Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

6 vecí, ktoré zohľadniť pri výbere tieniacej techniky

Okná v našich bytoch prepúšťajú do našich domovov prirodzené svetlo, ktoré všetci potrebujeme. Pokiaľ dáme oknám pri výbere tienenia originálny vzhľad, môžeme pozdvihnúť celkový štýl miestnosti na celkom novú úroveň. 

clanek_001

 

Rolety a žalúzie sú stále najobľúbenejšou alternatívou záclon a závesov. Poskytujú nám vysoko módne a všestranné možnosti v oblasti designu, maximalizujú životný priestor a umožňujú nám regulovať stupeň slnečného svetla a tieňu, odrazu tepla i súkromia v miestnosti. Vďaka možnosti širokého výberu formy tienenia sú rolety i žalúzie vhodnou voľbou pre akúkoľvek miestnosť v dome či byte.

Ako na výber vhodného tienenia

Existuje veľa druhov tienenia. Originálne rolety Deň a noc, Látkové rolety, Termo rolety, Plisé rolety, Vertikálne žalúzie či Rímske rolety vhodné aj do arkierových okien. Ponuka je veľmi široká vrátane roliet používaných v zimných záhradách. Majitelia podkrovia a strešných bytov ocenia Rolety do strešných okien a Plisé do strešných okien. V letnom období mnohí z nás preferujú aj siete proti hmyzu do okien. Kľúčom k úspešnému nákupu správnej rolety je identifikovať konkrétne požiadavky.

 

  1. Miera zatemnenia 

    Pokiaľ vyberáte tieniacu techniku do miestností na spanie, teda do spálne, detskej izby či izby pre hostí, potrebujete docieliť čo najväčšiu mieru zatemnenia. Pre tieto účely sa pozrite na rímske rolety, ktoré sú k dispozícii so zatemňovacím obložením na okrajoch, nemajú takiež žiadne otvory alebo lamely, ktoré prepúšťajú svetlo. Zvoliť môžete taktiež rolety Deň a noc so zatemňovaciou čiernou tkaninou. 

  2. Vlhkosť v miestnosti

    Pri výbere tieniacej techniky do vlhkej miestnosti, ako je kuchyňa alebo kúpeľňa, doporučujeme vyvarovať sa prírodným materiálom, ako je plátno, hodvábie a drevo, ktoré môžu vo vlhkom prostredí trpieť hnilobou a plesňou, skrútiť sa alebo vyblednúť. Namiesto toho doporučujeme zvoliť žalúzie alebo rolety z umelých materiálov imitujúcich drevo alebo rolety vyrobené z vodotesného PVC.

  3. Priaznivá cena

    Pri voľbe tienenia stále rozhoduje i cena. Interiérová tieniaca technika, teda vnútorné žalúzie alebo rolety, majú omnoho nižšiu cenu než vonkajšia forma tienenia. Interiérové tienenie je nielen lacnejšie, ale môžete vyberať aj z viacerých variant, designov a farieb. Vďaka tomu môžete tienenie krásne zladiť s interiérom a pozdvihnúť jeho vzhľad na celkom novú úroveň. Nech už si zvolíte originálne rolety Deň a noc, Plisé rolety, Látkové rolety, Termo rolety, Rímske rolety či Vertikálne žalúzie, váš interiér sa razom zmení.
     
  4. Výber tienenia a typu kazety 

    Najprv si rozmyslite, aké okno a akým spôsobom ho chcete zatieniť a ako by mala podľa vašich predstáv tieniaca technika vyzerať. Pokiaľ potrebujete zakryť celý výklenok, je treba navŕtať kazetu s tienením na stenu nad okno alebo do stropu. V tomto prípade nemôžete vybrať plisé, ktoré je potrebné upevniť priamo na okná. Vertikálne žalúzie ale nebudú problém. Niektoré tienenie je naviac bez kazety a iné s kazetou. Tie sa od seba líšia šírkou aj spôsobom upevnenia. Pri tomto spôsobe výberu tienenia, sa vám počet možných variant postupne zníži a nakoniec vyberiete presne ten typ, čo potrebujete. Potom už len doladiť farbu tak, aby zapadla do interiéru.

  5. Voľba upevnenia a ovládania

    Otvorená kazeta je ľahká a malá, len o niečo málo širšia než látka, takže ju môžete umiestniť takmer všade a upevniť na rám okna bez vŕtania zavesením, lepením na okno, ale aj vŕtaním. POLO kazeta je ľahká a pevná, o 4 cm širšia než látka a vhodná aj na väčšie okná. Hliníková krytka tvorí striešku rolety a na roletu nesadá prach. Hodí sa pre vŕtanie do okna, steny i stropu a je krytá z pohľadovej strany. MAXI kazeta luxusný vzhľad. Roleta je o 6 cm širšia než látka, chráni roletu pred prachom a hliníkový profil lemuje všetky strany rolety. Upevniť sa dá vŕtaním do okna, steny i stropu. Nezabudnite na výber správnej farby a strany mechanizmu pre ovládanie.

  6. Nároky na údržbu

    Čistenie žalúzií nie je tak ťažké, ako by sa mohlo zdať. Žalúzie sa dajú udržiavať čisté a bez prachu len pomocou vlhkej handričky. Plisé rolety, vertikálne a látkové rolety sa dajú pravidelne vysávať pomocou vhodného nadstavca na vašom vysávači. Mäkké tkaniny vyžadujú špeciálny čistiaci prostriedok, preto sa držte doporučených pokynov od výrobcu