Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

FOA radí: Farby v interiéri

Jedným z najdôležitejších prvkov každého interiéru sú nepochybne farby. Aby však daný priestor pôsobil harmonicky, je potrebné s nimi vedieť pracovať. Aká je teda psychológia farieb, ako jednotlivé odtiene v interiéri ideálne kombinovať a aké odtiene roliet či žalúzií FOA do daného interiéru zvoliť? 

clanek_001

Psychológia farieb v interiéri

  • Žltá – oslobodzuje, prináša uvolnenie, povzbudzuje, navodzuje pocit súladu, harmónie, pôsobí veselo a otvorene
  • Oranžová – vyvolává pocit radosti, nabíja energiou a je spojená s predstavou tepla, bohatstva, zlata a úrody
  • Svetlo zelená – aj keď ju väčšina vníma prirodzene, niekedy môže pôsobiť aj jedovato, je spojená s predstavou ticha, kľudu, harmónie a prírody
  • Tmavo zelená – ukľudňuje a chráni, je priateľská, navodzuje pocit bezpečia a nádeje
  • Modrá – symbolizuje kľud, dôveru a stálosť pretrvávajúcou na veky
  • Červená – je energická, vzrušujúca, vášnivá a náruživá, je spojená s predstavami ohňa, krvi, nebezpečia a lásky
  • Fialová – je veľmi osobitá, náročná, značí zastreté vzrušenie, skryté tajomstvo vyvolávajúce znepokojenie, zdržanlivú triezvosť aj pokoru
  • Ružová – symbolizuje predovšetkým lásku, náklonnosť a oddanosť, je to farba nehy, jemnosti a oddanosti
  • Marhuľová – obnovuje, oživuje, stimuluje a môže pomôcť rozpustiť a odstrániť emocionálne blokády
  • Šedá – ľahostajná, smutná, spojená s predstavou chudoby a pokory, neutralitou, hranicou medzi priestormi
  • Biela – je veľmi často spojená s predstavou nevinnosti a čistoty, oslobodenia, absolútnej slobody a nových začiatkov
  • Čierna – aj keď bola v minulosti považovaná za farbu smrti, v modernom designe je čím ďalej tým viac obľúbená pre svoju nadčasovosť a eleganciu
  • Zlatá – symbolizuje pocit žiariaceho šťastia, luxusu, elegancie a prepychu

Pôsobenie odtieňov 

Okrem konkrétnych farieb na nás istým spôsobom pôsobia taktiež ich odtiene a sýtosti. Čo teda evokujú napríklad tmavé farby, pastelové odtiene či kontrastné kombinácie?

Tmavé odtiene evokujú rezervovanosť, značia vážnosť a prísnosť. Naopak svetlé farby vzbudzujú dojem otvorenosti, sviežosti, hravosti a pocitovo omladzujú.

Pastelové odtiene potom vyjadrujú akúsi neutralitu. Oproti tomu kontrastné kombinácie pôsobia živo, dynamicky a efektívne. 

clanek_002

Kombinácia farieb v interiéri

Pri výbere vhodných farieb do interiéru je potrebné myslieť predovšetkým na kombináciu jednotlivých odtieňov, aby výsledný dojem z celého interiéru bol čo najlepší a nepôsobil lacno či gýčovite. 

Existuje však veľmi jednoduchý spôsob, ako vo svojom dome môžete ľahko vytvoriť vyváženú kombináciu farieb, z ktorej budete nadšení. Jedná sa o pravidlo 60-30-10

Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej farbe hlavnej. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ju môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

clanek_003

Akú farbu roliet zvoliť do konkrétnych miestností?

A pokiaľ je reč o farbách, aký ideálne zvoliť odtieň pre novo vybrané rolety či žalúzie FOA? Podľa toho, ako daná látka a materiál prepúšťa svetlo, sa hodí do určitých miestností. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať naozaj dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne či detskej izby? 

Kde sa hodia rolety či žalúzie so svetlejšími látkami?

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepúšťa. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety či žalúzie hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla

Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchýň či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané. 

Kde sa hodia rolety s tmavšími látkami? 

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. A práve vďaka tomu sú tmavé rolety a žalúzie vhodné do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu behom dňa slúžiť k príjemnému zatieneniu a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť. 

Ako zladiť rolety s farbou interiéru?

Pri výbere nových roliet a žalúzií FOA vždy myslite taktiež na to, že by rolety mali s interiérom Vášho domu perfektne ladiť a nemali by na seba upútať zbytočne príliš pozornosti. Rozhodne by sa z nich potom nemala stať dominanta celej miestnosti.

Neutrálne rolety pre pestrý interiér

Ak vo svojom dome čas od času obmieňate dekorácie alebo prispôsobujete výzdobu jednotlivým udalostiam v roku, dá sa za ten najjednoduchší variant považovať obstaranie neutrálneho zatienenia

V tom prípade si potom nebudete musieť lámať hlavu s tým, že by Vaše zelené rolety neladili s červenou vianočnou výzdobou. Pokiaľ si obstaráte napríklad biele, béžové či šedé žalúzie, je následne úplne jedno, akú farbu nábytku či dekorácií zvolíte. Rolety už vždy budú s Vašim interiérom perfektne ladiť.

Pestré rolety pre neutrálny interiér

Vsadiť avšak môžete taktiež na opačnú možnosť. Pokiaľ naopak viete, že vo Vašom dome nikdy nebudú dominovať pestrejšie farby nábytku ani dekorácia a že vždy budete svoj dom ladiť skôr do neutrálnych farieb, môžete zvoliť nápadnejšie a pestrejšie zatienenie, ktoré interiér príjemne osviežia.

Následne sa potom môžete pohrať s detailmi a design interiéru povýšiť na vyšší level. Pokiaľ vo Vašom dome vládnu predovšetkým neutrálne farby, iba občas sa niekde vyskytnú napríklad zelené dekorácie, môžete skúsiť vsadiť na zelenkavé rolety a uvidíte, ako skvelo to vo výsledku bude pôsobiť. 

Jednoduchá a čistá línia 

Rozhodne sa však nevylučuje ani variant, že budete do neutrálnych tónov ladiť celý dom vrátane roliet

Ak túžite zachovať vo svojom dome čistú, elegantnú a jednoduchú líniu, môžete vsadiť na nevýrazné doplnky aj rolety. Taký design nikdy nevyjde z módy, nikdy sa Vám neopozerá a pokiaľ v budúcnosti zatúžite po zmene, nie je nič jednoduchšie, než si farebné dekorácie či rolety dokúpiť. 

clanek_004

Nechajte si zadarmo poslať vzorky roliet a žalúzií 

A pokiaľ si náhodou nebudete pri výbere roliet či žalúzií FOA istí, nechajte si zadarmo poslať až 8 vzoriek, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova. 

Správne odhadnúť, ako budú rolety a žalúzie po inštalácii v danej izbe pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec jednoduché. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte ďaleko lepšie

Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode či na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej obývačke. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu či k stene v konkrétnej miestnosti, a až potom si rolety a žalúzie v kľude objednať. 

A pokiaľ byste si nevedeli s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť. Náš profesionálne vyškolený personál Vám so všetkým ochotne poradí tak, aby ste s našimi roletami boli maximálne spokojní. Sme tu pre Vás každý všedný deň od 8 do 16 hodin.