Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Modrá farba vo Vašom interiéri

Modrá evokuje pohodu, harmóniu, kľud a bezpečie. Pokiaľ teda aj Vy chcete vniesť tento odtieň k sebe domov, pripravili sme si pre Vás niekoľko rád a informácií. Aká je hlavná charakteristika tohto odtieňu a pre aké interiérové štýly bývania sa najviac hodí? Nájdete v ponuke FOA rolety a žalúzie v modrej farbe? To všetko sa dozviete v nasledujúcich riadkach. 

clanek_001

Charakteristika a benefity modrej farby

Modrá farba v interiéri je veľkou stálicou. Je elegantná, príjemná na pohľad a dokáže vzbudiť pocit pohodlia. To však zďaleka nie sú všetky dôvody, prečo by ste ju mali pozvať k sebe domov. 

clanek_002

Svetlá ukľudňuje

Nie nadarmo psychológovia tvrdia, že modrá farba ukľudňuje ľudskú psychiku. To je taktiež dôvod, prečo sa práve svetlo modrá hodí skôr do domácich kancelárií a detských izieb. Modrá zároveň podporuje sústredenie a umožňuje si v kľude usporiadať myšlienky, v čom by Vás výraznejšie farby mohli rušiť. Príjemný a harmonický interiér však pomocou svetlo modrej vytvoríte taktiež v spálňach, zimných záhradách alebo v jedálňach.

Klasická modrá

Tento nadčasový, nestárnuci a elegantný odtieň pripomína oblohu za súmraku. Klasická modrá pôsobí ako ukľudňujúca farba, ktorá prináša pocit pohody, kľudu a napomáhá k lepšiemu sústredeniu. Báť sa však nemusíte ani ostatných modrých odtieňov, ako sú napríklad nebesky modrá alebo azúrová.

Tajomná atmosféra

Pomocou niektorých tmavo modrých odtieňov sa dá jednoducho vytvoriť v interiéri veľmi zvláštna, až ľahko tajomná atmosféra. Pokiaľ teda aj Vy chcete, aby Váš domov pôsobil na prvý pohľad oslnivým dojmom, vsaďte na hlboké odtiene modrej. Práve vďaka nim bude celý interiér pôsobiť omnoho honosnejšie a perfektne vyniknú jednotlivé detaily vo svetlých farbách.

clanek_003

Priateľská farba

Ďalším hlavným benefitom modrej je skutočnosť, že sa dá perfektne kombinovať s farebnými stálicami takmer všetkých interiérov. Teda hlavne s čiernou, béžovou a bielou, ktoré nájdeme snáď v každom interiéri. Okrem toho sú modré tóny priateľské taktiež ku všetkým odtieňom prírodného dreva, čo môže byť pri zariaďovaní interiéru veľkou výhodou. Skvelo v kombinácii s modrou pôsobia strieborné a zlaté doplnky, ktoré povýšia celý interiér

Variabilita

Pre interiér inšpirovaný provensálskym štýlom je vhodný jemný modrý pastel. Naopak do škandinávskeho sú omnoho vhodnějšie tlmenejšie modré odtiene. V luxusnom art deco zase najlepšie vyniknú temné farby, ktoré majú hĺbku. A zabudnúť rozhodne nesmieme ani na stredomorský štýl, ku ktorému neodmysliteľne patrí nádherná azúrová.

clanek_004

Modrá farba v interiéri

Modrú farbu môžete v interiéri bez obáv použiť ako základný odtieň, aniž by ste sa museli akokoľvek obávať, že to s ňou príliš preženiete. V tomto prípade je však najlepšie zvoliť neagresívne, jemné tóny, ktoré nebudú v celkovom kontexte pôsobiť príliš rušivým dojmom. Pravdou však zostáva, že naopak sýte modré odtiene sú ideálne pre zvýraznenie doplnkov a vytváranie kontrastov.

Ako kombinovať farby?

Pri výbere vhodných farieb do interiéru myslite taktiež na kombináciu jednotlivých farebných odtieňov, aby výsledný dojem z celého interiéru byl čo najlepší a nepôsobil lacno alebo gýčovite. 

Existuje spôsob, ako vo svojom dome môžete jednoducho vytvoriť vyváženú kombináciu farieb, z ktorých budete nadšení. Jedná sa o veľmi jednoduché pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca „hlavné pozadie”. Je preto dobré ju aplikovať na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku. Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než farbe hlavnej. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

Modré FOA rolety a žalúzie

A keď už je reč o modrej, tak aj nami ponúkané rolety a žalúzie FOA si môžete zaobstarať v tomto odtieni. Stačí si iba vybrať z našej širokej ponuky farieb. Medzi akými typmi roliet môžete voliť? 

Rolety Deň a noc FOA

clanek_005

Prvým ponúkaným variantom sú rolety Deň a noc FOA. Tie predstavujú to najlepšie, čo poskytuje spojenie žalúzií a bežných látkových roliet. Sú obľúbeným a praktickým tienením domácností aj kancelárií. Jednoduchý princíp striedania priehľadných a nepriehľadných pruhov látky dovoľuje plynule regulovať tienenie cez deň, a zároveň zaisťuje maximálne tienenie a súkromie v noci. 

Rímske rolety FOA

Ďalšou možnosťou sú rímske rolety FOA. Rímske alebo riasiace sa rolety predstavujú niečo medzi závesom a klasickou roletou. Môžu byť jednoduché, ale aj rôzne ozdobné. Dajú sa  navyše zaviazať alebo upevniť v akejkoľvek výške okna.

Zatiaľčo bežné rolety sú věäčšinou zhotovené z jednoduchého pruhu jednofarebnej látky a sťahujú sa pomocou tenkej retiazky či šnúrky, rímske rolety majú všité rôzne ozdobné pásky či stuhy, pomocou ktorých sa dá roleta nariasiť a v požadovanej výške taktiež pripevniť. Rímske rolety preto vyzerajú veľmi ozdobne a sú obzvlášť vhodné do interiérov, ktoré potrebujú oživiť a spestriť.

 

Látkové rolety FOA

clanek_006

Za zmienku stoja taktiež látkové rolety FOA. Sú to totiž práve látkové rolety, ktoré chránia interiér pred slnečným svetlom, teplom a nežiaducimi pohľadmi zvonku. Vďaka skutočne veľkému množstvu ponúkaných farieb tvoria látkové rolety originálny designový prvok Vášho domova.

Látkové rolety sú obľúbené taktiež preto, že kryjú sklenenú plochu okna zo 100 %. V porovnaní so žalúziami alebo roletami Deň a noc je pomocou látkových roliet omnoho jednoduchšie docieliť úplného zatienenia.

Rolety plisé FOA

Plisé rolety sú dokonalým estetickým tienením, ktoré okrem toho zaisťuje ochranu pred slnečným žiarením a prenikaním tepla z neho do interiéru. Vďaka svojej značnej variabilite sú skvelým riešením k zatieneniu všetkých typov okien a presklených plôch, vrátane šikmých strešných okien.

Termo rolety FOA

Ako už ich samotný názov napovedá, termo rolety pracujú okrem svetla hlavne s teplom. Na prvý pohľad pripomínajú bežné rolety do okien, sú však vybavené termo látkou pre úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Veľkou výhodou termo roliet preto je, že v lete chránia interiér pred prehriatím, a naopak v zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Termo rolety sa radia medzi bežné látkové rolety. Rozdiel je najmä v použitej látke, ktorá svojimi vlastnosťami umožňuje blokovanie jak svetla, tak práve aj tepla

Rolety na strešné okná FOA

clanek_007

Rolety na strešné okná musia okrem svojej tieniacej funkcie spĺňať ešte jeden pomerne náročný požiadavok – neprevesovať sa aj pri extrémnym uhloch naklonenia okna. Strešné rolety sa preto nedajú nahradiť žalúziami alebo klasickými roletami. To je taktiež dôvod, prečo Vám ponúkame rolety špeciálne navrhnuté pre potreby strešných okien

Rolety Plisé na strešné okná FOA

Okrem klasických roliet na strešné okná nájdete na našom webe taktiež plisé rolety do strešných okien. Tie zaisťujú reguláciu prichádzajúceho a odchádzajúceho svetla tak, aby bez ohľadu na počasie za oknami bolo vo vnútri izby vždy toľko svetla, koľko si tam práve prajete mať. Navyše vyzerajú na oknách skutočne skvele

 

Vertikálne žalúzie FOA

clanek_008

V neposlednom rade musíme zmieniť taktiež vertikálne žalúzie FOA, ktoré sú vhodné najmä k zatieneniu veľkých presklených plôch. Okrem bežných izieb sú tak ideálne taktiež do kancelárií

Vzorky roliet a žalúzií zadarmo 

Pokiaľ si náhodou nebudete pri výbere roliet či žalúzií FOA isti, nechajte si zadarmo poslať až 8 vzoriek, a vyberte si tak vhodný odtieň priamo z pohodlia svojho domova. 

Dobre odhadnúť, ako budú dané rolety a žalúzie po inštalácii v interiéri pôsobiť, nemusí byť nič jednoduché. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú iba ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety v skutočnosti vyzerajú, každý počítač môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých farebných odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte omnoho lepšie. Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode či na internete Vám totiž neuľahčí výber tak dobre, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo u seba doma. Najlepšie je teda nechať si od nás zadarmo zaslať vybrané vzorky a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu či k stene v konkrétnej miestnosti, a až potom si rolety či žalúzie v kľude objednať. 

A pokiaľ byste si náhodou nevedeli s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť. Náš personál Vám so všetkým ochotne poradí, aby ste s našimi roletami boli vždy maximálne spokojni. Sme tu pre Vás každý všedný deň od 8 do 16 hodiny.