Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Rolety a žalúzie do kancelárií, reštaurácií, hotelov či škôl

Kvalitná tieniaca technika dokáže podstatne spríjemniť život. Avšak zatiaľčo doma sa môžete sami rozhodovať o tom, aké rolety či žalúzie si necháte namontovať, v práci si musíte zvyknúť na to, čím je vybavené Vaše pracovisko. Alebo pri návšteve reštaurácie sa proste zmieriť s nastavenými svetelnými podmienkami. Pokiaľ ale rozhodujete o ergonómii pracoviska alebo ste prevádzkar, vedúci hotelu alebo reštaurácie, prípadne môžete ovplyvniť nákup vybavenia školskej triedy či študovne, zbystrite. Máme pre Vás niekoľko tipov, ktoré Vám pomôžu s výberom.

clanek_001

Praktičnosť je najdôležitejšia

V požiadavkách na komerčnú tieniacu techniku rezonuje jeden hlavný – praktičnosť. Zatiaľčo v domácom prostredí hraje prím hlavne dokonalý vzhľad a design, v kancelárskych a verejných priestoroch ustupuje tento aspekt trochu do úzadia.

Čo konkrétne máme na mysli pod pojmom praktické rolety a žalúzie? V zásade ide o to, aby na seba nepútali veľa pozornosti, a pritom bezchybne plnili svoju hlavnú úlohu, totiž zaistenie tej správnej úrovne svetla v miestnosti.

clanek_002

Tými najdôležitejšími znakmi praktických roliet a žalúzií sú:

  • Jednoduché ovládanie. Je dosť nepraktické pobiehať okolo okien s nejakou ovládacou tyčou pre nastavenie napríklad plisé roliet. Uprednostnite teda rolety, ktoré sa dajú stiahnuť pomocou retiazky do požadovanej výšky. Pokiaľ sú v miestnosti trebárs len 2 okná, je požadovaná úroveň tienenia otázkou niekoľkých sekúnd.
    Do reštaurácií alebo open space kancelárií ale doporučujeme diaľkové ovládanie na elektrické motory. Obsluha je potom veľmi jednoduchá. Stačí zvoliť na diaľkovom ovládači jednu z uložených pozícií a všetky rolety sa automaticky nastavia samy.
  • Bezúdržbová prevádzka. Rolety by nemali vyžadovať žiadnu údržbu vo forme kontrol alebo nastavenie odbornou firmou. Čím jednoduchší princíp, tým menej priestoru pre údržbu roliet alebo žalúzií.
    Ideálny stav je, keď ani samotná montáž roliet nevyžaduje prítomnosť technika. V tomto ohľade sú niektoré naše rolety obzvlášť výhodné do komerčného prostredia. Napríklad klasické látkové rolety alebo rolety Deň a noc. Naše rolety sú totiž už zložené, takže tí skúsenejší ich dokážu nainštalovať za menej než minútu. Obzvlášť pokiaľ sa rozhodnete nainštalovať ich bez vŕtania len zavesením za rám okna.
  • Jednoduché čistenie. Vo firemnom svete je bežné najať si firmu na upratovanie kancelárií. V školách zase pracujú upratovačky. Vďaka nim môžeme mať čisté a voňavé pracovné prostredie, posedíme v príjemnom prostredí reštaurácie, vyspíme sa na služobnej ceste skoro ako doma a deti bez obáv posielame do škôl.
    Upratuje sa všetko od podlahy po umývanie okien. Ničmenej na rolety či žalúzie sa spravidla nesiaha. A ani by to nemalo byť potrebné. Rolety FOA, určené do komerčných priestorov, sa totiž vyznačujú povrchovou úpravou, ktorá odpudzuje prach a ďalšie nečistoty. Pokiaľ občas roletu vytiahnete alebo stiahnete, potom sa pri jej pohybe navyše oklepe aj tá trocha prachových zrniek, ktoré na rolete predsa len môžu priľnúť.
    Čistenie roliet je potrebné vlastne len vo chvíli, kedy sa na ne niečo omylom vyleje. Na to ale vo väčšine prípadov stačí navlhčená handrička a za pár minút je roleta ako nová.
  • Bezpečné z protipožiarneho hľadiska. Tvrdiť, že sú nejaké rolety nehorľavé, to by sme si netrúfli. Pri správnej teplote horí všetko – železo, kameň, dokonca aj voda. Keby boli nejaké rolety naozaj nehorľavé, používali by ich hasiči k uhaseniu toho, co horľavé je. Namiesto toho si dovolíme tvrdiť, že niektoré naše rolety sa nedajú ľahko zapáliť.
    Voľbou správneho materiálu, a s prispením povrchovej úpravy zabraňujúcej horeniu, ľahko splníte požiadavok v požiarnom posúdení budovy.
  • Bezpečné pre deti. V kanceláriách sa deti tak často nevyskytujú. Avšak v školách je ich väčšina a v reštauráciách sú taktiež běžnými hosťami. Dbať na bezpečné prostredie je preto povinnosťou každého zodpovedného dospelého.
    Aj rolety a žalúzie musia spĺňať bezpečnostné normy. Napríklad by nikde nemala volne visieť ovládacia retiazka, ktorá by sa mohla zamotať okolo krku dieťaťa a vytvoriť tak nebezpečnú slučku. Pri nákupe si vždy overte, či rolety spĺňajú všetky bezpečnostné predpisy. U roliet a žalúzií FOA je to samozrejmosť.

Rolety, alebo žalúzie? Čo je lepšie?

Odpoveď nebude úplne jednoznačná. Dosť hraje úlohu osobný vkus, či obstarávame tienenie pre naších zamestnancov alebo zákazníkov, akú úroveň tienenia vlastne potrebujeme atd. Skúsme sa teda postupne postaviť do úlohy manažéra hotelu, prevádzkara reštaurácie, vedúceho kancelárie a zriaďovateľa školy.

clanek_003

Rolety do hotelovej izby

Od hotelovej izby očakávajú hostia viac než len miesto, kde prespia, aby na nich vonku nepršalo. Dnes už máme na vybavenie hotelovej izby vyššie nároky než len čisté obliečky a posteľ, čo nevŕzga. Chceme sa cítiť ako doma. Možno ako na návšteve u dobrého priateľa.

Hotelová izba teda musí pôsobiť útulne a esteticky príjemne. Tieniaca technika je povinná výbava hotelových izieb. Nikto nechce tráviť deň v izbe, do ktorej sa naplno opiera slnko, ani sa nechce vystavovať pohľadom zvonku, keď si urobí pohodlie a odloží si zvršky.

V hoteloch teda chceme vidieť buď látkové rolety s farbami, ktoré ladia s farebnosťou izby  alebo veľmi obľúbené rolety Deň a noc, ktoré skvelo vyzerajú a dovoľujú plynule meniť množstvo svetla, ktoré preniká do miestnosti.

Vhodné sú i často používané vertikálne žalúzie. Kryjú celé okno, mnohokrát až k podlahe. Chovajú sa podobne ako závesy, len dovoľujú natočením látkových pruhov lepšie riadiť množstvo svetla v izbe.

Tienenie v reštaurácii

Jasným favoritom reštaurácií sú zvislé žalúzie. Personál s nimi ani nemusí príliš manipulovať. Môžu byť roztiahnuté po celú otváraciu dobu a len sa občas natočia látkové lamely tak, aby sa hostia cítili pohodlne. 

Ďalším dôvodom pre ich použitie je skutočnosť, že okná reštaurácií bývajú obvykle veľké a celá jedna stena je vlastne presklená. Ostatné typy tienenia väčšinou tak veľkú plochu kryť nevedia.

Pokiaľ ale hovoríme o štýlových krčmičkách, horských chatách a kolibách, tak tam by sa medzi tradičnými doplnkami asi vertikálne žalúzie dobre nevynímali. V tomto prostredí sa na menších oknách budú úplne skvelo hodiť trebárs rímske rolety

Ich látkové sklady majú skôr dekoračný účel, hoci samozrejme po spustení okno skvelo zatienia. Pokiaľ navyše zvolíte ako látku nejakú, ktorá pripomína jutu či vrecovinu, bude efekt dokonalý a krásne podtrhne vidiecky ráz reštaurácie.

Tienenie kancelárií a úradov

Na rozdiel od hotelovej izby sú kancelárie vybavené prísne prakticky a stroho. Zamestnanci by sa nemali veľmi rozptylovať skúmaním krásneho vzoru na roletách. Už pri pohľade zvonku na nejakú budovu poznáme, že ide o typický úrad či kancelárie. Podľa zvislých žalúzií.

Áno, práve zvislé žalúzie sú v kanceláriách a na úradoch vidieť najčastejšie. Je to vďaka ich vlastnosti úplne zabrániť priechodu priamych slnečných paprskov, ale so zachovaním svetla, ktoré látka žalúzií predsa len prepustí.

V miestnosti, ktorú tienime vertikálnymi žalúziami, nie sme oslnený svetlom. Neodráža sa napríklad od monitorov, a tak dobre vidíme na prácu. Avšak ani pri plne zatiahnutých žalúziách nemusíme rozsviecovať, pretože rozptýlené svetlo, prenikajúce skrz látku žalúzií, má dostatok sily miestnosť osvetliť.

Rolety v škole

Školské prostredie je dosť náročné. Deti sedia trebárs 6–8 hodín v triede, do ktorej naplno svieti slnko. To potom pozornosť rýchle klesá a nastupuje únava. Je potrebné zaistiť zároveň 3 veci:

  • Zmierniť účinky priameho ostrého slnečného svitu
  • Zaistiť deťom dostatok svetla na prácu
  • V prípade potreby zaistit úplné zatemnenie

Ako najpraktickejšia sa do školského prostredia ukazuje kombinácia dvoch tieniacich systémov. Jeden by mal vedieť zabrániť slnečným paprskom v priamom prístupe oknom do triedy, ale dovoliť, aby slnečné svetlo dostatočne miestnosť osvetlilo. Druhý systém potom zaistí tmu, pokiaľ sa trebárs bude v triede niečo premietať na stenu.

Spomenieme 2 obľúbené kombinácie tieniacej techniky do škôl:

 

  • Vertikálne žalúzie a látkové rolety. Pre bežnú činnosť v triede môžeme zatiahnuť vertikálne žalúzie, pričom látkové rolety zostanú zasunuté v kazete. V triede je tak dostatok svetla aj bez oslňovania. Akonáhle je potrebné viac zatieniť, stačí stiahnuť aj rolety a v okamžiku je v triede tma vhodná pre premietanie.
  • Rolety Deň a noc a vertikálne žalúzie. Oba druhy tienenia vedia zaistit, aby deti mohli pracovať v príjemne osvetlenom prostredí bez priamych slnečných paprskov. Rolety Deň a noc sa dajú dokonca nastaviť tak, aby priehľadnými pásmi prenikalo viac svetla, a cez to sa aj tak paprsky rozptýlia a nikoho neoslňujú. A keď je potrebné zatemniť, pridajú sa vertikálne žalúzie s účinkom podobným látkovým závesom.

 

Tieniaca technika FOA do komerčných priestorov

Či už prevádzkujete akékoľvek firemné či komerčné priestory, tieniaca technika je ich dôležitou súčasťou. Výberu roliet či žalúzií by ste preto mali venovať viac než len obvyklú pozornosť. Pokiaľ si nie ste v niečom úplne istí, kontaktujte nás.

Pomôžeme s výberom toho najvhodnejšieho tieniaceho systému presne do Vášho prostredia. Poradíme aj so zameraním okien a montážou roliet. Nech sa Vaši zamestnanci, hostia aj študenti cítia naozaj dobre.