Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Aké rolety si vybrať do obývačky?

Výber tienenia do obývacej izby by nikdy nemal byť impulzívnym rozhodnutím. Tieniaca technika tu plní ako praktickú, tak estetickú úlohu. Preto je potrebné výber poriadne zvážiť a všetko do detailov premyslieť. Čo vziať pri výbere do úvahy? A na čo si dať pozor? Na tieto otázky nájdete odpověď v dnešnom článku.

clanek_001

Obývacia izba slúži k stretávaniu sa s rodinou, k prijímaniu návštev, odpočinku aj práci. Práve preto by mala byť príjemná a čo najviac praktická. Aby tomu tak ale mohlo byť, je potrebné jej zaobstarať vyhovujúci tieniaci systém. Ponuka je pomerne široká, a tak je vždy potrebné starostlivo zvážiť, čo od roliet čakáte a aké máte nároky na ich vzhľad. Vo FOA Vám potom s výberom radi pomôžeme.

Čo zohľadniť pri výbere roliet do obývacej izby

Až budete prechádzať vzorníky najrôznejších tieniacich techník, nezabudnite si položiť niekoľko základných otázok. Aby ste na žiadnu z nich nezabudli a rozhodnutie neskôr neľutovali, všetky sme ich pre Vás zhrnuli.

Akú mieru súkromia má tienenie poskytnúť?

Potrebná miera súkromia je dosť individuálna záležitosť a odvíja sa od toho, kde sú Vaše okná orientované. Pokiaľ smerujú smerom do záhrady, ktorá je oázou kľudu a tieňu, potom si môžete dovoliť mať okná celý deň odkryté alebo zatienené len čiastočne. V takom prípade môžu skvelo poslúžiť Látkové alebo Rímske rolety. 

Rímske rolety vynikajú v tom ohľade, že sa v nich snúbi ľahkosť a elegancia záclon a závesov. Na rozdiel od nich sa s nimi ale dá ľahšie regulovať súkromie. Tieto rolety sú veľmi ozdobné a dajú sa nariasiť a upevniť v akejkoľvek výške okna. Predstavujú veľmi moderné tienenie, ktoré ozvláštnia akýkoľvek interiér.

clanek_002

Pokiaľ je naopak do Vašich okien vidieť, môžete se poohliadnuť po takom tienení, ktoré ponúkne súkromie, ale neukradne Vás o všetko svetlo. Veľmi efektívne sú v tomto prípade Vertikálne žalúzie alebo rolety Deň a noc. 

Rolety Deň a noc do miestnosti prepustia práve toľko svetla, koľko si prajete, zostávajúci priestor okna ale zatienia a Vy tak máte úplné súkromie.

Ako veľmi má zabrániť prenikaniu slnečných paprskov?

Ďalší aspekt, ovplyvňujúci výber roliet, je množstvo slnka, ktoré si nájde cestu do Vašej obývacej izby. Pokiaľ tu preniká celý deň, je úporné a bráni Vám v bežných aktivitách, ako je napríklad sledovanie TV, zvážte napríklad Termo rolety. Tie totiž miestnosť ochránia nielen pred slnkom, ale aj nežiadúcim ohrievaním. Pokiaľ ale nebojujete so zvyšujúcou sa teplotou, potom sa poohliadnite napríklad po Vertikálnych žalúziách.

Vertikálne žalúzie sú jedinečné vďaka svojim zvislo orientovaným lamelám. Už ich ľahké otočenie zaistí, že slnko do miestnosti stále dosiahne, nič menej ho odkloníte od miest, ktoré chcete nechať v tieni. Vertikálne žalúzie prichádzajú v dvoch šírkach lamiel a sú jedinečným riešením pre obývaciu izbu s portálmi, balkónmi alebo francúzskymi oknami. Všetky tieto plochy dokážu v okamžiku zatieniť, a aj napriek tomu sú veľmi mobilné a tieto priestory trvalo neblokujú. 

Pokiaľ máte naopak v obývacej izbe skôr šero, nie je dobré okno úplne zatemňovať. Výborným riešením sú potom aj v tomto prípade Rímske rolety alebo iná tieniaca technika poskytujúca nízku úroveň zatemnenia. Ich úplným alebo čiastočným zatiahnutím neprídete o všetko svetlo. Záverom pamätajte, že čím svetlejšiu farbu zvolíte, tým nižšieho zatemnenia dosiahnete.

clanek_003

K čomu všetkému obývaciu izbu využívam?

Pokiaľ máte v obývacej izbe relatívne súkromie a zvažujete nákup nie príliš zatemňovacích roliet, potom sa ešte zastavte. Zamyslite sa totiž nad tým, či budú rolety ideálnym riešením pre všetky príležitosti. Pustíte si radi filmy? Využívate obývaciu izbu ku spánku? Máte tu pracovňu? Všetky tieto veci by totiž taktiež mali ovplyvniť Váš výber.

Obývacia izba niekedy plní úlohu domáceho kina, preto by malo byť jej úplné zatemnenie ľahké. Rovnako tak v prípade, že obývaciu izbu využívate k dennému spánku. Pre obidva tieto účely sú vhodné klasické Látkové rolety alebo akékoľvek rolety ponúkajúce vysokú úroveň zatemnenia alebo variantu Blackout. Tá sa postará o tú najväčšiu možnú tmu, pokiaľ je to práve potrebné. 

Ako má roleta vyzerať?

Súčasný trh ponúka naozaj široké množstvo vzorov a farieb. Vďaka tomu sa tak môžu rolety stať krásnym doplnkom každej obývacej izby. Na to sme vo FOA taktiež mysleli a jednotlivé tieniace systémy zhotovujeme v celej rade farebných variantov. 

Pretože nám len farby nestačili, rozhodli sme sa na rolety a žalúzie preniesť aj niekoľko prírodných vzorov. Je teda len na Vás, či tienenie skombinujete s dreveným nábytkom, podlahou alebo doplnkami. Naša paleta farieb je totiž pripravená doplniť každú obývaciu izbu

Okrem farebných preferencií vezmite do úvahy ešte jednu dôležitú vec, a tou je množstvo svetla v obývacej izbe. Pokiaľ je totiž skôr menšia a tmavá, doporučujeme voliť svetlejšie farby roliet. Ak je ale dostatočne rozľahlá a svetlá, potom sa nemusíte báť ani výraznejších alebo tmavých farieb a tónov.

Pokiaľ netúžite iba po nevšednej farbe, ale taktiež po originálnom poňatí samotného tienenia, potom Vás môžu zaujať rolety Deň a noc alebo Plisé rolety. Tie sa od všetkých ostatných výrazne líšia, sú relatívne mladým prírastkom na trhu tieniacej techniky, vyzerajú skvelo a sú veľmi praktické.

Plisé rolety sú skvelým tienením pre akúkoľvek obývaciu izbu. Na rozdiel od všetkých ostatných roliet sa totiž dajú ovládať v dvoch smeroch. Stiahnuť ich tak môžete zhora dole alebo ich naopak vytiahnuť zdola hore. Nápadne pripomínajú ťahaciu harmoniku a dokážu zatieniť presne tú časť okna, ktorú potrebujete.  

clanek_004

Bude sa tienenie ľahko udržiavať a je kvalitne spracované?

Ak pominieme estetické a tieniace schopnosti roliet, mali by sme sa zamerať na ďalšiu vec, a tou je kvalita ich prevedenia a ľahkosť údržby. Keď sa totižto rozhodnete pre nákup lacných roliet, ľahko  môžu pôsobiť lacne a nekvalitne. A to môže pokaziť dojem z celej obývacej izby. 

Vyberajte preto vždy také tienenie, ktoré nielen dobre vyzerá ale je taktiež precízne spracované. To Vám vo FOA môžeme zaručiť. Naše látky starostlivo vyberáme a pri procese výroby myslíme na tie najmenšie detaily

Vždy taktiež myslite na to, že se roleta môže zašpiniť alebo zaprášiť. Výnimkou nie je ani obývacia izba. Preto si vždy zistite, ako sa tienenie udržuje a čo k jeho údržbe a čisteniu potrebujete. 

Aké rozmery pre tieniacu techniku zvoliť?

Okná v obývacej izbe sa od seba často veľkostne líšia a nákup univerzálnych roliet tak môže byť dosť zradný. Tieniaca technika nemusí byť dostatočne veľká a okno tak nezatieni dostatočne. V opačnom prípade bude roleta veľká až příliš a Vy ju budete musieť sami upraviť na požadovaný rozmer. To môže byť ale dosť komplikované a výsledok nemusí byť práve úspešný.

Pokiaľ si teda vyberáte tieniacu techniku do obývacej izby, vždy siahnite po takej, ktorá bude vyhotovená priamo na mieru Vašich okien. Len tak získate elegantné a presné tienenie, ktoré splní aj tie najnáročnejšie požiadavky. 

Záverom sa nezabudnite uistiť, že sa dajú rolety ľahko zmontovať a nainštalovať. Nič totiž nepokazí dojem z nového tienenia tak, ako poškodené okolné murivo alebo okenný rám. A to sa v prípade zložitej montáže môže stať veľmi ľahko. 

Pokiaľ bývate v prenajatom byte a nemôžete tieniacu techniku natrvalo namontovať, skúste sa poohliadnuť po tienení, ktoré ponúka neinvazívnu montáž a dá sa na okno iba zavesiť. V prípade FOA je tento typ montáže dostupný pre rolety Deň a noc, Rímske, Plisé, Látkové alebo Termo rolety.

clanek_005

Chyby pri výbere, na ktoré si dať pozor

Už sme si hovorili, na čo všetko je potrebné sa pri výbere zamerať a aké veci nezabudnúť. Napriek tomu si ale pripomeňme tie najčastejšie chyby, ktorých sa pri nákupe roliet do obývacej izby môžete ľahko dopustiť. 

Nezjednotíte tienenie so zbytkom miestnosti

Krásne farby a nevšedné vzory tieniacej techniky Vás môžu ľahko uchvátiť. Nenechajte sa ale bezhlavo uniesť a tienenie vždy vyberajte v súlade so zbytkom miestnosti. To platí ako pre farby, tak dekory. Vždy preto hľadajte široký výber. Pokiaľ si pre nákup vyberiete FOA, pestrosť Vám môžeme zaručiť.

Nepremýšľate, ako budú rolety vyzerať zvonku

Pokiaľ máte jemnú farbu fasády domu, potom ju doplní tieniaca technika v akomkoľvek odtieni. Ak ste ale už pri výbere vonkajšej farby domu popustili uzdu svojej fantázii, výber vhodnej farby roliet starostlivo zvážte. 

Uchýlíte sa k lacnejšiemu a menej kvalitnému variantu

Obývacia izba je vizitkou celého domu. Nikdy preto nepoľavujte z nárokov a vyberte si len také tienenie, ktoré je kvalitné. Neskôr na tomto rozhodnutí ušetríte. Zatiaľčo kvalitne spracované rolety Vám budú slúžiť dlho, tie univerzálne z hobby marketu môžu skoro doslúžiť. 

Pokiaľ hľadáte najlepší pomer medzi kvalitou a cenou, potom sa obráťte na FOA. Zaistíme Vám tienenie na mieru a pritom za dostupnú cenu. Navyše u nás ľahko nakúpite aj náhradné diely a doplnkový sortiment

Kúpite naslepo nevyhovujúce rolety

Poslednou chybou, ktorej sa môžete ľahko dopustiť, je, že farbu roliet netrafíte a domov si objednáte niečo iné, než čo ste si predstavovali. Tomu sa dá ale ľahko predísť. Stačí si objednať vzorky látok a v dennom svetle vybrať to najlepšie riešenie pre Vašu obývaciu izbu. 

clanek_006

S FOA získate ideálne tienenie pre akúkoľvek obývaciu izbu

Na výbere roliet do obývacej izby by ste si vždy mali nechať záležať. Táto miestnosť totiž často reprezentuje celý dom. Pokiaľ si pre nákup vyberiete FOA, môžete mať istotu, že svoje rozhodnutie nebudete ľutovať. 

Nájdete u nás naozaj široký výber roliet. Pokiaľ narazíte na akúkoľvek nejasnosť alebo sa proste len budete chcieť poradiť, môžete sa na nás obrátiť prostredníctvom e-mailu info@foa-rolety.sk alebo nás zastihnete na telefónnom čísle 2 2220 51 42. Vždy Vám radi pomôžeme.