Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Nádych jesene vo Vašom interiéri

Jeseň je už pomaly cítiť vo vzduchu, a tak Vám prinášame niekoľko rád a tipov, ako si ju môžete jednoducho vniesť aj k sebe domov. S domácimi jesennými dekoráciami, vonnými sviečkami alebo dokonca roletami FOA to bude hračka. 

Interiér vo farbách jesene

Tú najlepšiu farebnú inšpiráciu pre jesenné obdobie je ideálne čerpať priamo z prírody, ktorá nám na jeseň prináša skutočne jedinečný zážitok. Škála jesenných farieb je totiž veľmi pestrá. Môžete napríklad začať pri farbách opadaného lístia, kam sa radí predovšetkým medovo žltá, hnedá, tmavo oranžová alebo granátovo červená. Tieto farby potom môžete vniesť do interiéru svojho domova na vankúšikoch, nábytku alebo vzorovaných koberčekoch.

Kombinácia farieb v interiéri

Pri výbere vhodných farieb do interiéru treba myslieť predovšetkým na kombináciu jednotlivých odtieňov, aby výsledný dojem z celého interiéru bol čo možno najlepší a nepôsobil lacno či gýčovito.

Existuje pre to veľmi jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete ľahko vytvoriť vyváženú kombináciu farieb, z ktorej budete nadšení. Ide o pravidlo 60-30-10.

Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej hlavnej farbe. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

clanek_001

Psychológia jesenných farieb

  • Žltá – oslobodzuje, prináša uvoľnenie, povzbudzuje, navodzuje pocit súladu, harmónie, pôsobí veselo a otvorene
  • Oranžová –vyvoláva pocit radosti, nabíja energiou a je spojená s predstavou tepla, bohatstva, zlata a úrody
  • Svetlo zelená – aj keď ju väčšina vníma prirodzene, niekedy môže pôsobiť aj jedovato, je spojená s predstavou ticha, pokoja, harmónie a prírody
  • Tmavo zelená – upokojuje a chráni, je priateľská, navodzuje pocit bezpečia a nádeje
  • Červená – je energická, vzrušujúca, vášnivá až náruživá, je spájaná s predstavami ohňa, krvi, nebezpečenstva a lásky
  • Sivá – ľahostajná, smutná, spojená s predstavou chudoby a pokory, neutralitou, hranicou medzi priestormi
  • Biela – je veľmi často spájaná s predstavou nevinnosti a čistoty, oslobodenia, absolútnej slobody a nových začiatkov
  • Zlatá – symbolizuje pocit žiariaceho šťastia, luxusu, elegancie a prepychu

clanek_002

Typické jesenné dekorácie

Atmosféru jesene si u seba doma môžete navodiť aj pomocou dekorácií a doplnkov. Najľahšou cestou, ako to môžete docieliť, sú samozrejme doplnky v jesennom duchu. Keďže nám toto ročné obdobie ponúka nepreberné množstvo najrôznejších prírodnín, bol by skutočný hriech ich nijako nevyužiť. Z plodov a konárov možno napríklad vytvoriť krásne ozdobné misy, vence alebo dekoratívne svietniky a vázy plnené jarabinami. Na stôl sa potom skvele hodia sušené kvety.

Pokiaľ sú súčasťou Vašej domácnosti deti, rozhodne nesmieme zabudnúť ani na preslávené zvieratká z gaštanov, ktoré nielen, že skvele vyzerajú, ale zároveň Vaše dieťatko zabaví na jedno celé jesenné popoludnie.

Jesennú náladu u Vás doma pomôžu vyčarovať aj vonné sviečky, vonné tyčinky, svetelné reťaze, lucerny, pletené deky a chlpaté prikrývky.

clanek_003

3 originálne jesenné homemade dekorácie

Pokiaľ ste zruční a radi si interiérové ​​dekorácie sami vyrábate, prinášame Vám tipy na 3 originálne homemade jesenné výrobky, na prípravu ktorých Vám budú hravo stačiť bežné prírodniny a pár minút času.

 

Misa plná machu a tekvíc

Preferujete jednoduchosť a súlad s prírodou? Ako hlavný materiál si zvoľte tekvicu a mach, ktoré spoločne tvoria krásnu a vkusnú jesennú kombináciu. Malé tekvice umiestnite do misy vyloženej machom a zvyšok misy dozdobte kúskami žalude.

Svetielka v skle

Najprv umiestnite do veľkého zaváraninového pohára/skleneného lampáša svetelnú reťaz tak, aby svetielka boli rozmiestnené rovnomerne po krajoch. Potom do pohára nasypte prírodniny ako gaštany, orechy, šípky či šišky a máte hotovo. S týmto jednoduchým postupom Vám navyše určite ochotne pomôžu aj menšie deti, ktoré tým počas pochmúrnych jesenných dní skvele zabavíte.

Jesenný jutový veniec

Čo by to bolo za jesennú výzdobu bez jesenného venca. Stačiť Vám naň v tomto prípade bude polystyrénový kruh a jutové vrece, ktorým základ jednoducho omotáte. Na záver veniec ozdobte žaluďmi, gaštanmi alebo drobnými lístočkami a zaveste ho napríklad na vchodové dvere.

clanek_004

Rolety a žalúzie FOA v jesenných farbách

Ak si počas nadchádzajúceho obdobia plánujete zaobstarať nové rolety alebo žalúzie FOA, tak aj tie Vám ponúkame v jesenných odtieňoch. Stačí si iba vybrať.

U nás vo FOA môžete voliť medzi 8 typmi roliet a žalúzií v najrôznejších odtieňoch, rozmeroch i spôsoboch upevnenia. Nech už teda hľadáte čokoľvek, u nás to bezpochyby nájdete.

 

Rolety Deň a noc FOA

Prvým ponúkaným variantom sú rolety Deň a noc FOA. Rolety Deň a noc FOA predstavujú to najlepšie, čo poskytuje spojenie žalúzií a bežných látkových roliet. Sú veľmi obľúbeným a praktickým tienením domácností aj kancelárií. Jednoduchý princíp striedania priehľadných a nepriehľadných pásov látky dovoľuje plynule regulovať tienenie cez deň a zabezpečenie súkromia v noci.

Rímske rolety FOA

Ďalším variantom zatienenia interiéru, ktorý zároveň tiež príjemne spestrí celý interiér, sú rímske rolety FOA

Rímske čiže riasiace rolety sú niečo medzi závesom a klasickou roletou. Môžu byť jednoduché, ale aj rôzne ozdobené a je možné ich zaviazať alebo upevniť v akejkoľvek výške okna. Zatiaľ čo klasické rolety sú väčšinou zhotovené z jednoduchého pruhu jednofarebnej látky a zaťahujú sa pomocou tenkej retiazky alebo šnúrky, rímske rolety majú napríklad všité rôzne ozdobné pásiky či stuhy, pomocou ktorých je možné roletu nariasiť a v požadovanej výške pripevniť. Rímske rolety preto vyzerajú veľmi ozdobne a sú obzvlášť vhodné do interiérov, ktoré potrebujú oživiť a spestriť.

Látkové rolety FOA

Zabudnúť nesmieme ani na látkové rolety FOA, ktoré sa v poslednej dobe vracajú opäť do módy. Sú to totiž práve látkové rolety, ktoré chránia domov pred slnečným svetlom, teplom a nežiaducimi pohľadmi zvonku. Vďaka veľkému množstvu ponúkaných farebných variácií tvoria látkové rolety zároveň výrazný designoví prvok Vášho domova.

Látkové rolety sú navyše tak obľúbené aj preto, že kryjú sklenenú plochu okna zo 100%. V porovnaní so žalúziami alebo roletami Deň a noc je pomocou látkových roliet jednoduchšie docieliť úplné zatemnenie.

 

Rolety plisé FOA

clanek_005

Plisé rolety predstavujú dokonalý a estetický spôsob zatienenia a ochrany pred slnečným žiarením a prenikaním tepla z neho do interiéru. Vďaka svojej variabilite sú vhodné na zatienenie všetkých typov okien a presklených plôch, vrátane šikmých strešných okien.

Termo rolety FOA

Ako už napovedá názov, termo rolety pracujú okrem svetla hlavne s teplom. Pripomínajú bežné rolety do okien, ale sú vybavené termo látkou na úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Veľkou výhodou termo roliet teda je, že v lete chránia interiér pred prehriatím av zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Rolety na strešné okná FOA

Rolety pre strešné okná musia okrem svojej tieniacej funkcie spĺňať ešte jednu náročnú požiadavku – neprevýsať sa aj pri extrémnom uhle naklonenia okna. Strešné rolety preto nemôžete len tak nahradiť žalúziami alebo bežnými roletami. Práve preto Vám ponúkame aj rolety špeciálne navrhnuté pre potreby strešných okien, pokiaľ sa Vaša kuchyňa náhodou nachádza v podkroví.

Rolety Plisé na strešné okná FOA

Okrem bežných roliet pre strešné okná nájdete na našom webe aj plisé rolety do strešných okien. Plisé rolety na strešné okná zaisťujú reguláciu prichádzajúceho a odchádzajúceho svetla tak, aby bez ohľadu na počasie za oknami bolo vo vnútri izby vždy toľko svetla, koľko si práve prajete mať.

Vertikálne žalúzie FOA

Spomenúť samozrejme musíme aj vertikálne žalúzie FOA, ktoré sú vhodné najmä na zatienenie veľkých presklených plôch. Okrem bežných izieb sú tak vhodné napríklad aj do kancelárií.