Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Čím vyčistiť rolety a žalúzie? Tým, čo máte doma!

Čo keby sme Vám povedali, že existujú žalúzie a rolety, ktoré vyčistíte len pomocou toho, čo máte doma? Vlhká handrička, vysávač, mydlo. V niektorých prípadoch jedlá sóda, citrónová šťava a soľ. Také sú rolety a žalúzie od firmy FOA. 

clanek_001

Naša tieniaca technika je nenáročná na údržbu. Nemusíte kupovať žiadne drahé prípravky, ani špeciálne saponáty. Stačí siahnuť po tom, čo už dávno máte doma v skrinke alebo na poličke. U našich roliet a žalúzií nehrozí, že by ste svoj rodinný rozpočet zaťažili ďalšími položkami. A nemusíte sa báť ani toho, že Vás budú okrádať o drahocenný čas. Čistenie je hotové raz dva.

V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, ako sa naša tieniaca technika čistí, a povieme si, aký je bežný postup u rôznych druhov znečistenia. Doporučíme najefektívnejšie postupy a upozorníme, aké čistenie naopak vhodné nie je. 

Ako vyčistiť rolety a žalúzie – zhrnutie

Máte pred sebou rutinne upratovanie, alebo ste na roletách spozorovali menšiu vadu na kráse? Drobné nečistoty nevyžadujú razantné čistenie. Pri bežnej údržbe preto nemusíte rolety z okien dávať dole. Ošetríte ich, zatiaľ čo budú visieť na okne. Iba pri odstraňovaní väčších nečistôt je dobré rolety dať dole. A keďže naše závesné systémy vyrábame tak, aby bola montáž čo najjednoduchšia, demontáž zvládnete sami v priebehu chvíľky.

Prach a drobné nečistoty odstraňujte pomocou prachovky a suchej alebo vlhkej handričky. S drobnými nečistotami a prachom si dobre poradí aj vysávač. U neho ale pozor na to, aby ste ho nezapli na príliš vysoký výkon. Hrozí pretrhnutie látky. Vysávač majte vždy na najnižší stupeň a s látkou zaobchádzajte opatrne.

V prípade odolnejších škvŕn je dobré siahnuť po jemnom čistiacom prostriedku. S čistiacim prostriedkom zaobchádzajte opatrne. Uistite sa, že nezničí látku rolety. Otestujte ho na prebývajúcom kuse látky, ktorý je namotaný hore v kazete. Počkajte a presvedčte sa, že saponát nezničil farebnosť materiálu. Pokiaľ je všetko v poriadku, použite prostriedok aj na viditeľné miesta. 

TIP: Máte problém nájsť šetrný čistiaci prostriedok? Skúste taký, ktorý je vyrobený za použitia tenzidov z prírodných zdrojov (napríklad z palmového, vavrinového alebo olivového oleja. Hľadajte ich v sekcii s ekologickou drogériou. Prípadne vsaďte na mydlovú vodu. Žlčové mydlo je v rozpúšťaní škvŕn ozajstný preborník. 

Na odolné škvrny siahnite po kombinácii jedlej sódy a citrónovej šťavy. Táto zmes si poradí aj so škvrnami od kávy. Sypká jedlá sóda (nie je potrebné miešať s vodou) je dobrá taktiež na mastnotu a zápach. Takže pokiaľ Vás trápia mastné rolety, prípadne máte doma fajčiara a chcete textíliu zbaviť odéru, nasypte na ňu jedlú sódu a nechajte pôsobiť. Potom odstráňte – vyklepte, alebo vysajte vysávačom. Na pleseň na roletách zase vytvorte roztok saponátu a pracieho prášku.

Nemôžete škvrny odstrániť? Objednajte si čistenie od profesionálnych upratovacích firiem. V niektorých prípadoch je to jednoduchšie, než sa donekonečna trápiť.

Čím rolety nečistiť a čomu sa vyvarovať?

  • Na rolety nedoporučujeme používať agresívne saponáty. Ako už sme spomenuli, vždy čistič najprv otestujte na pruhu látky, ktorý nie je vidieť. A až potom s ním ošetrite viditeľnú časť.
  • Vyhnite sa savu. Pokiaľ sa na oknách objavila pleseň, zbavte sa jej pomocou octového roztoku. V prípade, že ocot nepomohol, doporučujeme rolety dať dole, a až potom okenný rám ošetriť pomocou sava.
  • Rolety ani žalúzie (okrem rímskych roliet) neperte v práčke a nežehlite. Látka by sa potrhala.
  • Tieniaca technika značky FOA má antistatickú povrchovú úpravu. To znamená, že prirodzene odpuzuje prach. Pozor na drsné kefy, abrazíva a pieskové čističe, antistatický povrch by sa poškodil. Práve preto doporučujeme čistiť len za pomoci látkovej handričky.
  • Pokiaľ ste rolety čistili vodou a saponátom, nezabudnite ich nechať poriadne preschnúť, než ich zase zrolujete. Stačí zavesiť na okno a nechať vzduch, aby urobil svoju prácu. 

Ako čistiť rolety a žalúzie? Príklady z praxe

clanek_002

Ako vyčistiť rolety Deň a noc

Prach z roliet Deň a noc odstraňujte priebežne. Pokiaľ by sa na látke hromadil po celý rok, jarné upratovanie by pre Vás bolo zbytočne zdĺhavé. Na bežné čistenie si pripravte vysávač, prachovku alebo suchú handričku. Oklepte z rolety prach a máte hotovo. Rolety samozrejme nemusíte dávať dole.

V prípade, že ste narazili na odolnú škvrnu, siahnite po čistiacom prípravku. Doporučujeme najmä žlčové mydlo – nevyrába sa z agresívnych syntetických látok a mastnotu dokonale rozpustí. Miesto navlhčite a vyčistite. Používajte vlhčenú handričku. Potom nechajte preschnúť.

Máte čo do činenia s nočnou morou každej hospodyňky, teda škvrnami od vína, atramentu alebo kávy? S červeným vínom si poradíte pomocou roztoku bieleho vína a soli. Na atrament je skvelý roztok jedlej sódy a mlieka. A na kávu  jedlá sóda a citrónová šťava. 

Na rolety Deň a noc nepoužívajte žiadne drsné kefy a abrazíva, poškodili byste ich antistatickú povrchovú úpravu. Ďalšie tipy ohľadom toho, ako si poradiť s upratovaním, nájdete v našom článku Ako čistiť rolety Deň a noc.

clanek_003

Ako vyčistiť vertikálne žalúzie 

Vertikálne žalúzie majú dlhé lamely, s ktorými je potrebné zaobchádzať s citom. Pri čistení s nimi nemanipulujte násilím. K ruke si pripravte pomocníkov, ktorých sme spomenuli už skôr. S prachom si poradí suchá handrička, prachovka alebo vysávač na najnižší výkon. Pokiaľ sú vertikálne žalúzie veľmi zašpinené a škvrna nechce ísť dole, pristúpte na mokré čistenie.

POZOR: Vertikálne žalúzie, ktoré sú vyrobené z látky PREMIUM – KAMERUN, nesmiete čistiť pomocou vody. Látka je totiž čiastočne vyrobená z hliníku, a túto hliníkovú vrstvu voda nenávratne poškodí.

Lamely môžete čistiť zavesené v závesnom systéme, ale môžete ich aj demontovať a vyčistiť na zemi. Pozor, aby se lamela nezlomila, mohla by sa tak zničit. V prípade, že ste sa rozhodli pre mokré čistenie, nechajte ich preschnúť na zemi na igelite. Nikdy sa nesmú sušiť prehnuté. 

V prípade čistenia žalúzií na okne taktiež dbajte na to, aby dobre preschli. Inak môžu začať plesnivieť. Nepoužívajte drsné kefy. 

clanek_004

Ako vyčistiť látkové rolety

Rovnako ako u predchádzajúcich typov tienenia látkové rolety môžete čistiť nasucho i namokro. Záleží na tom, s akým druhom špiny potrebujete zatočiť. K ruke si vezmite látkovú handričku a jemný čistiaci prostriedok. 

Látkové rolety sa ľahko demontujú, a tak je niekedy lepšie čistiť ich na zemi. Hlavne z toho dôvodu, aby ste nepoškodili látku. Po mokrom čistení rolety nechajte vyrolované, aby dobre preschli. Pomôže najmä prúdiaci vzduch. Pokiaľ byste ich rovno narolovali do kazety, začali by plesnivieť.

Doporučujeme spoliehať sa iba na handričku a jemnú ručnú prácu. Drsné abrazíva, kefy alebo čistiaci piesok by mohli materiál látkových roliet zničiť. To isté platí o termo roletách. Tie majú postriebrenú izolačnú vrstvu. A akonáhle by došlo k jej zničeniu, nielen, že by tienidlo nevyzeralo pekne, ale navyše by stratilo svoje vlastnosti.

Látkové rolety majú antistatickú povrchovú úpravu. Navyše sa tým, ako ich používate, neustále oklepávajú. Napriek tomu je dobré ich čas od času oprášiť a uistiť sa, že prach na nich neostává vo väčšom množstve. Kladku a ovládací systém nie je potrebné čistiť ničím agresívnym, stačí mydlová voda alebo slabý roztok vody a octu.

clanek_005

Ako vyčistiť rímske rolety

Rímske rolety majú menšie rozmery a poddajnejšiu látku. Preto ich môžete bez obáv ponoriť do vodného kúpeľa. Uistite sa ale, že teplota nie je príliš vysoká. Zhruba okolo 30 stupňov. Rímske rolety sú taktiež jedinou výnimkou z nášho sortimentu, ktorú môžete prať v práčke. Dodržte však doporučenú teplotu a vypnite žmýkanie. Látku by to mohlo zničiť. Zvoľte program pre záclony alebo jemné materiály.

Rímske rolety sa tiež môžu žehliť. Pokiaľ žehlenie nepatrí medzi Vaše obľúbené činnosti, stačí ich len šikovne zavesiť a látka sa v priebehu sušenia sama narovná. Niekto si ale na žehlenie potrpí. Je len na Vás, ako sa rozhodnete. Oboje je možné – žehliť i nežehliť. 

clanek_006

Ako vyčistiť plisé rolety

Nariasenú látku plisé roliet môžete opäť ponoriť do vodného kúpeľa o teplote 30 stupňov. V ňom bez problémov odmočíte aj odolnejšie nečistoty. Do vody pridajte prací prášok, ponorte rolety a nechajte ich asi 15 minút vo vnútri. Niekoľkokrát ich roztiahnite a zase stiahnite. Vďaka tomu prací roztok prenikne do všetkých záhybov.

POZOR: Do vodného kúpeľa môžete ponoriť iba látky typu Tieniace a Blackout.

Akonáhle ubehne 15 minút, osprchujte ich pod studenou vodou a vyžmýkajte ich tak, že stlačíte látku k sebe medzi dvoma profilmy. Plisé roletu vráťte na okno a nechajte ju stiahnutú 12 až 24 hodín. Behom vysychania ich niekoľkokrát roztiahnite a zase stiahnite. Zabránite tak tomu, že by sa k sebe látka prilepila. Po uplynutí tejto doby roletu roztiahnite a nechajte ju doschnúť. 

Pri bežnom čistení od prachu si vystačíte len so suchou handričkou alebo vysávačom. Sami uvidíte, či je potrebné pristúpiť k razantnejšiemu mokrému čisteniu, alebo stačí len čistenie na sucho. 

Máte otázku? Kontaktujte našu zákaznícku podporu 

Pokiaľ Vás naša tieniaca technika zaujala a máte na nás nejaké otázky, kontaktujte našu zákaznícku podporu. Sme Vám k dispozícii každý všedný deň od 8:00 do 16:00 hodín. Dovoláte sa nám na čísle 2 2220 51 42. Alebo nám napíšte e-mail na info@foa-rolety.sk. My Vám odpovieme, popr. Vám zavoláme späť na telefónne číslo, ktoré nám na seba necháte. 

Pár slov na záver

Ukázali sme Vám, že čistenie roliet a žalúzií značky FOA zvládnete s prehľadom len s tým, čo máte doma po ruke. Nemusíte utrácať za ďalšie prípravky alebo pomocníkov, ktorí by Vám uľahčili boj s nepoddajnými horizontálnymi žalúziami. Zabudnite na otravné pranie a žehlenie neustále zaprášených a zapáchajúcich závesov. 

S pár trikmi a vhodnou tieniacou technikou bude Vaša domácnosť voňať a žiariť čistotou po celý rok. Vybavte sa roletami alebo žalúziami od značky FOA a máte po starostiach!