou, napríklad u okien, ktoré siahajú cez viacero poschodí, alebo sú v blízkosti schodiska. Aj to môže byť  jeden z dôvodov, prečo výrobci od nadrozmernej techniky dávajú ruky preč.

Do toho všetkého sa pridáva aj užívateľský komfort. Aj rolety z pomerne ľahkého materiálu môžu byť príliš ťažké na to, aby sa s nimi ľahko manipulovalo. Máme tým na mysli vyrolovanie a zrolovaní rolety do kazety či na stranu okna (záleží na konkrétnom modely). 

Výrobci sa vždy snažia zaistiť čo najväčšie pohodlie. Nakoniec ide aj o bezpečie zákazníka. Keby bola roleta ťažko ovládateľná, hrozí, že zákazník použije silu a nehoda je na svete. Pokiaľ u daného modelu nemôžu dosiahnuť požadovaných kvalít, radšej ho ani neuvedú na trh.

Ako vidíte, vyrobiť či vybrať rolety pre vysoké okná rozhodne nie je žiadna hračka. Neprepadajte ale depresiám! My sme pre Vás riešenie našli. A čo je lepšie – my sme pre Vás riešenie dokonca sami vyrobili. Takže môžeme s čistým srdcom vyškrtnúť všetky potenciálne problémy s roletami väčších rozmerov. Vychytali sme totiž každú muchu. 

Naše produkty se ľahko montujú, ovládajú, udržujú. Dokonca majú tú správnu váhu a rozmery. Aké rolety a žalúzie sú teda pre vysoké okná najlepšie? Všetky ich nájdete v nasledujúcom texte.

Vertikálne žalúzie sú jasnou voľbou pre väčšinu zákazníkov

Vertikálne žalúzie majú veľmi jednoduchý systém. Skladajú sa zo zvislých pruhov látky, ktoré sú zavesené na háčiky. To celé je ukotvené na nosnom profile s koľajničkami. Vertikálne žalúzie sa inak nazývajú taktiež zvislé žalúzie.

Lamely vertikálnych žalúzií vyrábame z ľahkých látok s nízkou gramážou. Ľahký je aj samotný nosný profil s koľajničkami, predovšetkým v porovnaní s produktmi iných výrobcov. Naše vertikálne žalúzie sú tak ideálnou voľbou pre Vaše vysoké okná a rozhodne sa s nimi nemusíte báť toho, že by poškodili rám alebo stenu.

Vertikálne žalúzie sa hodia ako do vysokých a úzkych okien, tak do okien, ktoré sú vysoké a široké. Akú maximálnu výšku a šírku zvislých žalúzií si u nás môžete objednať?

  • Pokiaľ budete zvislé žalúzie montovať vŕtaním do stropu, je možné ich objednať až do výšky a šírky 300 cm.
  • V prípade montáže vŕtaním do steny ponúkame vertikálne žalúzie v maximálnej výške 300 cm. To isté platí pre maximálnu šírku.
  • Mienite vertikálne žalúzie vŕtať do stropu výklenku? Potom si u nás môžete objednať výšku i šírku do 300 cm.

TIP: Radi by ste sa dozvedeli niečo o montáži a zameriavaní vertikálnych žalúzií? Naše systémy úmyselne vyrábame tak, aby ich zvládol nainštalovať úplne každý. Naviac Vám prídu už zložené. Pre viac informácií sa pozrite na text Montáž vertikálnych žalúzií.

Zvislé žalúzie ponúkame v niekoľkých variantoch látok a textúr, ktoré skvelo zapadnú do Vášho interiéru. Lamely môžete zaobstarať v nasledujúcich látkach:

  • Potrebujete súkromie, ale zároveň nechcete, aby sa miestnosť úplne ponorila do tmy? Je nám jasné, že do kancelárie sa nič takého nehodí. A preto sme pre Vás pripravili látku Standard Farebná LE či Basic Priesvitná VS
  • Vo Vašom dome však možno túžite po úplnom zatemnení. Aj toho je možné s vertikálnymi žalúziami dosiahnúť. Kúpte si lamely s látkou Premium Zatemňujúca VK.
  • Chcete prírodný vzhľad? Skrátka niečo, čo na prvý pohľad zaujme, ale zároveň dobre poslúži? Skúste nepriehľadnú látku Standard Prírodná VP. Slnko prepúšťa len čiastočne. Tieň Vám teda doma vytvorí, ale viditeľnosť zostane na dobrej úrovni.

Hodí sa ako do obývacích izieb, pracovní, kancelárií, tak do jedální či kuchýň. A to najmä preto, že sa ľahko udržujú. Pri čistení lamiel nie je nutné rolety nijak dávať dole. Naviac vďaka antistatickej úprave k čisteniu veľmi často pristupovať ani nemusíte. Na roletách sa prach nedrží. Pravidelnú údržbu zvládnete pomocou prachovky, vysávača na nízký výkon, prípadne jemného saponátu.

TIP: Ako na čistenie vertikálnych roliet? Nie je to nič ťažké. Presvedčte sa sami v našom článku Údržba a čistenie

clanek_002

Aj klasické látkové rolety môžu zdobiť vysoké okná

Pokiaľ máte radi klasické látkové rolety, rozhodne sa nemusíte v prípade vysokých okien obmedzovať. Aj tento typ pre Vás vyrobíme vo väčších veľkostiach a doručíme až k Vám domov. Naviac zložený a pripravený na to, abyste ho namontovali.

Látkové rolety sú štýlové a ľahké. Bez problémov ich je možné namontovať v podstate kamkoľvek, bez toho aby hrozilo, že zničia okenný rám alebo stenu. Je len na Vás, či látkové rolety zvolíte pre okná vysoké a úzke, alebo vysoké a široké. 

S naozaj nadrozmernými oknami si navyše v tomto prípade môžete krásne vyhrať. Pokiaľ okno nie je len jedna veľká, jednoliata presklená tabuľa, rozdeľte ho na niekoľko segmentov a pre každý kúpte vlastné látkové rolety. Zaveste ich klasicky vertikálne. 

Vytvoríte tak veľmi pekný efekt, tým skôr, pokiaľ sa rozhodnete nakombinovať rolety hneď v niekoľkých rôznych farbách či odtieňov jednej farby. Kombinácia tón v tóne zapadne aj do konzervativnejších priestorov, zatiaľ čo odvážny kontrast je to pravé pre moderné a odvážne interiéry.

Akú maximálnu výšku a šírku látkových roliet si u nás môžete objednať?

  • Pokiaľ budete zvislé žalúzie montovať vŕtaním do stropu a do steny, je možné ich objednať do výšky a šírky 240 cm.
  • V prípade montáže zavesením a vŕtaním na okno ponúkame vertikálne žalúzie v maximálnej výške 240 cm. To isté platí pre maximálnu šírku.
  • Mienite látkové rolety vŕtať do stropu výklenku? Potom si u nás môžete objednať výšku aj šírku do 240 cm.

TIP: Zaujíma Vás, ako sa látkové rolety montujú a či by to u Vás doma vôbec bolo uskutočniteľné? Pozrite sa do nášho článku Montáž látkových roliet.

Zvislé žalúzie ponúkame v niekoľkých variantoch látok a textúr, ktoré skvele zapadnú do Vášho interiéru. Rolety sú k dispozícii v nasledujúcich látkách:

  • Chcete do miestnosti čiastočne vpustiť svetlo a zároveň si užiť dostatok súkromia? Nestojíte o úplné zatemnenie? Doporučujeme látku Standard Farebná LA alebo Standard Farebná LE.
  • Zatemňujúce látkové rolety získate, pokiaľ si ich u nás necháte vyrobiť z látky Standard Zatemňujúca LM. Ta je na zadnej strane potiahnutá hladkou zatemňujúcou vrstvou, ktorá neprepustí svetlo zvonku.
  • Pre zákazníkov, ktorí chcú rolety s prírodným vzhľadom, sme pripravili látky Premium Prírodná LSA a Basic Žíhaná LS. Slnečné svetlo síce čiastočne prepúšťa, avšak je nepriehľadná, takže zvonku nikto nevidí žiadne siluety.

U látkových roliet je veľkou výhodou aj to, že sa ľahko udržujú. Vystačíte si so suchou handričkou, prípadne s jemným saponátom. Nezostane na nich prach. Nielen, že sa pri používaní a rolovaní do kazety oklepávajú, ale zároveň majú antistatickú povrchovú úpravu. Upratovanie je tak o poznanie jednoduchšie. Viac sa o údržbe látkových roliet dozviete v texte Údržba a čistenie látkových roliet.

clanek_003

Máte otázky? Kontaktujte našu zákaznícku podporu 

Pokiaľ by ste počas výberu, merania či montáže narazili na čokoľvek, čo by Vám nebolo jasné, kontaktujte našu zákaznícku podporu. Sme Vám k dispozícii každý všedný deň od 8:00 do 16:00 hodin. Dovoláte sa nám na číslo 2 22200 51 42. Alebo nám napíšte e-mail na info@foa-rolety.sk. My Vám odpovieme, popr. Vám zavoláme späť na telefónne číslo, ktoré nám na seba necháte. 

Pár slov na záver

Teraz už viete, že aj vysoké okná môžu mať krásne rolety či žalúzie. Aby sme Vám nákup ešte spríjemnili, na našich stránkach si prečítajte detailného Sprievodcu, ktorý Vás prevedie výberom tieniacej techniky pre Vašu domácnosť a kde nájdete všetko podstatné.

Značka FOA sa venuje tieniacej technike od roku 2017. Všetko sami vyrábame a radi Vám ponúkneme riešenie priamo na mieru. Zakladáme si na spoľahlivosti a bezkonkurenčných cenách. Našou špecialitou sú rolety a žalúzie, ktoré si namontujete sami bez pomoci odborníka a behom chvíľky.

Veríme, že si u nás vyberiete a že budete s nákupom spokojní.