Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Prečo si zaobstarať rolety

Či už bývame v byte alebo dome, na samote alebo v centre rušného mesta, nikdy by sme nemali podceniť výber správnej tieniacej techniky. Tá totiž definuje, ako veľmi bude nami obývaný priestor praktický. V čom je ale tieniaci systém tak dôležitý? A ako ho správne vybrať? 

clanek_001

Okná sú skvelým zdrojom prirodzeného svetla a podieľajú sa na celkovom vzhľade interiéru. Pokiaľ ich ale neopatríte ideálnou tieniacou technikou, môžete naraziť hneď na niekoľko problémov.

Pokiaľ nebudete množstvo slnečného svitu, ktorý oknami prechádza, nijak regulovať, ľahko sa môže stať, že bude v miestnosti viac svetla, než potrebujete. V letných mesiacoch potom slnečné paprsky môžu predstavovať ešte ďalší problém, a to prehrievanie miestnosti.

Pokiaľ sa Vám slnko do okien neopiera a z toho dôvodu o tieniacej technike ani neuvažujete, skontrolujte, či do Vašich okien nie je vidieť. Aj keď máte pocit úplného súkromia, po zotmení a rozsvietení svetiel sa interiér často stává výkladnou skriňou. Pokiaľ teda máte na okne iba záclony a cez deň je táto ochrana dostatočná, myslite tiež na moment, kedy slnko zapadne a Vy musíte v miestnosti rozsvietiť.

Pretože vo FOA vieme, že každý dom alebo byt je iný, ponúkame Vám široký výber tieniacej techniky za dostupné ceny. Než si ale jednotlivé typy roliet predstavíme a povieme si, pre koho sú vhodné, poďme si povedať, čo všetko správne tienenie v interiéri dokáže. Medzi jeho kľúčové vlastnosti patrí:

  • regulácia slnečného svitu,
  • udržiavanie stabilnej teploty miestnosti,
  • zaistenie potrebného súkromia,
  • estetické doplnenie interiéru.

Teraz sa poďme na jednotlivé vlastnosti pozrieť detailnejšie. Vďaka tomu sami uvidíte, že by ste výber správneho tieniaceho systému nemali nikdy podceniť a naopak ho pridať na zoznam priorít pri zariaďovaní Vášho domova.

clanek_002

Regulácia slnečného svitu 

Či už sa jedná o obývaciu izbu, kuchyňu alebo spálňu, na všetkých miestach je dôležitá ľahká regulácia slnečného svitu. V prípade obývacej izby môžu paprsky niekedy úplne znemožniť celú radu aktivít, medzi ktoré patrí napríklad sledovanie televízie. Slnko Vám môže dokonca tiež brániť vo využívaní niektorých častí miestnosti. Určité miesta totiž môžu byť pod intenzívnym náporom slnečných paprskov až niekoľko hodín denne.

Kvalitnejší spánok

V prípade spálne je výber správneho tienenia taktiež kľúčový. Na spánok by sme mali mať vždy maximálnu tmu a nemalo by záležať na tom, či sa odpočinku oddávame cez deň alebo v noci. Aby sme totiž mohli mať kvalitný spánok, telo produkuje spánkový hormón zvaný melatonín. V akom množstve ho produkuje sa odvíja práve od podmienok, ktoré v miestnosti panujú.

Čím menej svetla na očnú sietnicu dopadá, tým viac melatonínu telo produkuje. Preto je vždy lepšie zaspávať v úplnej tme, kde Vás neruší televízia alebo svetlo z ulice. Pokiaľ svoje okno chcete naozaj zatemniť, doporučujeme si zvoliť nejaké z tienenia vo variante blackout. Vyberať môžete hneď z niekoľkých typov tienenia a v ponuke nájdete variant ako pre klasické, tak strešné okná. 

clanek_003

Udržiavanie stabilnej teploty

Pokiaľ do interiéru preniká nadmiera slnečného svitu, nesie to so sebou ďalší pridružený problém, a tým je stúpajúca teplota miestnosti. Ak sa chcete tomuto problému vyhnúť, stačí si zaobstarať kvalitné tienenie. To dokáže znížiť ohrievanie miestnosti až o niekoľko stupňov.

Pre udržanie optimálnej teploty v miestnosti alebo interiéri je ideálne, pokiaľ skoro ráno vyvetráte. Tým dovnútra dostanete chladný nočný vzduch, ktorý miestnosť ochladí a príjemne vyvetrá. Pokiaľ viete, že sa chystá horúci letný deň, okná bezprostredne po vyvetraní zavrite a zatiente. Tak sa Vám podarí udržať nižšiu teplotu v interiéri po celý deň.

Pomoc v podobe Termo roliet

Pokiaľ vďaka oknám zaznamenávate teplotné výkyvy nielen v lete, ale taktiež v zime, rozhodne zvážte nákup Termo roliet. Tie na prvý pohľad pripomínajú klasické rolety, avšak s tým rozdielom, že sú opatrené jedinečnou termo vrstvou. Tá v lete miestnosť chráni pred prehrievaním, v zime naopak pred ochladzovaním. Súčasne dokáže poskytnúť maximálnu mieru súkromia. 

clanek_004

Zaistenie potrebného súkromia

Možno k Vám behom celého dňa dopadne len malé množstvo paprskov. Preto teda máte pocit, že tieniaca technika by bola úplne zbytočná. Pamätajte ale, že to nie je len slnko, ktoré sa môže dostať do interiéru. Sú to totiž taktiež pohľady okoloidúcich alebo tých, ktorí bývajú cez ulicu. 

Cez deň nemusíte otázku súkromia toľko riešiť. Do bytu alebo domu príliš vidieť nejde a obyčajná záclona tvorí dostatočnú a efektívnu bariéru. Avšak večer sa celá situácia úplně zmení. Akonáhle totiž slnko zapadne a Vy rozsvietite, okamžite ide vidieť každý Váš krok. V tejto chvíli oceníte tieniacu techniku viac než kedy inokedy.

Možnosti výberu sú viac než doširoka otvorené. Môžete si preto nájsť také tienenie, ktoré cez deň nebude uberať slnečného svitu a večer jedným pohybom ponúkne vysokú mieru súkromia. 

clanek_005

Estetické doplnenie interiéru

Ochrana súkromia alebo regulácia svetla a teploty – už len tieto dôvody sú dostatočné pre zaobstaranie si kvalitnej tieniacej techniky. Pokial ale chcete ešte jeden, tu je: Moderná tieniaca technika dokáže skvelo doplniť interiér a dodať mu designovosť a pocit útulnosti.

Ľudia sa občas môžu tieneniu brániť, pretože majú strach, že naruší vzhľad celej miestnosti. Je ale dôležité si uvedomiť, že vzhľad tieniacej techniky sa za posledné roky úplne premenil. U FOA potom môžete vyberať z celkovo ôsmych rôznych druhov. A tým to zďaleka nekončí!

Široký výber štýlov aj farieb

Okrem najrôznějšich typov tieniacej techniky, ktoré si za chvíľu predstavíme bližšie, môžete vyberať aj z mnohých designov a farieb. Vaše nové rolety teda môžu jednoducho doplniť farby, ktoré sme si pre danú miestnosť vybrali.

Vyberať môžete z jednofarebných tienení alebo najrôznejších prírodných motívov. V ponuke nájdete napríklad rolety vo farbách Zlatý dub, Cédrové drevo, Čerešňa, Trstina, Piesok alebo Žula. Vďaka týmto odtieňom môžete roletami doplniť rámy okien, podlahy alebo nábytok. 

Pokiaľ vo svojom interiéri na prírodné materiály príliš nestaviate, potom si môžete vybrať jednu z mnohých klasických farieb a ich odtieňov. V našej ponuke nájdete ako výrazné farby, tak jemné krémové a zemité tóny

clanek_006

Aké tienenie si u FOA môžete vybrať 

Pri výbere vhodného typu tieniacej techniky je dôležité sa riadiť tým, čo od tienenia očakávate. Už na začiatku sa teda rozhodnite, či má tienenie poskytovať prevažne súkromie, ľahkú prácu so svetlom alebo má plniť výhradne estetickú funkciu

Akonáhle si vytvoríte predstavu, aké má Vaše tienenie byť, potom sa môžete pustiť do výberu. Zvoliť si môžete z nasledujúcich možností:

Rolety Deň a noc

Pokiaľ hľadáte vysoko funkčné a veľmi moderné tienenie, potom sú to určitě Rolety Deň a noc. Striedanie priehľadných a nepriehľadných pruhov látky poskytuje ľahkú reguláciu súkromia aj slnečného svitu. Dostupné sú v celej rade farebných prevedení aj v niekoľkých úrovniach zatemnenia. 

Vertikálne žalúzie

Pokiaľ máte v byte alebo dome väčšie plochy, ktoré potrebujete zatieniť alebo jednoducho hľadáte designovú tieniacu techniku, ktorá poskytuje maximum súkromia a ľahkú prácu so svetlom, potom si vyberte Vertikálne žalúzie. Pootočením lamiel totiž neurčujete iba množstvo prechádzajúceho slnečného svitu, ale taktiež smer jeho dopadu.

V našej ponuke nájdete dva rozmery lamiel a rôzne farebné prevedenia. Pokiaľ sa chcete vyhnúť bielej farbe, u nás si svojho farebného favorita určite nájdete. 

clanek_007

Rímske rolety

Pokiaľ netrpíte prebytkom denného svetla, nemáte zvedavých susedov a zo všetkého najviac milujete ľahkosť závesov a záclon, potom neprehliadnite Rímske rolety. Sú  známe taktiež ako riasiace sa rolety, a to z dôvodu, že sa dajú nariasiť a upevniť v akejkoľvek výške. Dostupné sú v jednofarebnom prevedení alebo tiež s originálnym motívom.

Látkové rolety

Látkové rolety sú všetkým dobre známa klasika. U nás na seba ale berú podobu moderného a jedinečne spracovaného tienenia. Hodí sa do všetkých miestností a pomôžu všetkým domácnostiam, ktoré si občas prajú úplné súkromie a odpočinok od slnečného svitu

Plisé rolety

Ak hľadáte originálne tienenie a nevybrali ste si Rímske rolety, potom pre Vás máme ešte další variant, a tým sú Plisé rolety. Svojim vzhľadom môžu pripomínať ťahaciu harmoniku. A táto podoba im taktiež prisudzuje jednu jedinečnú vlastnosť: Dajú sa totiž sťahovať nielen zhora dole, ale taktiež zdola hore. Zatieniť teda môžete presne tú časť okna, ktorú potrebujete.  

clanek_008

Termo rolety

O Termo roletách sme hovorili už vyššie. Jedná sa o také tienenie, ktoré dokáže poskytnúť nielen maximálne súkromie a tmu, ale taktiež dokáže kontrolovať teplotu v miestnosti

Termo rolety sa skvelo hodia k tým, ktorým sa v lete interiér nepríjemne ohrieva. Skvelo poslúžia taktiež v zime, kedy bránia ochladzovaniu miestnosti. Za tieto špeciálne vlastnosti môže termoregulačná vrstva, ktorá sa nachádza z tej strany rolety, ktorá je natočená do ulice.

Rolety pre strešné okná

V našej ponuke nenájdete iba tienenie pre klasické okná, ale taktiež pre strešné okná. Vyberať môžete z dvoch variantov: Látkové rolety pre strešné okná alebo Plisé rolety pre strešné okná. Oba varianty sú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach a úrovniach zatemnenia

Päť dôvodov prečo si vybrať FOA

Prvý dôvod, prečo si pre nákup tieniacej techniky vybrať FOA, je už viditeľný. A totiž, že u nás nájdete hneď niekoľko druhov roliet a žalúzií, takže nájdete optimálne riešenie pre každú miestnosť. Medzi ďalšie dôvody patrí:

  • Zhotovujeme rolety priamo na mieru Vašich okien. U nás tak zoženiete akýkoľvek rozmer.
  • Na rozdiel od konkurencie naše rolety aj žalúzie dorazia už zložené. Stačí ich iba namontovať, čo nezaberie viac než pár minút a zvládne to aj začiatočník.
  • Naše rolety umožňujú aj inštaláciu bez vŕtania.
  • Zasielame 8 vzoriek látok zadarmo
  • Jednotlivé druhy tienenia sú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach a úrovniach zatemnenia. Pre každú izbu si tak nájdete optimálne riešenie.

Pokiaľ ešte ideálne tienenie nemáte alebo zvažujete výmenu toho existujúceho za módnejší a praktickejší, potom sa pozrite na našu širokú aktuálnu ponuku