Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Rolety Deň a noc: Všetko, čo potrebujete vedieť

Ešte ste o roletách Deň a noc nikdy nepočuli? Alebo Vám len nie je stále jasné, ako presne fungujú? Pripravili sme pre Vás prehľadný článok, kde sa dozviete, kam sa rolety Deň a noc hodia a podľa akých parametrov si ich vybrať.

miniatura_FB-den-noc

Čo sú rolety Deň a noc a ako fungujú

Rolety Deň a noc sú moderným a v súčasnej dobe veľmi žiadaným typom vnútornej tieniacej techniky. Napriek tomu majú mnoho spoločného s klasickými látkovými roletami, vďaka ich špecifickému designu si ich len ťažko pomýlite. Charakteristickým rysom roliet Deň a noc je striedanie priehľadných a nepriehľadných vodorovných pruhov. Pre niekoho môže byť tento vzhľad na prvý pohľad zaujímavý, pre iných podivný a skôr odradzujúci od nákupu. Kombinovanie rôznych typov látok má však dôležitejší účel než len upútať zákazníka.

Zmyslom striedajúcich sa pruhov je ich vzájomné prekrývanie pri manipulácii s roletou. Princíp fungovania je jednoduchý. Sťahovaním či vysúvaním rolety regulujete mieru prekrytia priehľadných a nepriehľadných pruhov. Môžete si tak vytvoriť príjemné tlmené denné osvetlenie, úplne zamedziť priechodu slnečných paprskov alebo naopak presvetliť miestnosť celkovým vytiahnutím rolety.

Typy roliet Deň a noc

Na FOA nájdete celkom 3 typy roliet, a to s otvorenou kazetou, POLO kazetou alebo MAXI kazetou. Pokiaľ tápete, čo si predstaviť pod pojmom kazeta, jedná sa o mechanizmus, v ktorom je celá látka, potažmo roleta, upevnená. A aký je rozdiel medzi jednotlivými systémami?

Otvorená kazeta

POLO kazeta

MAXI kazeta

  • hlavná výhoda: umiestniteľná všade, má nízku hmotnosť a malú veľkosť
  • hlavná výhoda: vďaka dobrej pevnosti je možné získať šírku až 210 cm
  • hlavná výhoda: precízne spracovanie, najlepšie chránená pred prachom a znečistením
  • má zadný nosný profil
  • hliníková krytka tvorí striešku rolety, nesadá na ňu prach
  • hliníkový profil lemuje všetky strany rolety
  • môžete si vybrať z bielej a hnedej farby
  • môžete si vybrať z bielej a hnedej farby
  • môžete si vybrať z bielej, hnedej a striebornej farby
  • dodávaná zložená a zoskrutkovaná 
  • dodávaná zoskrutkovaná 
  • dodávána zoskrutkovaná
  • minimálna šírka rolety je 30 cm, maximálna 160 cm
  • minimálna šírka rolety je 30 cm, maximálna 210 cm
  • minimálna šírka rolety je 30 cm, maximálna 240 cm
  • výška rolety je 150 cm, 220 cm alebo 240 cm
  • výška rolety je 150 cm, 220 cm alebo 240 cm
  • výška rolety je 150 cm, 220 cm alebo 240 cm
  • je možné upevniť: zavesením, lepením na okno, vŕtaním do okna, do steny a do stropu
  • je možné upevniť: vŕtaním do okna, do steny a do stropu
  • je možné upevniť: vŕtaním do okna, do steny a do stropu

 

Aký typ vyberiete, je len na Vás, konkrétne teda na Vašich potrebách a požiadavkách. Orientujte sa predovšetkým podľa okien, ku ktorým roletu hľadáte. To znamená, aká je ich šírka, koľko je okolo nich priestoru, ako sa otvárajú apod.

Druhy látok roliet Deň a noc

Asi najťažšia časť výberu roliet Deň a noc je výber konkrétnej látky. FOA ponúka až 130 druhov látok v 3 kazetách. Až si však budete vyberať do svojho interiéru tú pravú, nezabúdajte, že nejde len o farbu látky, ale taktiež o úroveň zatemnenia, ktorú ponúka. Čím je farebný odtieň tmavší a gramáž látky vyššia, tým silnejšieho zatienenia dosiahnete. Pre jednoduchší a rýchlejší výber sme pre Vás pripravili praktické filtry, u ktorých si môžete nastaviť, či hľadáte roletu s nízkym zatemnením, stredným zatemnením, vysokým zatemnením alebo blackout

A ako vybrať látku do jednotlivých miestností? Do spálne a detskej izby vyberte najlepšie roletu s vysokým zatemnením alebo blackout, do kuchyne, obývacej izby či pracovne naopak s nízkym alebo stredným zatemnením a do kúpeľne so stredným zatemnením.

Možnosti montáže u roliet Deň a noc

Rolety Deň a noc od FOA sú už zložené a zoskrutkované, čo Vám značne uľahčí ich montáž. Dovolíme si odhadnúť, že i menej technicky zdatní ľudia si bez problémov poradia. Pokiaľ si však predsa len toľko neveríte, nemusíte aspoň na montáž hľadať profesionála, vystačíte si so šikovným partnerom, kamarátom alebo príbuzným. 

Vyberať môžete z niekoľkých typov zavesenia: roletu sa dá upevniť zavesením na okno bez vŕtania (platí len pre otvorené kazety), vŕtaním na okno, vŕtaním do steny alebo vŕtaním do stropu. Typ zavesenia závisí iba na priestore okolo konkrétneho okna, teda vyberajte najmä tak, aby Vám roleta neprekážala pri otváraní a zatváraní okna.

Ku každému typu zavesenia sme pre Vás naviac pripravili ilustrované videonávody, ktoré Vás povedú krok po kroku. Jednoduchšie to už naozaj byť nemôže.

Ako zmerať okno pred objednávkou

Rolety rozhodne nekupujte podľa odhadov a pocitov. Je potrebné okno veľmi presne zmerať, nemusíte sa však báť, nie je to žiadna veda. Pripravili sme si pre Vás podrobný návod, podľa ktorého môžete u merania postupovať

Pokiaľ zistíte, že potrebujete rozmer, ktorý nemáme v bežnej ponuke, neváhajte nás kontaktovať. Preberieme s Vami možnosti a prispôsobíme veľkosť roliet tak, aby dokonale sedeli na okne. 

Základné tipy pre meranie okien:

  • roleta by mala byť vždy širšia, než je zasklievacia lišta, ale nesmie po zrolování naraziť do kľučky, 
  • pokiaľ budete roletu vŕtať do stropu výklenku, počítajte s tým, že celková dĺžka rolety bude o 5–6 cm širšia, v objednávke budete totiž zadávat šírku látky rolety,
  • v prípade, že máte špaletové okná, môžete kúpiť roletu zvlášť na malé i veľké okno, omnoho lepšie bude však vyzerať, keď pripevníte jednu dlhú roletu do steny alebo do stropu,
  • ak si nie ste istí pošlite nám prosím fotky Vašich okien na e-mail info@foa-rolety.sk. Radi Vám poradíme.

Údržba a čistenie roliet Deň a noc

Čistenie roliet Deň a noc je jednoduché a časovo nenáročné. Nemusíte ich dávať dole z okna, ani rozmontovať, pre pravidelnú údržbu stačí rolety len úplne rozvinúť. Prach odstránite najlepšie vysávačom s vhodným nadstavcom. Čo sa nečistôt týka, je dôležité vyskúšať čistenie najskôr na malom kúsku a až potom pokračovať po celej ploche. Pri čistení je nutné využívať iba jemné čistiace prostriedky určené priamo pre rolety. Nezabúdajte tiež na to, že vlhké rolety musia pred rozvinutím vždy úplne uschnúť, inak by mohlo dôjsť k ich zničeniu.

Výhody nákupu roliet Deň a noc od FOA

A prečo si vybrať rolety práve od FOA? Spísali sme pre Vás 7 výhod, ktoré nás odlišujú od konkurencie:

  1. rolety Deň a noc od FOA sú už zložené a zoskrutkované, montáž je tak omnoho ľahšia než u iných dodávateľov,
  2. vyberať môžete až z 3 typov kaziet 
  3. a zo 130 druhov látok s rozdielnou úrovňou zatemnenia,
  4. FOA ponúka taktiež individuálne řiešenie – môžete si prispôsobiť veľkosť roliet i pre atypické okná,
  5. výber Vám taktiež uľahčia vzorky látok, ktoré Vám zašleme úplne zadarmo,
  6. pravidelne pre Vás pripravujeme prepracované návody a videomanuály
  7. a vždy sa môžete obrátiť na našu príjemnú a profesionálnu zákaznícku podporu, či už po telefóne, alebo skrze e-mail.