Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Jar je tu! Tipy na čistenie roliet a žalúzií

Jar je tu! A s ňou aj každoročné veľké upratovanie. Už teraz sa hrozíte pri predstave, ako budete zvádzať nerovný boj so závesmi a žalúziami? My Vás presvedčíme o opaku. Pretože aj rozsiahle upratovanie je vďaka tej správnej tieniacej technike prechádzka ružovým sadom. Zistite, ako na čistenie roliet a žalúzií.

clanek_001

Jarné upratovanie je pre každú domácnosť veľkou udalosťou. O naše okolie by sme sa ale mali starať neustále a priebežne. Poďme sa pre začiatok pozrieť na to, ako často by sme sa o rolety či žalúzie vlastne mali v priebehu celého roku starať. 

Tým si totiž uľahčíme naše veľké jarné finále. Na to, ako často je potreba tieniacu techniku čistiť, existuje veľa názorov. Čo teda rôzni odborníci aj amatéri najčastejšie doporučujú?  

  • Rolety a žalúzie oprašujte a luxujte zakaždým, keď doma upratujete.
  • Raz za mesiac ich utrite od prachu.
  • Raz za sezónu (v lete, na jeseň a na jar) urobte upratovanie, v ktorom se zameriate aj na tieniacu techniku.
  • Dvakrát do roka urobte naozaj dôkladné upratovanie so všetkým.

Jak vidíte, názory a rady ohľadom toho, ako často roletám a žalúziám venovať našu pozornosť, sa rôznia. Čo si z toho vziať? Rozhodujte sa podľa toho, v akom prostredí bývate. Na čistotu tieniacej techniky má vplyv nielen běžná prevádzka, ale aj malé deti s ulepenými prstami, domácí maznáčikovia, počasie či to, či doma fajčíte. 

Teraz sa pozrieme na to, ako vyčistiť rolety a žalúzie od značky FOA. Naša tieniaca technika má oproti klasickým žalúziám veľkú výhodu. A to tú, že se čistia naozaj ľahko. Vo väčšine prípadov ich ani nemusíte dávať dole z okna. 

Avšak na jar nás väčšinou čaká aj umývanie okien. Našťastie sa rolety a žalúzie dajú jednoducho dať dole a potom opäť vrátiť do mechanizmu. Je teda len na Vás, či sa ich rozhodnete na okne nechať, alebo ich dáte dole.

Do kariet Vám nakoniec hraje aj to, že naše produkty majú antistatickú povrchovú úpravu. To znamená, že sa na nich nedrží prach. Aj odolnejšie čiastočky sa neustále oklepávajú tým, ako sa používajú a rolujú z kazety von. Oproti klasickým závesom alebo žalúziám sa teda nemusíte báť toho, že by Vám naše rolety a žalúzie pridávali prácu.

Ako vyčistiť rolety Deň a noc

Rolety Deň a noc sú medzi našimi zákazníkmi jedny z najobľúbenejších. Majú krásny, elegantný design. Vďaka lamelám, ktoré sú striedavo priehľadné a nepriehľadné, vždy docielite takého stupňa zatienenia, aké práve potrebujete. A montáž? Tu zvládne každý. Rolety Vám dodáme už zložené a samotná inštalácia zaberie len pár minút. 

Ako sa rolety Deň a noc čistia? Pokiaľ nepotrebujete umyť okná, nedávajte ich dole. Aspoň Vám odpadnú starosti s montážou a demontážou. Pri jarnom upratovaní ale doporučujeme rolety radšej dať dole. Predsa len chceme dosiahnuť hĺbkové čistenie.

Začnite tak, že se zbavíte prachu. Vďaka antistatickej úprave a častému oklepávaniu sa síce na roletách prach veľmi nedrží. Raz za čas je aj napriek tomu potrebné ich vyčistiť. Vystačíte si s prachovkou. Prípadne s vysávačom na najnižší výkon.

Rolety Deň a noc doporučujeme čistiť obyčajnou handričkou. V prípade, že by sa na nich nachádzali naozaj odolné škvrny, skúste ich umyť vlhkou handričkou. Pokiaľ by ani tá nestačila, pozvite si na pomoc jemný saponát. 

Najprv vyskúšajte reakciu látky na skrytom mieste. Akonáhle látka uschne, skontrolujte, že ju saponát nepoškodil. A využite ho aj na viditeľných miestach. Rolety Deň a noc sa neperú, ani nežehlia. Na ich čistenie nepoužívajte kefu. 

clanek_002

Ako vyčistiť látkové rolety

Látkové rolety chránia domov pred zvedavými pohľadmi, svetlom, ale aj horúčavou. Niektoré látky ponúkajú tak vysoký stupeň zatemnenia, že sa dá prirovnať k podmienkam v noci. Rolety plne zakryjú presklennú plochu okna, a tak nehrozí, že by na bokoch svetlo presvitalo. Dokonca ani nikto zvonku skrz boky neuvidí dovnútra. 

Ako látkové rolety čistiť? Postup je podobný ako v prípade roliet Deň a noc. Môžete ich čistiť ako na okne, tak ich z nich jednoducho dať dole. V prvom kroku odstránite prach a potom si vezmete na pomoc handričku. 

Prach odstraňte prachovkou alebo vysávačom na najnižší výkon. Aj keď sú rolety nainštalované starostlivo, nedoporučujeme vysávač pustiť na výkon silnejší. Mohli by ste potrhať ich látku. Na odolnejšie čiastočky si vezmite suchú handričku. Nečistoty opäť odstráňte handričkou vlhkou a s jemným saponátom. 

Pokiaľ budete látkové rolety čistiť na mokro, nechajte ich po upratovaní starostlivo preschnúť, než ich narolujete do kazety. Inak hrozí, že začnú plesnivieť. Rovnakým spôsobom sa čistia tiež termo rolety. Ide o vylepšenú verziu roliet látkových. Ochránia však nielen proti svetlu, ale aj proti horúčave alebo zime – majú totiž izolačné vlastnosti.

clanek_003

Ako vyčistiť rímske rolety

Rímske rolety perfektne padnú do moderného i tradičnejšieho interiéru. Ponúkame ich hneď v niekoľkých farebných variantoch. Sú pekné a dekoračné, ale aj Vás dobre ochránia pred slniečkom a pohľadmi zvonku. Montujú sa ľahko a vďaka systému s ozdobným riasením si ich môžete uviazať v takej výške, aká Vám momentálne vyhovuje.

Rímske rolety sú čo do údržby podobné klasickým záclonám. Avšak vďaka tomu, že je textília v profile uchytená pomocou suchého zipsu, dáte ju dole raz dva. A rovnako ľahko ju opäť vrátite na svoje miesto.

Tento druh tieniacej techniky doporučujeme prať buď ručne alebo v pračke, a to pri teplote 30 °C. Rímske rolety nežmýkajte, látka by sa mohla poničiť. V práčke ich perte na program pre jemné prádlo alebo priamo pre záclony.

A žehlenie? Pokiaľ ich šikovne zavesíte, žehliť ani nebude potrebné. V prípade, že si na neho potrpíte, tak žehličku zapnite na tie najnižšie teploty. Pozor, priesvitné rímske rolety sa nesmú žehliť vôbec.

clanek_004

Ako vyčistiť plisé žalúzie

Plisé žalúzie čiže plisé rolety sú modernejšou a praktickejšou odpoveďou na klasické horizontálne žalúzie. Pretože sa dajú posúvať ako z hornej časti okna, tak z dolnej, ľahko si ich nastavíte presne tak, ako potrebujete. Montáž plisé žalúzií je jednoduchá. Sú ako funkčným, tak designovým prvkom, ktorý vyhľadáva čím ďalej tým viac slovenských domácností.

Ako vyčistiť plisé žalúzie? Opäť ich môžete kvôli jarnému upratovaniu bez problémov dať dole a zase nasadiť na okno. Zložené rolety oprášte. Je len na Vás, či  zvolíte vysávač na najnižší výkon, prachovku alebo suchú handričku. V prípade, že sú na plisé žalúziách nejaké nečistoty, rovnako ako u iných druhov tieniacej techniky vezmite do ruky navlhčenú handričku s jemným saponátom. 

U látok typu Tieniace a Blackout naviac môžete rolety ponoriť do vodného kúpeľu o teplote 30 °C. Namiesto saponátu použite štandardný prací prostriedok. Roletu do vody ponorte na 15 minút. Niekoľkokrát ju stiahnite a roztiahnite, aby sa voda dostala všade.

Akonáhle budete hotoví, opláchnite ich pod sprchou a vyžmýkajte stlačením látky k sebe medzi dvoma profilmi. Žalúziu vráťte na okno a nechajte ju v natiahnutej polohe 12 až 24 hodín. Pri schnutí roletu niekoľkokrát roztiahnite a zase stiahnite, aby sa k sebe látka neprilepila. Až táto doba uplynie, roletu roztiahnite a nechajte ju doschnúť.

clanek_005

Ako vyčistiť vertikálne žalúzie

Vertikálne žalúzie sú tou pravou voľbou na nadrozmerné presklené plochy. Preč je doba, kedy ste tento druh tieniacej techniky videli len v kanceláriách. Dnes už na nich narazíte aj v moderných domácnostiach, kde poskytujú príjemný tieň a súkromie. 

Vertikálne žalúzie z látok s naparovanou hliníkovou vrstvou nesmiete čistiť vodou (látka Premium Kamerun). Vystačíte ich preto s prachovkou, vysávačom, prípadne čistou handričkou.

U ostatných typov látok postupujte štandardne ako u látkových či akýchkoľvek iných roliet. Vertikálne žalúzie neperte, ani nežehlite. Vyčistíte ich buď na okne, alebo ich z neho dajte dolu. Keďže sú naozaj dlhé, niekedy býva lepšie ich na okne nechať. Proces si tým značne uľahčíte. Prach odstráňte vysávačom na najnižší výkon, alebo suchou handričkou. 

Ako zbraň proti odolným nečistotám zvoľte jemný saponát. Po očiste nechajte žalúzie vyrolované, aby dostatočne vyschli a nezačali plesnivieť. Vyhnite sa kefám, tie by povrch roliet poškodili. Doporučujeme obyčajnú handričku. 

clanek_006

Ďalšie tipy na jarné upratovanie

  • Pri jarnom upratovaní si dajte prácu aj s oblasťami, ktorým bežne pozornosť nevenujete. Vyčistite nielen vnútro, ale aj vršky skríň a ďalšie, zle prístupné miesta. Napríklad i vršky závesných systémov a kazety roliet.
  • Umyte chladničku, rúru aj mikrovlnku. Zápachu v mikrovlnnej rúre sa zbavíte pomocou šálky s octom, ktorý necháte prehriať na kratší program. Priebežný zápach v chladničke zase likvidujú kávové zrnká, ktorá nasypete do mištičky a necháte ich vo vnútri nezakryté.  
  • Opatrne na kuchynskú linku z dreva. Používajte šetrné čistiace prostriedky a nezabudnite ju potom naimpregnovať.
  • Pokiaľ sa snažíte žiť ekologicky a chcete ušetriť za drahé prípravky, na väčšinu špiny v domácnosti Vám pomôže ocot a jedlá soda. Vyčistíte s nimi nielen špinavé povrchy, ale aj spotrebiče od vodného kameňa, upchatý odpad, okná či keramiku v kúpeľni.

Máte otázku? Kontaktujte našu zákaznícku podporu 

Pokiaľ Vás naša tieniaca technika zaujala a máte na nás nejaké otázky, kontaktujte našu zákazníckou podporu. Sme Vám k dispozícii každý všedný deň od 8:00 do 16:00 hodin. Dovoláte sa nám na čísle 2 22200 51 42. Alebo nám napíšte e-mail na info@foa-rolety.sk. My Vám odpovieme, popr. Vám zavoláme späť na telefónne číslo, ktoré nám na seba necháte. 

Pár slov na záver

Teraz už viete, že jarné upratovanie s roletami a žalúziami nie je nič, čo by ste nemohli zvládnuť. Pokiaľ Vás už unavujú klasické žalúzie alebo závesy, ktoré iba chytajú prach a špinu, zbavte sa ich! A vyskúšajte produkty značky FOA.

 Aby sme Vám nákup ešte spríjemnili, na našich stránkach nájdete detailného Sprievodcu, ktorý Vás prevedie výberom tieniacej techniky pre Vašu domácnosť a kde nájdete všetko podstatné.

Značka FOA sa venuje tieniacej technike od roku 2017. Všetko sami vyrábame a radi Vám ponúkneme riešenie priamo na mieru. Zakladáme si na spoľahlivosti a bezkonkurenčných cenách. Našou špecialitou sú rolety a žalúzie, ktoré si namontujete sami bez pomoci odborníka a behom chvíľky.

Veríme, že si u nás vyberiete a že budete s nákupom spokojní.