Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Zmeňte prístup k upratovaniu s týmito užitočnými tipmi

Každý z nás musí udržiavať svoj domov uprataný a čistý. Upratovanie väčšinou nepatrí zrovna k tým najobľúbenejším činnostiam, preto hľadáme spôsob, ako si ho čo najviac uľahčiť. Zmeňte svoj postoj k čisteniu pomocou našich užitočných rád.  


clanek_001

Myšlienka na dôkladné upratovanie domu či bytu nám spôsobuje značné rozčarovanie. Často máme tendenciu upratovanie stále odkládať a veľmi sa nám do neho nechce. Neusporiadaný domov však môže viesť k pocitom úzkosti a stresu. Prejavuje sa to vo vzťahoch, pracovnom výkone aj schopnosti relaxovať. Uprataný priestor však navodí pocit kľudu

Než začnete s upratovaním 

Stanovte si vždy konkrétnu úlohu a rozdeľte domáce práce na zvládnuteľné kroky. Nepúšťajte sa do upratovania celej kuchyne, ale upratajte vždy trebárs len jednu skrinku. Robte si pravidelné prestávky a nesnažte sa všetko urobiť za jeden deň. 

WC aj kúpeľňa raz týždenne

Aj keď sú toalety často považované za najšpinavšiu časť domu, často viac baktérií a nečistôt nájdeme trebárs v chladničke. Keramický povrch sa ľahko čistí a väčšinou dbáme na čistotu toalety priebežne. Raz za  týždeň urobte dôkladné čistenie WC misy dezinfekčným prostriedkom, postarajte sa o umývadlá, vane či sprchový kút aj dlažbu. 

Kuchynské povrchy pri každom použití

Čistenie povrchu pracovnej dosky, drezu a ďalších plôch v kuchyni vykonávajte priebežne, najlepše pred a po použití. Nastriekajte plochu dezinfekčným prostriedkom, aby ste odstránili všetky baktérie pred aj po príprave jedla. Varenie a čistenie patrí nerozlučne k sebe. Chladničku odporúčame dôkladne utrieť najmenej každý mesiac

Vo vnútri vašich kuchynských skriniek upratujte 2x do roka

Kuchynské skrinky dôkladne vytrite a upratajte 2x do roka. Pokiaľ do skrinky niečo vysypete alebo vylejete, čo najskôr všetko utrite a vydezinfikujte. Zamedzíte množeniu molí, mravcov alebo šírenu baktérií a pliesní. Rovnako tak roztrieďte sezónne oblečenie a prevetrajte vaše skrine a úložný priestor na topánky

Koberce a podlahy upratajte 1x za týždeň

Pokiaľ máte radi teplo a pohodlie koberca, je potrebné myslieť na to, že obsahujú mnoho bakterií aj roztočov. Povysávajte ich 1x za týždeň. Pokiaľ ste alergici či astmatici, alebo máte doma domácich miláčikov, pusťte sa do vysávania a vytierania podlahy aj 2x za týždeň.

Ako čistiť rolety

Väčšina látok má antistatickú vrstvu a prach sa na nich veľmi nedrží. Rolety sa navyše neustále oklepávajú. Väčšinu rímskych roliet môžete proste vyprať v práčke.  

Na väčinu znečistenia stačí prachovka a vlhká handrička, len ich nechajte dobre preschnúť. U roliet záleží aj na materiále. Nemusíte ich ale pravidelne čistiť. Stačí ich raz za týždeň vymotať až hore a zase spustit, nech sa oklepú od prachu. Pokiaľ ich predsa len musíte vyčistiť, vysajte ich a očistite jemným čistiacim prostriedkom a vlhkou handrou, umyte čistou vodou a vysušte suchou handrou. Pokiaľ sa dajú prať, dajte ich sušiť na šnúru, a potom zaveste na okná.

Ako vyčistiť žalúzie

Pravidelne čistite lamely od prachu a nečistôt prachovkou alebo ľahko navlhčenou handričkou. Na horizontálne žalúzie sa dá použiť vysávač so zúženým nástavcom. Môžete ich taktiež demontovať a nechat ich vyčistiť špecializovanou firmou. To ale u FOA nebude treba. Čistenie roliet a žalúzií od FOA totiž nie je žiadny problém, vôbec sa toho nebojte a obstarajte si nové tienenie. Nie je nič horšie než vyčistiť staré žalúzie. Náročnosť čistenia starých roliet a žalúzií sa s údržbou nového tienenia od FOA vôbec nedá zrovnať. Vďaka tomuto tieneniu si uľahčíte prácu a skrášlite bývanie. 

Diaľkové ovládanie a vypínače očistite 1x za týždeň

Vypínače aj diaľkové ovládanie televízoru sú najšpinavšie povrchy v domácnosti. Patria sem aj mobilné telefóny, klávesnice, myši k počítaču a povrchy notebookov. Rýchlym zotrením 1x za týždeň značne znížite riziko bakteriálnej kontaminácie.

Výmena posteľného prádla 1x za 14 dní 

Vyperte posteľné prádlo na 60 °C, pri ktorých sa ničia baktérie, vírusy a roztoče. Alergici a ľudia so zvieracími miláčikmi by mali postele prezliekať 1x za týždeň. Vždy vysajte matrace. Pokiaľ sa v noci veľmi potíte, chránič matrace predĺži jej životnosť.  

Vsaďte na uzavreté skrinky

Najviac prachu sa usadzuje na otvorených policiach a skrinkách. Uzavreté skrine a komody vám uľahčia upratovanie. Navyše bude celý priestor vyzerať upratane. Zbavte sa všetkého, čo nepotrebujete. Najlepšie sa udržujú priestory, ktoré nie sú prepchaté. Nestaňte sa otrokom upratovania. Kľúčové oblasti upratujte priebežne za pochodu. 

Upratovania sa vôbec nebojte. Pokiaľ sa budete držať našich zásad, upratovanie vám pôjde pekne od ruky.