Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Tipy, ako bojovať s komármi

Komári. Upíri z ríše hmyzu. Strpčujú nám život. Prenikajú do našich domovov, otravne bzučia a pískajú, a len čakajú až zhasnete, aby sadli a bodli. A to sú tí naši, tuzemský komári, ešte dobrí. Neprenášajú choroby ako žltá zimnica, malária, alebo spavú chorobu. Napriek tomu ani o ten svrbiaci pľuzgier nikto z nás nestojí. Našťastie sa môžeme brániť.

clanek_001

Siete proti hmyzu

Jedným z nejúčinnějších nástrojov v boji proti otravnému hmyzu sú siete do okien. Ich výhody sú jasné:

  • Mechanicky zabraňujú tým potvorkám vo vstupe do bytu. Nemusíte ich nijak loviť.
  • ekologické. Žiadna chémia, ani zbytočné úmrtia inak užitočného hmyzu.
  • Hodia sa na každé okno. Vyrábajú sa totiž na mieru.
  • Na oknách ich môžete mať aj celoročne. Občas lietajú komáre aj v teplejších zimách.
  • Veľmi jednoduchú montáž siete proti hmyzu iste zvládnete sami. Niektoré typy sietí sa len nasadia na okno a zaistia háčikom.
  • Vydržia pracovať aj niekoľko rokov. Investícia sa Vám skoro vráti.
  • 100% bezpečné ako pre deti, tak pre domáce zvieratá.

Ako fungujú siete proti hmyzu?

clanek_002

Pokiaľ ide o prostredie interiéru, nie je lepšie riešenie než siete v oknách. Predstavujú fyzickú bariéru pre vstup hmyzu do bytu. Odpadá tak nutnosť nočného lovu komárov, ktorí v úkryte čakajú, až zhasnete. A len čo nastane tma a Vy zaľahnete, ozve sa ten piskľavý zvuk komára. Takže k vypínaču, rozsvietiť a rozmazať tu potvoru po bielej stene.

So sieťkami na oknách toto všetko odpadá. Siete proti hmyzu na okná fungujú na jednoduchom princípe. Sieťovinou, z ktorej sú vyrobené, neprejde nič, čo je väčšie než pár desatín milimetra. Všetok hmyz, aj keby si našiel cestu k Vášmu oknu, zostane proste vonku.

Siete prepustia čerstvý vzduch zvonku, slnečné svetlo, ale nič iné. Dokonca ani zvedavé pohľady okoloidúcich. Pritom ale siete nebránia ani vo výhľade von. Čo naopak zostane vonku, to je aj ten najmenší chrobák a muška. A samozrejmě sa to netýka len lietajúceho, ale aj lezúceho hmyzu.

Typy sietí proti hmyzu

Existujú 3 základné typy sietí proti hmyzu:

  • Siete do okien nasadzovacie. Siete, ktoré len nasadíte na rám okna. Nájdu uplatnenie v každom byte, dome či kancelárii. Nevyžadujú žiadnu montáž, takže rám okna nijak nepoškodíte. Sieť len zavesíte pomocou háčikov na rám okna, a potom už si len užívate kľudné leto bez otravného hmyzu.
  • Siete do okien rolovacie. Pre tento typ sietí sa rozhodnete predovšetkým tam, kde požadujete častú voľnosť a priechodnosť. Napríklad pokiaľ máte zvonku pred oknom pevný sušiak prádla. Rolovaciu sieť proti hmyzu len naviniete do kazety podobne ako je tomu trebárs u látkových roliet, zavesíte prádlo na sušiak pred oknom, a sieť zase stiahnete. Veľmi pohodlné, praktické a vďaka presnej výrobe na mieru aj vysoko účinné proti dotieravému hmyzu.
  • Siete do dverí ocenia najmä majitelia domov. Tí totiž na rozdiel od panelákových bytov otvárajú dvere rovno do priestorov bytu. To však neznamená, že by trebárs panelákový balkón nemohol byť vybavený sieťov proti hmyzu, privŕtanou k balkónovým dverám. Sieť je ku dverám priskrutkovaná na otočných pántoch. Môžete tak dvere pootvoriť, pričom sieť stále hmyzu bráni v prieniku, pokiaľ ju taktiež neotvoríte. Po priechode odporúčame sieť hneď zavrieť.

Moskytiéry

Pokiaľ nejaký ten okrídlený jedinec predsa len nájde cestu do Vášho bytu, máte možnosť použiť ešte moskytiéru. Pracuje na rovnakom princípe ako okenné siete.

Ide opäť o sieť s jemnými očkami. Táto sa však používa vo vnútri bytu. Napríklad cez postieľku so spiacim miminkom. Alebo v prípade, že idete do prírody, odporúčame moskytiéru prehodiť cez stan. Niektoré stany už majú moskytiéru priamo vbudovanú.

V trópoch a v krajinách s vysokým výskytom hmyzu, zachraňujú moskytiéry životy. Aj v hoteloch Vám ju ponúknu ako samozrejmú výbavu izby.

Repelenty

Pokiaľ idete do prírody, nevyužijete ani siete do okien, ani moskytiéru. Pri pobyte v prírode nezabudnite na repelent. Jeho zloženie má odpudzovať útočiaci hmyz ako komáre alebo kliešte. Ničmenej nie sú to univerzálne látky a niektorý hmyz si z repelentov nič nerobí. Možno, že časť tých bzučiacich potvoriek odradí, ale rukami ich budete musieť odháňať aj tak.

Každému taktiež vyhovuje iná značka a druh repelentu. Predsa len ide o chemické zlúčeniny, takže radíme opatrnosť pri testovaní nového druhu repelentu. Alergické reakcie môžu mať horší priebeh, než hmyzie bodnutie.

Odpudzovače hmyzu

Sú postavené na jednom z dvoch princípov: prvý pomaly uvoľňuje látku, ktorá je pre hmyz smrtiaca, ale pre cicavce neškodná. Do zásuvky sa zasunie prístroj s náplňou, a to je všetko. Druhý princíp využíva zvukové frekvencie, ktoré sú pre človeka nepočuteľné, ale hmyz ich neznáša.

Prianím je, aby sa hmyz vôbec neodvažoval do miestnosti preniknúť. Účinnosť odpudzovačov ale zďaleka nedosahuje výkonu sietí proti hmyzu. Nie je však nijak neobvyklé, že komáre tieto zariadenia úplne ignorujú.

Lapače hmyzu

Pomaly prechádzame od nesmrtiacich prostriedkov pre ochranu pred komármi k tým smrtiacim. Keď zlyhá prevencia, je potrebné siahnuť k represiám a k použitiu smrtiacej sily.

Lapače hmyzu sú určené k zabíjaniu. Pracujú na rôznych princípoch. Niektoré vydávajú UV svetlo, ktoré hmyz láka, ale pri dotyku ich ihneď usmrtí elektrický výboj. Ďalšie lapače využívajú feromóny. Roztúžený jedinec je potom chytený nejakou lepkavou látkou a pomaly umiera.

clanek_003

Aj takú mucholapku môžeme zaradiť medzi lapače hmyzu. Používa lepkavú vrstvu, ktorá muchám a komárom krásne vonia. Akonáhle na ňu ale usadnú, už nemôžu odletieť. Zomrú pomaly prilepení k povrchu lepkavej pásky.

Lapače sú celkom účinné. Uplatnenie nájdu najmä vo vonkajších priestoroch ako na verande alebo pri ohnisku na záhrade. Niekomu ale vadí, že hmyz musí zomrieť.

Chemické zbrane

Chemické zbrane sú vo vojnách veľmi účinné, ale taktiež strašlivé. Niektoré sú nervovo paralyzujúce, iné trebárs spôsobujú pľuzgiere, ďalšie Vás zadusia. V ľudských konfliktoch sú preto od ukončenia prvej svetovej vojny zakázané.

Zástupci hmyzu ale Ženevskú dohodu neratifikovali, takže na nich sa chemické zbrane v podobe Biolitu alebo Raidu bežne používajú. Spreje a postreky väčšinou napádajú nervovú sústavu hmyzu, ale na vyššie cicavce nemajú žiadny účinok.

Vydymíme ich

Komáre neznášajú dym. Akýkoľvek. Z táboráku, z cigarety, zo špeciálnych náplní do lámp a zahradných pochodní, ktoré navyše môžu obsahovať špeciálne prísady na odpudzovanie hmyzu.

Nie, že by sme podporovali fajčenie – je to škaredý zlozvyk. Ničmenej tabak, ako rastlina, sa taktiež používa do prostriedkov odpudzujúci hmyz. Dym z cigaret, fajok a cigár teda bojuje proti komárom dvojakým spôsobom – štipľavým dymom a látkami, ktoré tabak obsahuje.

Ľudové recepty

clanek_004

Okrem priemyselne vyrábaných prostriedkov proti hmyzu sa môžeme stretnúť s radami, ako zapojiť prírodu. Niektoré rastliny nemá bodavý hmyz veľmi v obľube. Napríklad medovka, mäta alebo muškáty. Tie majú dokonca mušku už v názve. Meno muchotrávka dokonca naznačuje, že by mala „tráviť muchy“.

Najúčinnejší prostriedok

Keď to zhrnieme, všetky prostriedky, ktoré používame proti hmyzu v byte či dome, už riešia len následky toho, že nemáte okenné siete. Tie sú teda tým najdôležitejším a najúčinnejším prostriedkom v boji proti otravnému hmyzu.