Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Záclonám odzvonilo! Čím ich v interiéri nahradiť?

Záclony sa dodnes tešia obľube v mnohých domácnostiach. Prežili najrôznejšie trendy a stále sú veľmi vyhľadávané. V moderných interiéroch sa už od nich často ustupuje. Prečo tomu tak je a aká tieniaca technika je dnes v kurze? Zostaňte s nami a dočítajte sa, akému tieneniu by ste mali dať v interiéri šancu a predovšetkým prečo.

clanek_001

Dôvod, prečo si ľudia zamilovali záclony, je prostý. Dokážu totiž zakryť akékoľvek veľké okno, miestnosť príliš nezatienia, a napriek tomu nás ukryjú pred zvedavými pohľadmi. Všetky tieto vlastnosti záclon sú bezpochyby skvelé. Existuje ale aj niekoľko záporov.

Prečo vymeniť záclony za nové tienenie

Aj keď ste nad zmenou vzhľadu Vašich okien nikdy príliš neuvažovali, možno je čas sa nad tým pozastaviť. Hoci ste na záclony zvyknutí, nové tienenie by úplne premenilo vzhľad Vašej domácnosti a prinieslo celý rad benefitov. Záclony na okne možno vyzerajú pekne, ale v niektorých aspektoch nie sú príliš efektívne.

Nedokážu účinne pracovať so svetlom

Záclony síce vpustia do miestnosti slnečné lúče, ale to môže byť v mnohých prípadoch problém. Pokiaľ je miestnosť orientovaná na východ alebo juh, je pod neustálym náporom denného svitu a prehrieva sa. Odpočinok alebo práca v takomto prostredí potom môžu byť značne nepríjemné.

Neposkytujú toľko potrebného súkromia

Keď slnko zapadne a my si v miestnosti rozsvietime, záclony nás nedokážu ochrániť pred pohľadmi zvonku. Zatiaľ čo počas dňa sú pomerne účinnou bariérou, večer je to presne naopak.

Sú nahrádzané praktickejším a modernejším tienením

Trendy sa premietajú do všetkých oblastí nášho života. Bytový design nie je výnimkou. V tomto ohľade sú záclony pomerne zastaraným riešením na zatienenie okien. Nové typy tieniacej techniky navyše nie sú len veľmi vzhľadné, ale aj dômyselne spracované čo do poskytovania potrebnej miery súkromia aj regulácie slnečného svitu.

Neponúka priestor pre kreativitu

Záclony sú dostupné predovšetkým v klasickej bielej farbe a nedokážu sa tak dômyselne zapojiť do farebnej hry v interiéri.

Zle sa udržujú

V neposlednom rade sa záclony zle udržujú a sú takzvanými lapačmi prachu. Hoci sa dajú vyprať, počas tohto procesu môže dôjsť k polámaniu alebo vytiahnutiu vlákien a po usušení sa ich tvar môže zmeniť.

Pri tieniacej technike od FOA na tieto problémy nenarazíte. Starostlivosť o naše rolety a žalúzie je veľmi jednoduchá a vďaka kvalitným materiálom má naše tienenie dlhú životnosť.

clanek_002

Aké tienenie zvoliť namiesto záclon?

A z čoho môžete vyberať? Možností je niekoľko a my Vám ich teraz všetky predstavíme. Pretože vieme, že nielen každá domácnosť, ale aj miestnosť má odlišné potreby, u FOA nájdete všetky druhy tienenia prehľadne na jednom mieste. Na začiatku výberu ale vždy zvážte niekoľko faktorov:

  • aká je veľkosť okna, ktoré chcete zatieniť (klasické, francúzske, strešné),
  • kam je dané okno orientované (koľko slnka počas dňa prenikne oknom do miestnosti, prípadne či je do tohto okna vidieť zvonku),
  • aký je účel danej miestnosti (práca, relax, spánok).

Pokiaľ ste všetky faktory aspoň okrajovo premysleli, poďme si povedať, aké moderné tienenie súčasný trh ponúka a v čom tkvú ich hlavné prednosti.

Rímske rolety

Nechcete sa vzdať záclon, pretože milujete ich ľahkosť a jemnosť a myslíte, že neexistuje žiadna, obdobne vzdušná náhrada? Potom ste zrejme nepočuli o  Rímskych roletách

Tieto rolety sú zhotovené z jemných látok a poskytujú iba nízke alebo stredné tienenie. Látka je riasená a dá sa upevniť v akejkoľvek výške. Preklady vyzerajú veľmi pôsobivo a roleta sa v interiéri stáva veľmi originálnym a vkusným prvkom.

Rímske rolety Vám poskytnú súkromie, viac alebo menej prepustia slnko (podľa úrovne zatemnenia) a ponúknu Vám jemnosť záclon a závesov v jednom.

clanek_003

Vertikálne žalúzie

Vyhovuje Vám, že záclona siaha až k zemi, dokáže prekryť celé francúzske okno alebo nevzhľadné kúrenie? Potom neprehliadnite naše Vertikálne žalúzie. Dômyselný lamelový systém dokáže poskytnúť maximálnu mieru súkromia a súčasne je jedinečný na prácu s denným svetlom.

Vertikálne žalúzie sú dostupné v niekoľkých farebných prevedeniach a troch úrovniach zatemnenia. Vďaka nadčasovému designu doplní akúkoľvek miestnosť v byte alebo dome.

clanek_004

Rolety Deň a noc

Ak by sme vytvorili niečo s ľahkosťou záclon a praktickosťou žalúzií, bolo by to dozaista jedinečné tienenie. O to viac Vás možno poteší, že takéto tienenie skutočne existuje. Sú ním rolety Deň a noc, ktoré môžete vidieť v čoraz viacerých oknách.

Na roletách sa striedajú priehľadné a nepriehľadné pruhy látky. Pomocou ovládacej retiazky potom sami určujete, ako veľmi sa tieto pásy budú prekrývať a koľko slnka tak do miestnosti prenikne.

Rolety ponúkame v niekoľkých mierach zatemnenia. Jedným z nich je aj zatemnenie Blackout, ktoré sa stará o maximálnu ochranu miestnosti pred slnkom. Skvele sa hodí pre spálňu alebo detskú izbu.

Rolety Deň a noc sú skutočne krásne, praktické a veľmi elegantné. Údržba je jednoduchá a ovládanie zaisťuje maximálnu flexibilitu.

clanek_005

Látkové rolety

Látkové rolety už dávno nie sú tým, čím bývali. Ponechali si síce svoje praktické vlastnosti, ale v otázke designu sa vydali úplne novou cestou. K dostaniu tak nie sú v jednej farbe, ale v celej rade odtieňov.

Ako rolety fungujú je asi zbytočné podrobne rozpisovať. Určite je ale dobré spomenúť, že okrem farieb si môžete vybrať aj strednú alebo vysokú úroveň zatemnenia. Látky sú veľmi poctivo spracované a rolety sa tak hodia kamkoľvek.

FOA ponúka dokonca variant pre strešné okná. Vďaka tomu tak môže byť tienenie vo všetkých miestnostiach rovnaké, bez ohľadu na sklon okna. Aby bola ponuka kompletná, nájdete u nás aj  Termo rolety, ktoré vďaka špeciálnej vrstve chránia miestnosť pred nechceným prehrievaním a ochladzovaním.

clanek_006

Plisé rolety 

Chcete sa rozlúčiť so záclonami, pretože túžite do miestnosti dostať trochu čerstvého, moderného vzhľadu? V tom prípade neprehliadnite Plisé rolety. Tieto rolety pôsobia, ako by boli skladané, a svojím vzhľadom sa nápadne podobajú harmonike.

To tiež umožňuje, že sa na okne dajú vyťahovať a sťahovať dvoma smermi, a to klasickým spôsobom zhora nadol, ale aj zdola nahor. Rolety tiež môžete zafixovať v strede okna. Skrátka záleží len na vás, ktorú časť okna práve potrebujete zatieniť. Rolety ponúkajú neskutočnú flexibilitu a jedinečný, štýlový design. Každý interiér premenia na veľmi moderný priestor. Vďaka absencii ovládacej retiazky sú navyše vysoko bezpečné.

FOA ponúka aj  Plisé rolety pre strešné okná. Tak oživíte aj podkrovné miestnosti so skosenými stropmi. Tieto rolety si skrátka zamilujete.

clanek_007

Prečo sa rozhodnúť pre zmenu

Páči sa Vám niektorá z módnych tienení, ale napriek tomu si nie ste istí, či mu dať zelenú vo Vašom interiéri? Pretože vieme, že rozhodnúť sa pre zmenu nie je vždy ľahké, prinášame vám ešte niekoľko dôvodov, prečo vašim oknám vdýchnuť nový život.

Nemusíte zostať pri bielej farbe

Musí byť tienenie nutne biele? Rozhodne nie! Tienenie totiž môže doplniť farby vo Vašom interiéri. Rolety môžu byť krémové, šedivé alebo farebné. Môžu doplniť Vaše dekorácie, textílie alebo iné doplnky. Už len taká drobnosť môže z nového tienenia urobiť jedinečný prvok a miestnosť môže byť úžasným estetickým zážitkom.

Pokiaľ hľadáte niečo originálne, potom neprehliadnite ani naše rolety s prírodnými dekormi medzi roletami v zelených a hnedých odtieňoch.

Nová tieniaca technika bude odolnejšia

Oká alebo natrhnuté vlákna. To všetko sužuje nejednu záclonu. Aj keď môžete byť sebaopatrnejší, taká nehoda môže vzniknúť hneď. Problém tkvie predovšetkým v jemnosti záclon. Preto záclony nahraďte tienením od FOA. Dostanete rolety alebo žalúzie, ktoré nebudú mať jedinú vadu na kráse a ešte budú veľmi odolné proti všetkým drobným nehodám.

Údržba tienenia bude jednoduchšia

Záclony dokážu ľahko zožltnúť. Súčasne na ne priľne dosť prachu, a preto ich treba pravidelne čistiť. To bohužiaľ môže viesť k ich poškodeniu. Pri novom tienení od FOA Vám táto starosť odpadne. Údržba je jednoduchá a dá sa vykonávať priamo na okne. Či už zvolíte rolety alebo žalúzie, náš sprievodca Vám pomôže s ich údržbou krok po kroku.

Svetlo aj súkromie si budete dávkovať podľa potreby

Pokiaľ Vám nezáleží na farbe ani údržbe, potom pre Vás máme ešte jednu praktickú a možno aj najdôležitejšiu vlastnosť nového tienenia. Skvele dokáže kontrolovať množstvo denného svetla v miestnosti a súčasne Vás chrániť pred pohľadmi susedov a okoloidúcich.

Navyše pamätajte, že správna práca so slnečným svitom vám dokáže ušetriť veľa peňazí. Môžete ho totiž využívať až do konca dňa a nerozsvecovať zbytočne lustre a lampy.

Už za pár eur úplne zmeníte vzhľad Vašej domácnosti

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by Vaša domácnosť  potrebovala zmenu, ale nemôžete si dovoliť nákladnú rekonštrukciu? Potom je nákup roliet skvelou voľbou! Táto nenákladná zmena totiž premení tvár celého interiéru a spolu s drobnými doplnkami môže nové tienenie vytvoriť jedinečný priestor.

clanek_008

Na FOA sa môžete spoľahnúť

Pretože záclony nedokážu uspokojiť potreby všetkých miestností, je dobré zvážiť nákup novej, praktickej tieniacej techniky. Pretože vo FOA vieme, že požiadavky môžu byť rôzne, ponúkame hneď niekoľko druhov tienenia.

Aby si každý našiel svoj ideálny variant, zhotovujeme tienenie v rôznych mierach zatemnenia, v rôznych farebných prevedeniach a niektoré aj s možnosťou elektrického ovládania.

Vidíte, že voľba tienenia je silne individuálnou záležitosťou závisiacou na mnohých faktoroch. Aby sme mohli Vaše požiadavky splniť na maximum, zhotovujeme tienenie priamo na mieru Vašich okien. Len tak totiž budete mať istotu, že tienenie bude nielen moderné a ozdobné, ale bude aj plniť všetky svoje funkcie.

Na správne zameranie nepotrebujete viac ako meter, papier, ceruzku a našeho sprievodcu meraním. Vďaka dômyselnému spracovaniu a minimu komponentov potom samotnú montáž zvládnete ľavou zadnou.

FOA neponúka iba široký výber tieniacej techniky, ale taktiež zaručuje jej poctivé a kvalitné spracovanie. Zaobstarať si nové tienenie by malo byť jednoduché a nemalo by zahŕňať následné úpravy rozmerov a starosti s jeho inštaláciou. Preto si vždy vyberajte rolety a žalúzie od odborníkov. Aby celý nákup šiel hladko, náš  sprievodca nákupom Vám pomôže na každom kroku.