Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Prvýkrát do školy alebo ako vybaviť detskú izbu školákovi

Sú udalosti, ktoré sa dejú len raz za rok – napríklad narodeniny alebo Vianoce. Potom sú vzácne okamihy, ktoré sa stanú len niekoľkokrát za život. Ale existujú úplne jedinečné chvíle, ktoré sa stanú v živote len raz, ako napríklad prvá láska, alebo začatie školskej dochádzky. Nástup do prvej triedy je nezabudnuteľný zážitok. Ako ho začínajúcemu školákovi spríjemniť a uľahčiť?

clanek_001

Ako vybaviť izbu školáka

Doteraz slúžila detská izba len ako herňa a spálňa. Od tejto chvíle sa ale Vaša ratolesť bude musieť venovať aj školským povinnostiam. Bude sa učiť a písať domáce úlohy. To nemôže robiť na koberci alebo v šlapacom autíčku.

Napadne Vás asi zaobstarať písací stôl. To je samozrejme základ. Je ale dobré uvažovať ďalej. Napríklad správne vyvážiť osvetlenie a tienenie. K stolu patrí aj stolička, najlepšie ergonomická. Nezabudnite ani na dostatok úložných priestorov na učebnice a ďalšie pomôcky.

Poďme si rozobrať podrobnejšie čím a ako vybaviť izbu pre malého školáčika.

Písací stôl

Hlavnou povinnosťou detí je vyrásť. A tak rastú. A rastú rýchlo. Ak dieťaťu zaobstaráte písací stolík, ktorý neporastie s ním, budete musieť za rok či dva zaobstarať ďalší. Cenový rozdiel medzi obyčajnou doskou na štyroch nohách a skutočným písacím stolom je síce badateľný, ale nikto nie je taký bohatý, aby si mohol dovoliť kupovať najlacnejšie veci.

clanek_002

V prvom rade by mal mať stôl nastaviteľnú výšku pracovnej dosky. Nielen preto, že dieťa rastie ako z vody, ale aj preto, že niektoré úlohy sa mu bude chcieť plniť napríklad v stoji. Zdvihnúť výšku stola napríklad aj o 50 cm by teda nemal byť problém.

Skvelé je, ak má stôl sklopnú dosku. Napríklad pre maľovanie, a v neskorších rokoch aj rysovanie, je to ideálna možnosť. Študent sa nemusí nad pracovnou doskou toľko nakláňať. Držanie tela je tak ergonomickejšie.

Pri výbere stola nekupujte ten najmenší, len preto, aby sa vošiel do izby. Radšej obetujte jednu skrinku a niečo presuňte na poličky na stene, ale stôl kúpte dostatočne veľký. Uvedomte si, že časom sa na stôl určite bude musieť vojsť počítač s monitorom alebo notebook, a pritom ponechať dosť miesta na učebnice, zošity a ďalšie školské pomôcky.

Veľmi praktické sú stoly s úložným priestorom v podobe zásuviek alebo vstavanej skrinky. Na druhú stranu niekedy prekáža v pohodlnom sedení pri stole. Určite berte svoje dieťa na výber nového písacieho stola a nechajte ho vyskúšať, ako sa mu pri ňom sedí a pracuje.

Stolička pre školáka

Vaše dieťa bude na stoličke tráviť veľa času. V škole nebude nijako pohodlná. Spríjemnite mu teda chvíle domáceho štúdia nejakou pohodlnou stoličkou. Skvelé bude, pokiaľ je možné stoličku nastavovať – výšku sedadla i sklon operadla.

Väčšina študentských stoličiek je vybavená kolieskami. Stojí za úvahu zaobstarať takú stoličku, kde je možné kolieska nastaviť tak, aby sa neotáčali. Pokiaľ totiž stolička jazdí, môže sa pohnúť aj neplánovane, ako sa školáčik opiera o stôl. A akonáhle sa stolička pohne neplánovane, môže sa snaha o napísanie krásneho písmenka minúť cieľa.

Ak je to možné, umiestnite stôl a stoličku tak, aby dieťa nebolo chrbtom k dverám do izby. Je to skôr z psychologických dôvodov - nikto nemá rád ten pocit, že sa mu niekto znenazdania objaví za chrbtom.

Kvôli odpočinku pre ruky je dobré, ak má stolička aj lakťové opierky. Zopár sekúnd, kedy dieťa zakloní hlavu, zavrie oči a odloží si ruky na opierky, mu dodajú energiu na ďalšiu prácu. Sami by ste vlastne mali dbať na to, aby si dieťa po nejakých 15 minútach práce dalo krátky odpočinok.

Správne množstvo svetla

Svetlo je veľmi dôležité. Existujú dokonca normy a tabuľky, ktoré definujú silu, smer, aj farbu svetla pre rôzne druhy práce. Môžete využiť prirodzené vonkajšie svetlo, alebo svetlá umelé z lampičiek a lustrov.

clanek_003

Okno je teda dobré mať buď za chrbtom, alebo proti dominantnej ruke školáka. V prípade praváka by teda malo byť okno vľavo. Naopak ľavákovi bude vyhovovať viacej okno vpravo. Nie vždy je to samozrejme možné zaistiť, takže svoju prácu potom urobí lampička spolu s lustrom.

Občas je ale prirodzeného svetla toľko, že oslňuje. Tú prichádza k slovu kvalitná tieniaca technika. V letných mesiacoch sa k premiere svetla pridáva aj veľké teplo, ktoré veľmi skoro môže nášho študenta prehriať a unaviť.

Pre tých, ktorí nakúpia tieniacu techniku ​​na našom e-shope dňa 1. 9. 2022, máme dobrú správu: máme pre Vás pripravenú zľavu 20% na všetok sortiment. Stačí v košíku zadať zľavový kód ZLAVA20.

Rolety alebo žalúzie v izbe školáka sú teda nevyhnutné. Je dobré zvážiť niekoľko požiadaviek a určiť tie, ktoré sú najdôležitejšie. Druhov a typov tienenia je totiž veľké množstvo. Každý z nich vyniká v niečom inom. Pre detskú izbu školáka odporúčame týchto kandidátov:

  • Rolety Deň a noc. Vedia dobre zatieniť izbu, pričom ponúkajú možnosť plynulej regulácie množstva svetla, ktoré do izby preniká. Zároveň skvele vyzerajú.
  • Látkové rolety. Je možné nimi dosiahnuť plné zatemnenie. Pri zvolení ľahšej a svetlejšej látky ale časť slnečných lúčov môže prenikať vo forme difúzneho svetla. Ponúka väčšinou väčší výber farieb ako rolety Deň a noc.
  • Termo rolety. Už názvom o sebe prezrádzajú svoju hlavnú prednosť - skvele blokujú teplo, ktoré prechádza cez okno. V lete nepustia príliš tepla do miestnosti, v zime zase zabránia unikaniu tepla z miestnosti. So svetlom sa samozrejme vyrovnajú rovnako ako normálne látkové rolety.

clanek_004

Úložné priestory

Určite to poznáte - úložných priestorov je stále málo. Školák toho potrebuje uložiť skutočne veľa. Okrem oblečenia a hračiek pribudnú učebnice, zošity, portfólia, výtvarné pomôcky, cvičebný úbor a mnoho ďalšieho.

Využite teda každú možnosť - skrinky, regály, poličky, úložný priestor pod posteľou alebo aj šuplík v písacom stole.

Je samozrejme lacnejšie zaobstarať regál s policami, než celú skriňu aj s dverami. Dvere navyše potrebujú priestor na otvorenie, čo regál nepotrebuje. Avšak skriňa vyzerá predsa len trochu lepšie ako sada políc, z ktorej vykukujú rôzne predmety. S výhodou sa tu uplatní opäť tieniaca technika.

Pokiaľ chcete mať v detskej izbe len regál s policami, môžete pred neho nainštalovať nejakú roletu alebo zvislé žalúzie. Roletu stačí len spustiť, prípadne žalúzie roztiahnuť do strán, a hneď je izbička útulná a pekná. Je to vlastne taká falošná stena. Čo ale neznamená, že by si dieťa nemalo udržiavať v izbe poriadok. :-)

Stále je to ale detská izba

Z malého dieťatka máte zrazu školáka. Už musia samostatne pracovať a plniť úlohy. Učia sa, ako sa orientovať vo svete dospelých. Vybavenie jeho izby by ho v tom malo maximálne podporovať.

Stále je to ale dieťa, ktoré sa aj rado hrá. Nepodriadujte teda všetko len a iba škole. Aj izba školáka by mala byť stále zároveň detskou izbou s hračkami a priestorom na hranie. Možno, že časom zrušíte posteľ v tvare draka alebo auta, aby školáka príliš nerozptyľovala od povinností. Možno, že aj pomaly budú prevažovať praktické veci nad hračkami. Ale dieťa by sa malo v izbičke stále cítiť v bezpečí a spokojne.

A kto vie? Možno ho to všetko bude motivovať k tomu, aby si školu obľúbilo, a bude Vám robiť radosť aj tým, že bude nosiť množstvo jednotiek.