Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Čistič na okná pred montážou roliet

Čisté okná sú chválou toho, kto doma zodpovedá za upratovanie a čistotu domácnosti. Zatiaľ čo voľne ležiace predmety môžeme na rýchlo skryť do skríň či krabíc, riady nahádzať do umývačky a niekoľkými ťahmi prachovkou sa zbaviť prachu skôr, než neohlásená návšteva vyšliape do tretieho poschodia, šmuhy na oknách len tak nevyčistíme.

clanek_001

Umývanie okien síce nezvládnete za 2 minúty, ale nie je  nutné tomu venovať pol dňa. S našimi radami zvládnete umyť jedno okno ako profesionál dočista a bez šmúh. Naviac ponúkame špeciálny obrúsok pre čistenie okien, ktorý Vám s tým pomůže. Do vypredania (rozdania) zásob budeme rozdávať zadarmo vždy jeden obrúsok k objednanej rolete určenej pre montáž bez vŕtania. Pokiaľ máte viac okien alebo Vám jeden obrúsok nebude stačiť, určite si objednajte ďalší.

clanek_002

Vhodné príležitosti k umývaniu okien

Umývanie okien nie je nijak častá činnosť. Je ale dobre si ju naplánovať, aby sme na konci roku náhodou nezistili, že tento rok to nejak nevyšlo :-). Výborne sa k tomu hodia rôzne sviatky, ako Vianoce a Veľká Noc, kedy chceme mať byt ako zo škatuľky.

Niekto tiež vykonáva veľké upratovanie vrátane umývania okien pred odchodom na dovolenku, aby po návrate našiel byt uprataný a čistý. A v neposlednom rade sú tu príležitosti ako umývanie okien po maľovaní bytu alebo pri výmene alebo montáži nových roliet.

Čistite najprv rolety a žalúzie

Pred samotným umývaním okna ešte zmienime čistotu roliet a žalúzií. Väčšina našich roliet je takmer bezúdržbová. Sú konštruované tak, že prach, ktorý sa môže na roletách usadzovať, sa pohybom rolety samovoľne oklepáva. Naviac sú naše rolety opatrené antistatickou vrstvou, ktorá prach aktívne odpuzuje. Čistenie roliet je teda potrebné vykonávať len raz či párkrát do roka a len vtedy, pokiaľ je roleta nejak znečištená.

clanek_003

Pokiaľ používate klasické lamelové žalúzie, môžete ich umyť buď vodou alebo len utrieť nasucho. Vodu použite v prípade, že chcete zo žalúzií odstrániť aj usadené nečistoty a mastnotu. Pokiaľ Vám ide len o utretie prachu, stačí suchá handrička alebo špeciálna kefa k čisteniu žalúzií.

Pokiaľ Vás zaujíma viac o tom, ako rolety a žalúzie vyčistiť, prečítajte si náš článok Údržba a čistenie roliet.

Pomocníci pri umývaní okien

Pre umytie okien budete potrebovať pár pomocníkov. Nie, nejde o pracovníkov upratovacej firmy, ani o deti či dalších členov rodiny. Hoci prizvať deti k upratovaniu je vždy na mieste. Medzi pomocníkov počítame hlavne:

  • vedro s teplou vodou,
  • saponát na umývanie okien a skla,
  • rozmývač, či hubku na mokré umývanie,
  • stierku,
  • leštiaci prípravok na sklo,
  • handričku na leštenie,
  • na umývanie okien vo vyšších polohách používajte schodíky či štafle.

Nie je hneď nutné používať priemyselné prípravky. Namiesto saponátu priamo na sklo je možné použiť napríklad detský šampón, alebo čokoľvek, čo vie urobiť penu. Leštidlo zase dobre zastúpi trochu octu rozpusteného v teplej vode alebo alkohol. A handrička s mikrovlaknom môže byť nahradená aj starými novinami.

Na druú stranu práca so špecializovanými prostriedkami je omnoho rýchlejšia a výsledky uspokojivejšie. Napríklad náš obrúsok pre čistenie okien Vám doporučujeme použiť vždy pred montážou bez vŕtania. Teda pri zavesení na rám okna. Povrch tak zbavíte prachu, nečistôt a obojstranná lepiaca páska bude na okne lepšie držať. 

Umývanie okien rýchlo a bez šmúh

Žalúzie či rolety už máme čisté, prišiel čas na umývanie samotného okna. Demontovať žalúzie si pravdepodobne netrúfnete, takže ich budete musieť vytiahnuť do najvyššej polohy. Rolety bez vŕtania majú veľkú výhodu v tom, že sa dajú dať ľahko dole. Sú totiž len zavesené cez rám okna, takže „demontáž“ Vám zaberie 10 sekúnd.

Odstraňte všetko, čo by pri umývaní prekážalo: kvetináče alebo dekorácie z parapetu, závesy apod.

Ako prvé umyte okenný rám. S množstvom vody to nemusíte preháňať, ani v prípade, že je rám celkom špinavý. Veľa práce za Vás urobí bohatá pena zo saponátu. Naneste ju na rám handričkou, a potom ju utrite. Postupujte zhora dole. Počítajte s tým, že nejaká voda predsa len okvapká na podlahu, takže se hodí pokryť podlahu nejakou fóliou. Rám väčšinou dosť znečistí vodu vo vedre, takže se oplatí ju vymeniť po umytí každého rámu.

clanek_004

Na rade je sklenená výplň okna. Rozmývačom alebo hubkou naneste vodu so saponátom na okno. Opäť začínajte zhora a postupujte dole. Vytvorte na okne penu a pri tom rozpúšťajte a odstraňujte mastnotu a nečistoty.

Teraz budete pracovať so stierkou. Priložte ju na sklo a dlhými ťahmi cez celé okno tiahnite dole. Všetka pena spolu s nečistotami sa z okna dostane preč. Pri práci je dobré po každom ťahu stierku utrieť do sucha, aby na nej neboli nečistoty, ani pena z predchádzajúceho ťahu. Mohlo by sa totiž stať, že by ste ich vlastne roztiahli cez celé okno.

Malé zbytky peny môžete už odstrániť novinami alebo papierovou kuchynskou utierkou.

Posledným krokom je leštenie. Mnohokrát ani nie je  potrebné. Pokiaľ ale chcete okno vyleštiť, potom naneste trochu leštiaceho prípravku na suchú handričku a opäť zhora dole krúživými pohybmi prejdite celú plochu okna.

Umývanie okien, na ktorých sú zavesené naše rolety je teda celkom jednoduché. A predtým, než ich na okno zavesíte, použite aj čistiaci obrúsok, ktorý zbaví okno nečistôt a mastnoty, aby lepiace pásky dobre držali.