Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Ako čistiť rolety Deň a noc od FOA

Rolety Deň a noc sú jednoduché nielen na obsluhu, ale aj na udržiavanie. Väčšina prachových nečistôt sa z roliet odstraňuje sama. Používaním a rolovaním sa totiž pravidelne samy oklepávajú. Čas od času je však potrebné urobiť dôkladnejšiu údržbu. Preto sme pre vás pripravili článok o tom, ako rolety Deň a noc od FOA čistiť. Postupujte podľa našich rád a budete mať istotu, že vám budú slúžiť dlhé roky. V texte nájdete tiež niekoľko praktických rád, ako si poradiť s odolnými škvrnami, ktoré sú nočnou morou každej hospodyne. 

clanek_001

Ako často čistiť rolety Deň a noc

Vyluxovať môžete rolety Deň a noc kľudne zakaždým, keď doma upratujete. Tým, že odstránite vrstvy prachu, si uľahčíte prácu neskôr. Prach sa nebude hromadiť a neskoršie čistenie bude o poznanie jednoduchšie.

Čo sa umývania týka, tak to záleží na vás. Pokiaľ vidíte, že sú na roletách nečistoty, vyčistíte ich čistiacimi prostriedkami alebo vlhčenou látkou. Obecne sa doporučuje rolety kompletne vyčistiť raz za pol roka. 

Čo budete potrebovať na čistenie roliet Deň a noc

Na čistenie roliet Deň a noc nebudete potrebovať žiadne zázračné pomôcky ani prostriedky. Vystačíte si len s handričkou a vysávačom. V prípade potreby môžete siahnuť taktiež po šetrných čistiacich prostriedkoch. Dajte si ale pozor na to, aby nezmenili farbu roliet, alebo nepoškodili ich materiál. Či je prostriedok naozaj dostatočne šetrný si napokon môžete vyskúšať na nečisto. Naneste ho na kúsok látky, která zostáva hore zrolovaná v mieste kazety. Tá sa totiž z miesta nehýbe a nie je vidieť.

Ako vyčistiť rolety Deň a noc

Pri čistení nie je nutné rolety dávať dole. Vďaka tomu je celý proces jednoduchý a vy ušetríte drahocenný čas. Na malé fľaky vám stačí handrička, ktorú ani nemusíte vlhčiť. Na väčšie nečistoty doporučujeme handričku navlhčiť. 

Škvrna je odolná? Vezmite si na pomoc šetrný čistiaci prípravok. Môžete siahnuť napríklad po žlčovom mydle. Ide o jeden z najšetrnejších spôsobov čistenia škvŕn všeobecne. Nezabudnite zasiahnuť včas. Akonáhle rolety ušpiníte niečím odolným (víno, atrament atd.), okamžite miesto osušte a vyčistite ho. Nenechávajte špinu zaschnúť.

A ako postupovať po čistení? Vlhké miesto nechajte starostlivo preschnúť predtým, než ho zarolujete naspäť. Predídete tak vzniku plesní. Vždy je lepšie čistiť pri slnečnom počasí. Uvidíte všetky nečistoty, a naviac roleta rýchle uschne. 

Ako vyčistiť rolety Deň a noc pomocou vysávača

Rolety Deň a noc sa dobre čistia taktiež pomocou vysávača. Je ale dôležité, aby ste ho zapli na najmenší výkon. Práve ten je určený pre vysávanie delikátnejších povrchov, akými sú napríklad naše rolety Deň a noc. Pokiaľ si vysávač neporadí s prachom úplne všade, môžete to napraviť jemne navlhčenou handričkou.

Ako na odolné škvrny

Robíte všetko možné, ale škvrna nie a nie zmiznúť? Vždy je možné rolety Deň a noc demontovať a odniesť do profesionálnej čistiarne. Rozhodne by ste ich však nemali prať v bežnej pračke. A už vôbec nie sú vhodné pre žehlenie. V nasledujúcich odstavcoch sa pozrieme na to, Ako bojovať s konkrétnymi druhmi odolných škvŕn. 

Ako vyčistiť rolety Deň a noc od plesne

Pre odstránenie plesne budete potrebovať špeciálnu tekutinu. Rozhodne však nepoužívajte savo a ďalšie prípravky obsahujúce chlór. Radšej si namiešajte následujúcu zmes. Je šetrná a nepoškodí povrch rolety. Budete potrebovať:

  • 1 litr teplej vody
  • 1 polievkovú lyžicu saponátu
  • 1 polievkovú lyžicu pracieho prášku

Zmes naneste na mäkkú kefu (môžete využiť aj kefku na zuby) a jemnými pohybmi odstráňte pleseň z roliet.

Ako odstrániť škvrny od červeného vína

Poliali ste rolety vínom a myslíte si, že je s nimi ámen? Tak to sa pletiete. Červené víno sa dá totiž ľahko odstrániť za pomoci vína bieleho a soli. Každá látka je však vyrobená trochu inak. A preto je dôležité si najprv vyskúšať čistiacu zmes na mieste, ktoré nie je viditeľné. Využite k tomu zrolovanú látku v kazete. Roletu nie je potrebné vyrolovať úplne, táto látka je navyše. Aj preto tam táto látka je - aby ste si na nej vyskúšali, ako bude reagovať na čistiaci prostriedok.

Ihneď po poliatí vínom škvrnu vysušte papierovým obrúskom. Potom na ňu naneste bruškom prstu trochu bieleho vína a posypte soľou. Nechajte chvíľu pôsobiť. Na záver miesto dôkladne otrite obrúskom. Zmes by mala škvrnu absorbovať.

Ako odstrániť škvrny od kávy

Použite citrónovú šťavu a jedlú sódu (môžete nahradiť soľou). Vytvorte kašu a vzniknutú zmes naneste na škvrny. Nechajte pôsobiť. Potom miesto otrite handričkou alebo papierovou utierkou. V prípade potreby opakujte a nechajte pôsobiť o chvíľku dlhšie.

Ako odstrániť škvrny od atramentu a fixky

Tieto škvrny sú veľmi odolné. Napriek tomu pre vás máme malý trik, ako si s nimi poradiť. Zmiešajte trochu mlieka s jedlou sódou. Všetko dôkladne rozmiešajte a zmes naneste na zašpinené miesto. Nechajte pôsobiť. Po chvíľke utrite handričkou.

Ako odstrániť škvrny od krvi

Myslíte si, že škvrna od krvi znamená konečnú? Nie je tomu tak. Pre odstránenie tejto odolnej nečistoty použite 3% roztok peroxidu vodíka. Najprv však otestujte, ako bude látka reagovať. Opäť využite miesto, ktoré nie je vidieť - látku v kazete. Dajte si ale pozor. Keďže má peroxid bieliace účinky, tak ho doporučujeme použiť iba na svetlú časť roliet. Tmavú farbu by mohol zosvetliť, a rolety tak poškodiť. 

Ako nečistiť rolety Deň a noc

Keďže majú antistatický povrch, tak by ste sa mali vyhnúť všetkému, čo by ho mohlo narušiť. Tým máme na mysli nielen drsné kefy, ale aj piesok a ďalšie abrazíva. Radšej stavte na starú dobrú handričku a vhodné čistiace prostriedky. Uvidíte, že sa vám rolety budú aj s celkom jednoduchými prostriedkami čistiť jedna radosť. Ďalej nedoporúčame používať roboty alebo automatické čističe. Vystačíte si len s vlastnými rukami.

Veríme, že se vám vďaka našim radám budú rolety Deň a noc čistiť ľahko a rýchlo! Pokiaľ ste v článku našli užitočné tipy, zdieľajte ich aj s vašimi priateľmi. Určite tak pomôžete v boji proti škvrnám aj im.