Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Ako dodať miestnosti šmrnc pomocou farieb

Nová výmaľba je snáď ten najjednoduchší spôsob, ako môžete miestnosti dodať nový šmrnc. Rovnako tak môžete interiér oživiť aj najrôznejšími farebnými doplnkami a dekoráciami. Ako farby v interiéri správne kombinovať, aby výsledný dojem bol čo možno najlepší, aká je psychológia jednotlivých farieb a ako Vám s farebným oživením izby môžu pomôcť nami ponúkané rolety a žalúzie FOA? 

clanek_001

Ako kombinovať farby v interiéri?

Pri výbere vhodných farieb do interiéru je potrebné myslieť predovšetkým na kombináciu jednotlivých odtieňov, aby výsledný dojem z celého interiéru bol čo najlepší a nepôsobil lacno či gýčovito. 

Existuje však veľmi jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete ľahko vytvoriť vyváženú kombináciu farieb, z ktorej budete nadšení. Jedná sa o pravidlo 60-30-10

Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už zmieňovanej farbe hlavnej. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

clanek_002

Psychológia farieb v interiéri

  • Žltá – oslobodzuje, přináša uvoľnenie, povzbudzuje, navodzuje pocit súladu, harmónie, pôsobí veselo a otvorene
  • Oranžová – vyvolává pocit radosti, nabíja energiou a je spojená s predstavou tepla, bohatstva zlata a úrody
  • Svetlo zelená – aj keď ju väčšina vníma prirodzene, niekedy môže pôsobiť aj jedovato, je spojená s predstavou ticha, kľudu, harmónie a prírody
  • Tmavo zelená – ukľudňuje a chráni, je priateľská, navodzuje pocit bezpečia a nádeje
  • Modrá – symbolizuje kľud, dôveru a stálosť pretrvávajúcu na veky
  • Červená – je energická, vzrušujúca, vášnivá až náruživá, je spojovaná s predstavami ohňa, krvi, nebezpečia a lásky
  • Fialová – je veľmi osobitá, náročná, značí zastrené vzrušenie, skryté tajomstvo vyvolávajúce znepokojenie, zdržanlivú triezvosť aj pokoru
  • Ružová – symbolizuje predovšetkým lásku, náklonnosť a oddanosť, je to farba nehy, jemnosti a oddanosti
  • Marhuľová – obnovuje, oživuje, stimuluje a môže pomôcť rozpustiť a odstrániť emocionálne blokády
  • Šedá – ľahostajná, smutná, spojená s predstavou chudoby a pokory, neutralitou, hranicou medzi priestormi
  • Biela – je veľmi často spojovaná s predstavou nevinnosti a čistoty, oslobodenia, absolútnej slobody a nových začiatkov
  • Čierna – aj keď bola v minulosti považovaná za farbu smrti, v modernom designe je čím ďalej viac obľúbená pre svoju nadčasovosť a eleganciu
  • Zlatá – symbolizuje pocit žiariaceho šťastia, luxusu, elegancie a prepychu

clanek_003

Farebné rolety a žalúzie FOA

Okrem novej farebnej výmaľby či obstarania farebného nábytku môžete interiér rozžiariť taktiež roletami a žalúziami FOA. Práve FOA Vám totiž ponúka interiérové zatienenie v najrôznejšom farebnom prevedení, a nech teda hľadáte akýkoľvek odtieň, u nás si iste vyberiete. Aké konkrétne rolety a žalúzie si môžete zaobstarať? 

clanek_004

Rolety Deň a noc FOA

Prvým variantom, který môže spestriť akýkoľvek interiér, sú rolety Deň a noc od FOA. Rolety Deň a noc FOA predstavujú to najlepšie, čo poskytuje spojenie žalúzií a bežných látkových roliet. Sú veľmi obľúbeným a praktickým tienením domácností aj kancelárií. Jednoduchý princíp striedania priehľadných a nepriehľadných pásov látky dovoľuje plynule regulovať tienenie cez deň a zaistiť súkromie v noci. 

Rolety Deň a noc, rovnako ako a ďalšie nami ponúkané rolety a žalúzie, si u nás navyše môžete zaobstarať v najrôznejšom farebnom prevedení. To je taktiež záruka, že si u nás tie pravé rolety či žalúzie pre svoj domov vyberie skutočne každý.

Rímske rolety FOA

Ďalším variantom sú rímske rolety FOA. Rímske alebo tiež riasiace sa rolety sú niečo medzi závesom a klasickou roletou. Môžu byť prosté, ale aj rôzne ozdobné a dajú sa  zaviazať alebo upevniť v akejkoľvek výške okna.

Zatiaľčo klasické rolety sú väčšinou zhotovené z jednoduchého pruhu jednofarebnej látky a sťahujú sa pomocou tenkej retiazky alebo šnúrky, rímske rolety majú napríklad všité rôzne ozdobné pásky či stuhy, pomocou ktorých sa dá roleta nariasiť a v požadovanej výške pripevniť. Rímske rolety preto vyzerajú veľmi ozdobne a sú obzvlášť vhodné do interiérov, ktoré potrebujú oživiť a spestriť.

Rolety plisé FOA

Plisé rolety predstavujú dokonalý a estetický spôsob tienenia a ochrany pred slnečným žiarením a prenikaním tepla z neho do interiéru. Vďaka svojej variabilite sú vhodné k zatieneniu všetkých typov okien a presklených plôch, vrátane šikmých strešných okien.

Termo rolety FOA

Ako už napovedá názov, termo rolety pracujú okrem svetla hlavne s teplom. Pripomínajú bežné rolety do okien, ale sú vybavené termo látkou pre úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Veľkou výhodou termo roliet teda je, že v lete chránia interiér pred prehriatím a v zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Termo rolety patria medzi bežné látkové rolety. Rozdiel je najmä v použitej látke, ktorá svojimi vlastnosťami umožňuje blokovaniu ako svetla, tak hlavne tepla. Vždy si teda môžete nastaviť presne tú teplotu, ktorá Vám vyhovuje, nezávisle na počasí či ročnom období.

Rolety na strešné okná FOA

Rolety pre strešné okná musia okrem svojej tieniacej funkcie spĺňať ešte jednu náročnú požiadavku – neprevesovať sa aj pri extrémnych uhloch naklonenia okna. Strešné rolety preto nemôžete len tak nahradiť žalúziami alebo bežnými roletami. Práve preto Vám ponúkame aj rolety špeciálne navrhnuté pre potreby strešných okien

Vertikálne žalúzie FOA

Zmieniť samozrejme musíme aj vertikálne žalúzie FOA, ktoré sú vhodné najmä k zatieneniu veľkých presklených plôch. Okrem bežných izieb sú tak vhodné napríklad taktiež do kancelárií. 

Konkrétne si potom môžete vertikálne žalúzie vybrať v štyroch základných typoch ovládania vo viac než 70 látkach.

clanek_005

Akú farbu roliet zvoliť do konkrétnych miestností?

Pokiaľ je reč o farbách, aký ideálne zvoliť odtieň pre novo vybrané rolety či žalúzie FOA z hľadiska funkčnosti? Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať naozaj dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne či detskej izby? 

Kam sa hodia rolety či žalúzie so svetlejšími látkami?

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety či žalúzie hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchyní či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiaduce. 

Kam sa hodia rolety s tmavšími látkami? 

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. A práve vďaka tomu sú tmavé rolety a žalúzie vhodné do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Takéto rolety môžu behom dňa slúžiť k príjemnému zatieneniu a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť. 

clanek_006

3 farebné tipy na záver

Na záver článku Vám prinášame niekoľko ďalších tipov a rád, ako môžete do interiéru svojho domu vniesť trochu farieb

  • Natrite podlahu – V prípade, že Váš domov zdobí staršia drevená podlaha, môžete ju pretrieť novou farbou. 
  • Nezabúdajte na strop – Strop býva často prehliadaný. Pritom práve zaujímavá výmaľba stropu dokáže hotové zázraky. 
  • Štruktúry, vzory a motívy – Okrem farieb nezabúdajte v interiéri vsádzať aj na rôzne textúry, vzory a motívy. Akýkoľvek interiér bude naraz pôsobiť omnoho veselšie, pokiaľ ho doplníte o štruktúrovaný kvetináč, tapetu na stenu s farebnými motívmi či vzorované farebné vankúšiky.