Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Biela farba v interiéri

Správny výber farieb pre interiér je veľmi dôležitý. Farby totiž ovplyvňujú nielen to, ako bude domácnosť vyzerať, ale taktiež ako sa v nej budeme cítiť. Variantov a kombinácií existuje celá rada. My sa dnes ale pozrieme na bielu farbu a povieme si, prečo je pre interiér tou najlepšou voľbou.

clanek_001

Pri zariaďovaní nového domova alebo pri rekonštrukcii je vždy dobré premyslieť si farebnú schému, ktorú chceme následne docieliť. Pokiaľ si ale chceme nechať otvorené možnosti pre rôzne zmeny a kombinácie, biely interiér je v tomto ohľade skrátka jedinečný. V bielej farbe potom zoženieme všetko od podláh, cez nábytok až po vhodné okenné tienenie, s ktorým Vám pomôže FOA.

Že si biely interiér neviete predstaviť? Alebo máte strach, že bude príliš strohý a nudný? Odhoďte obavy. Biela totiž vyzýva k jedinečným farebným kombináciám a interiéru proste pristanú. 

Prečo je biela farba do interiéru skvelou voľbou

Dôvodov, prečo do svojej domácnosti dostať bielu, je mnoho. Preto sme pre Vás jednotlivé argumenty zhrnuli. Vďaka nim si bielu dozaista zamilujete.

Opticky zväčšuje miestnosť

Biela farba je skvelá, pokiaľ bojujete s veľkosťou jednotlivých miestností. Dokáže totiž priestor rozžiariť a opticky zväčšiť. Čím viac bielej a dalších jasných farieb do priestoru dostanete, tým rozsiahlejšie a vzdušnejšie bude pôsobiť.

Pôsobí čisto

Biela symbolizuje čistotu a sviežosť. Pokiaľ svoju domácnosť zahalíte do tejto farby, potom bude pôsobiť veľmi príjemným dojmom. Len pozor, pokiaľ plánujete biely koberec. Jeho údržba si bude vyžadovať zvláštnu pozornosť. 

clanek_002

Steny si vymaľujete hravo sami

Nie každý je skúsený maliar a vymaľovať steny tak niekedy môže byť oriešok. Obzvlášť, pokiaľ zvolíte výraznú farbu. Pokiaľ nemáte trochu skúseností, stena môže skončiť fľakatá a nedokonalá. V prípade bielej farby Vám ale toto nehrozí! Vymaľovať na bielo je totiž naozaj jednoduché.

Ponúka niekoľko odtieňov

Nie je biela ako biela. Aj keď sa Vám môže svet bielej farby zdať trochu nudný, môžete v ňom pritom naraziť na celú radu odtieňov. Biela totiž nemusí byť len ľadovo biela. Ponúka taktiež teplejšie odtiene, ako je slonovinová, smotanová, krémová alebo perlová.

Umožňuje nekonečné množstvo štýlových aj farebných kombinácií

Farebné trendy prichádzajú a odchádzajú. Biela je ale večná! Než si interiér zariadite v nejakých divokých farbách, dajte radšej na umiernenosť. Biela farba je taktiež dobrým základom pre neskoršie farebné kombinácie. Navyše sa dá kedykoľvek doplniť originálnou tapetou alebo kobercom

Čo sa týka menších dekorácií, môžete ich pravidelne obmieňať a ísť vždy s farebnými trendmi. Základná biela Vám to totiž umožní.

clanek_003

Svetlý nábytok neodhalí každú nedokonalosť

U svetlých podláh aj nábytku všeobecne platí, že na nich nie je toľko vidieť prach, ako je tomu v prípade nábytku tmavého. Ideálnou voľbou je potom povrch s textúrou dreva alebo s melírom. Pokiaľ chcete ísť cestou jednoduchšej údržby na maximum, voľte matný nábytok.

Presvetľuje

Ak máte v priestore nedostatok denného svetla, určite do miestnosti nevnášajte temné farby a vzory. Bielou farbou všetko rozžiarite. Pokiaľ si navyše zvolíte studený a snehovo biely odtieň, potom rozhodne neurobíte chybu.

So svetlom je vždy dôležité efektívne pracovať. K tomu ale nestačí iba farebné ladenie interiéru. Dôležitá je predovšetkým aj správna tieniaca technika, ktorá Vám prácu so slnečnými paprskami uľahčí. Aby do biela ladeného interiéru zapadla, FOA pre Vás pripravilo skutočne širokú ponuku bielych odtieňov.

Aké farby a vzory sa k bielej hodia

Ako sme si už povedali, s bielou sú Vaše možnosti takmer neobmedzené. Môžete ju kombinovať s výraznými aj jemnejšími farbami. Pekná je kombinácia bielej s pastelovými farbami. Skvelo vyzerá taktiež biela v kombinácii s odtieňmi béžovej, hnedej a zelenej. Nemusíte sa báť ani väčších extrémov, ako je kombinácia so žltou a modrou alebo dokonca čiernou. Všetko sa odvíja od Vašich osobných preferencií.

Akú bielu v jednotlivých miestnostiach použiť

Pokiaľ neviete, ako bielu do jednotlivých miestností dostať, dáme Vám niekoľko tipov. Priniesť ju sem totiž môžete nielen na stenách, ale taktiež na nábytku alebo roletách.

Obývacia izba

Obývacej izbe biela pristane vždycky. Preto sa nebojte ju použiť na stenách a väčších kusoch nábytku. Ideálne je taktiež zvoliť svetlú podlahu. Pretože ale biela nemusí byť vždy najpraktickejšia, môžete zvoliť ľahko šedivý alebo béžový melír. 

V prípade okenného tienenia je taktiež dobré zvoliť bielu farbu. Do obývacej izby sa skvelo hodia rolety Deň a noc, ktoré prichádzajú hneď v niekoľkých odtieňoch. Rolety Deň a noc sú nielen veľmi designové, ale taktiež praktické. Vďaka striedajúcim sa priehľadným a nepriehľadným pruhom látky umožňujú jednoduchú reguláciu svetla aj súkromia.

clanek_004

Kuchyňa

Pokiaľ premýšľate, ako dostať bielu farbu do kuchyne, môžete jednoducho vsadiť na bielu kuchynskú linku. Tá sa dá skvelo kombinovať farebnými doplnkami a jej atmosféru tak môžete pravidelne obmieňať.

clanek_005

Pokiaľ máte v kuchyni portál alebo francúzske okno, doplňte biely koncept Vertikálnymi žalúziami. Tie sú praktické v otázke úplného súkromia aj regulácie dopadu svetla. Pre veľké zasklené plochy sú Vertikálne žalúzie tým bezpochyby najlepším riešením.

clanek_006

Spálňa

Pretože je biela symbolom čistoty a sviežosti, do spálne je ideálnou voľbou. V prípade, že tu pomocou nábytku a stien vytvoríte farebne neutrálne prostredie, môžete si potom dovoliť svieže dekorácie alebo obliečky s originálnymi vzormi

Na okná je vhodné umiestniť také tienenie, ktoré je biele, ale súčasne má vysokú úroveň zatemnenia. Praktické sú tak Látkové rolety, ktoré dokážu okno v okamihu zatemniť a vytvoriť príjemné miesto pre spánok. 

V prípade, že sa Vaša spálňa v horúcich dňoch taktiež nepríjemne ohrieva, skúste zvážiť nákup bielej Termo rolety. Ta vďaka špeciálnej vrstve ochráni Vašu spálňu pred nadmerným teplom.

clanek_007

Detská izba

Detská izba je perfektná vtedy, keď dokáže rásť spolu s deťmi. Ich záujmy sa ale dosť často menia, preto je potrebné niektoré veci občas nahradiť novými. Aby to ale nemuseli byť príliš veľké investície, stačí veľmi málo. Pokiaľ sú totiž steny, nábytok aj podlaha farebne neutrálne, stačí len v rôznych etapách meniť doplnky a dekorácie.

Pokiaľ by ste do detskej izby hľadali ideálne tienenie, bolo by to bezpochyby originálne Plisé rolety. A prečo práve ony? Plisé rolety sa od ostatných roliet líšia tým, že nemajú ovládaciu retiazku, a tým zaisťujú maximálnu bezpečnosť pre deti. Dajú sa sťahovať zhora dole aj vyťahovať zdola hore. Navyše nápadne pripomínajú ťahaciu harmoniku, a tak sú veľmi pekným a vkusným doplnkom.

clanek_008

Chodba

Pokiaľ máte byt, v predsieni často nemáte okná, takže musíte spoliehať na svetlo z okolitých izieb. Ak namaľujete steny na bielo a zvolíte svetlú podlahu, svetlo sa bude ľahko odrážať a predsieň bude pôsobiť väčšia a svetlejšia. Doplniť ju potom môžete farebnými doplnkami, obrazmi alebo fotografiami.

Ako na údržbu

Udržiavať biely interiér sa niekedy môže zdať náročné, ničmenej to ide ľahko, než sa môže na prvý pohľad zdať. Pokiaľ nemáte tmavého domáceho maznáčika, tak svetlá podlaha všeličo skryje. Matný biely nábytok neprezradí každé zrnko prachu a umývateľná farba na stene životnosť farby niekoľkonásobne predĺži. Ako je to ale s bielymi textíliami, ktorými sú práve žalúzie a rolety?

Pokiaľ nakúpíte u FOA, získate rolety, ktoré sú takmer bezúdržbové. Sú totiž opatrené antistatickou vrstvou, ktorá bráni zbytočnému usadzovaniu prachu. Pristúpiť k ich údržbe teda stačí raz ročne alebo vtedy, kedy sú znečistené.

Rolety Deň a noc a Látkové rolety

Ako bude samotná údržba vyzerať, sa odvíja od toho, ako dôkladne si budete priať rolety vyčistiť. Oba typy roliet stačí iba oprášiť suchou handričkou. Tú môžete taktiež navlhčiť, ničmenej potom nechajte rolety poriadne preschnúť a nenavíjajte ich. V prípade, že na rolete objavíte škvrnu, môžete siahnuť po jemnom čistiacom prostriedku. V takomto prípade ale najprv na malom priestore rolety vyskúšajte, či rolety nepoškodí.

Na rolety môžete taktiež použiť vysávač. Pokiaľ sa tak ale rozhodnete, nastavte na vysávači najnižší možný výkon a použite šetrný kefkový nádstavec. Rolety nikdy neperte, nežehlite ani nečistite kefou.

Vertikálne žalúzie

Lamely Vertikálných žalúzií sa dajú pre čistenie dať dole. Lepšie je ale čistenie priamo na okne, kedy sú lamely zavesené. Postupovať potom môžete ako u roliet. Vyčistiť ich môžete pomocou suchej handričky alebo  vysávača nastaveného na najnižší výkon. Pokiaľ na lamele nájdete škvrnu, môžete použiť vlhkú handru a šetrný čistiaci prostriedok. Vždy ho ale otestujte na nejakom menej viditeľnom mieste.

Rolety nikdy neperte v pračke alebo nečistite kefou. Pokiaľ máte látku s naparovanou hliníkovou vrstvou Premium Kamerun, k jej čisteniu vodu nikdy nepoužívajte. Došlo by k jej poškodeniu.

Plisé rolety

Tieto rolety môžete vyčistiť priamo na okne, a to prachovkou alebo vysávačom na najnižší výkon. Pokiaľ došlo k väčšiemu znečisteniu, môžete tieto rolety taktiež vyprať

Pripravte si vodnú kúpeľ o teplote 30° a roletu do nej ponorte. Pridajte šetrný prací prostriedok a nechajte roletu 15 minút namočenú. V priebehu toho ju párkrát roztiahnite, nech sa voda dostane aj do záhybov. Potom ju vytiahnite von a osprchujte. Vyžmýkajte zvyšnú vodu a zaveste ich na okno. Nechajte ju stiahnutú na stred a len občas ju roztiahnite a potom zase vráťte späať. Po 24 hodinách roletu roztiahnte a nechajte doschnúť.

clanek_009

Zamilujte si bielu farbu s FOA

Biely interiér je nadčasovou záležitosťou, ktorá vyzerá skvelo v každom dome alebo byte. Umožňuje totiž nekonečné farebné aj štýlové kombinácie. Rovnako skvelo vyzerajú v takom interiéri aj biele rolety. Pokiaľ chcete svoj interiér osviežiť a rozžiariť, vyberte si u FOA. Naše rolety a žalúzie premenia Váš domov k nepoznaniu.