Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Interiér v štýle francúzskeho vidieku: Aké rolety sa do neho hodia?

Francúzsko je nekonečným zdrojom inšpirácie. Je to kolíska módy, umenia aj trendov v bývaní. Táto zem je skrátka okúzľujúca. Pokiaľ ste sa do nej zamilovali aj Vy, potom pre Vás máme tip, ako si kúsok francúzskej elegancie priniesť aj k Vám domov. Francúzsky vidiecky štýl bývania sa bude páčiť nielen Vám, ale aj všetkým Vašim priateľom.

clanek_001

Francúzske vidiecke bývanie je tiež niekedy známe ako provensálsky štýl. To je odvodené od Provence, ktorá sa rozkladá v juhovýchodnej časti zeme. Pokiaľ Vám v tejto súvislosti vyskakujú obrazy nekonečných lánov levandule, doputovali ste v myšlienkach na správne miesto. A práve tu vznikol toľko obľúbený typ bývania, ktorý si našiel cestu do mnohých bytov a domov po celom svete.

Mnoho ľudí si myslí, že francúzsky vidiecky štýl je v interiéri prezentovaný práve levanduľou a odtieňmi fialovej farby na bielom podklade. Tak to ale úplne nie je. Tento štýl sa vyznačuje mnohými inými prvkami, ktoré do priestoru prinesú neopakovateľnú atmosféru.

clanek_002

Čo je francúzsky štýl bývania?

Zjednodušene môžeme povedať, že interiér zariadený v provensálskom duchu, spája tradičný ozdobný vidiecky štýl s modernými, mestskými prvkami. Dom alebo byt, ktorý je takto zariadený, kombinuje rustikálny nábytok s umením a súčasnými trendmi.

Tento štýl je unikátny v tom ohľade, že hoci ponúka pohodlie a útulnosť, odráža taktiež dušu človeka, ktorý priestor obýva. Základným stavebným kameňom sú síce tlmené farby a nábytok poskytujúci maximálne pohodlie, avšak všadeprítomná dekorácia, knihy a obrazy priestoru prepožičiavajú osobitosť. 

Celkovo tak priestor pôsobí veľmi príjemne a elegantne, a nie príliš minimalisticky, ako je to u moderného interiérového designu.

Základné rysy provensálskeho štýlu

Pokiaľ stále v hlave nosíte predstavu toho, že provensálsky interiér spolieha na motívy levandulí, vetvičiek olivovníku a odtieňov fialovej farby, nie je to tak. Francúzsky vidiecky štýl sa totiž opiera o úplně iné, zásadnejšie piliere. Hneď na úvod môžeme povedať, že medzi obľúbené patria tlmené krémové odtiene, ktoré do priestoru prinášajú atmosféru prímorského slnka. 

Rustikálny nábytok a ozdobnosť

Ďalším charakteristickým prvkom je rustikálny nábytok zhotovený z kvalitného dreva, na ktorom je často pozorovatelná patina. Práve tento nábytok, zdanlivo opracovaný zubom času, je ďalším typickým prvkom interiéru. Často je tento nábytok opatrený kovaním alebo ozdobným reliéfom.

clanek_003

Láska k nedokonalosti 

Francúzsky štýl nebojuje s nedokonalosťou. Naopak sa ich snaží zdôrazniť a oslavovať. V interiéri preto nemusia byť úplne čisté línie. Ultra moderný a uhladený design k tomuto štýlu skrátka nepatrí. Cieľom je vyvolať atmosféru útulného domova.

Vzorované látky a zahalené okná

Neodmysliteľnou súčasťou provensálskeho štýlu je taktiež všadeprítomná ozdobnosť. Tá sa premieta na najrôznejších interiérových textíliách, ktorými môžu byť vankúše, koberce alebo polstrovanie

Látky hrajú vo francúzskom vidieckom štýle naozaj dôležitú úlohu. Preto je dôležité nezabudnúť ani na okná a dopriať im vyhovujúce rolety. Pretože tento krok nemusí byť vždy jednoduchý, v našom článku Vám so správnym výberom pomôžeme.

Prečo svoj domov zariadiť v francúzskom vidieckom štýle?

Nedá sa,povedať že provensálsky štýl je ten jediný a najlepší. Pokiaľ sa ale pýtate, ako sa líši od moderného designu a prečo sa do neho zamilovalo toľko ľudí po celom svete, tu je niekoľko dôvodov.

V priestore prevládajú teplé a tlmené farby

Pokiaľ nesledujete farebné trendy alebo máte problém s ich kombinovaním, potom je pre vás tento štýl ako stvorený. Vychádza totiž z odtieňov jemných a krémových farieb, ktoré v miestnosti vytvoria pocit útulnosti a domáceho tepla. Ich kombinovanie tak zvládne úplne každý.

Nábytok poskytuje pohodlie

Moderné interiéry vsádzajú predovšetkým na nevšednosť a jednoduchosť. To sa dosť často premieta aj v nábytku. Lenže tieto návrhárske kúsky do interiéru dosť často nenesú len originalitu, ale taktiež trochu nepohodlia. 

Plastové stoličky, presklené stolíky, lesklé povrchy. Na toto všetko v provensálskom štýle zabudnite! Naopak otvorte dvere pohodlným sedačkám, polstrovaným kresielkam a svetlému, matnému drevu.

clanek_004

Francúzsky vidiecky štýl znamená nadčasovosť

Oblasť trendov v bývaní je veľmi dynamická. Jeden rok sa nesie vo fialovej farbe, ďalší rok zase v červenej. Jeden rok vyhráva lesk, ďalší rok mat. V kurze je každú chvíľu niečo iné a supermoderná domácnosť môže za pár rokov pôsobiť zastaralo.

Vidiecky štýl svojou podobou sa nemení a nepodlieha tak žiadnym trendom. Keď budete takúto domácnosť udržiavať, nemusí prejsť žiadnou premenou. Tento štýl totiž nikdy nezostarne.

Ľahšie skryjete nedostatky

Pokiaľ sa Vám podarí trochu odrieť stôl alebo okopnúť roh komody, nič sa nedeje. Patina zaručí, že sa nedostatky ztratia a nebudú na prvý pohľad tak raziť.

Ďalšou skvelou správou je, že pokiaľ sa rozhodnete pre výmenu kresla alebo skrinky, nemusíte meniť aj zvyšné vybavenie miestnosti. Jak je to možné? Pretože provensálsky štýl ponúka rozmanitosť, každý kúsok je jedinečným solitérom a jeho výmena neublíží harmónii interiéru.

Interiér bude jedinečný

Každý priestor zariadený v duchu Provence je unikátny. Navyše množstvo dekorácií, obrazov a kníh odráža osobnosť ľudí, ktorí taký priestor obývajú.

Vdýchnite druhý život starému nábytku

Dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre vidiecky štýl, je skutočně veľa. My ako posledné uvedieme recykláciu. Ano, tento štýl umožňuje nájsť starý nábytok a znovu ho použiť

Je len na Vás, či ho necháte v pôvodnom stave alebo ho prepracujete. Dôležité je, že sa vyhnete zbytočným nákupom nových a nekvalitných kusov nábytku. Namiesto toho použite taký, ktorý zoženiete z druhej ruky a dáte mu novú šancu!

Ako zariadiť interiér vo francúzskom vidieckom štýle

Pokiaľ Vás tento štýl bývania zaujal, iste sa pýtate, ako si svoj dom v súlade s ním zariadiť. Najlepšou inšpiráciou sú fotografie. Tie Vám pomôžu s výberom nábytku, farieb aj riešením dispozícií. My sme pre Vás ale pripravili stručný prehľad toho, čo sa do takého interiéru hodí.

Farby a materiály

Vyberať môžete zo svetlých a neutrálnych odtieňov bielej, béžovej alebo sivej. Nebojte sa zapojiť ani zlatú, kobaltovú či morskú modrú alebo mentolovo zelenú farbu. 

V priestore by malo dominovať drevo, kameň a biela omietnutá stena. Okrem toho sa potom nebojte vsadiť na vzorované tkaniny. Priestor by mal pôsobiť akýmsi „vankúšovým“ dojmom.

Nábytok

U nábytku sa nebojte nesúrodosti. Sedačku doplňte rôznymi kreslami a podnožkami. Ďalej do interiéru hľadajte staršie nadčasové kúsky, ktorými sú kredence, príborníky, lavice, komody, sekretáre, staré toaletné stolíky s veľkými zrkadlami, francúzske kresielka alebo veľké skrine. 

Skvelo vyniknú kúsky, ktoré majú krivky a vyrezávaný reliéf na povrchu. V neposlednom rade pristane tomuto drevu patina. Okrem patiny ale môžete drevo tiež skúsiť namoriť

Pokiaľ sa na renovácie starých kúskov už tešíte a plánujete obraziť pár obchodov so starožitnosťami, pozerajte sa tiež po rokokovom nábytku. Ten je s týmto štýlom historicky spätý.

clanek_005

Tapety a tkaniny

V priestore nesmú chýbať ani koberce. Steny zase môžete oživiť tapetami s jemným, kvetinovým vzorom. Taký vzor je potom ideálny v miestnosti opakovať aj na iných textíliách alebo čalúnení.

Doplnky

Premeňte steny v galériu obrazov, rámov a starých zrkadiel. V provensálskom štýle môžete nechať vyniknúť Vašu lásku k umeniu. Interiér potom môžete okrem obrazov doplniť aj knihami

Ďalšími dekoráciami, ktoré sú vhodné, sú viazané kvety, kvetináče s bylinkami, svietniky, prútené koše, vankúše, deky, krajky, kovové konvičky, lampičky alebo staré riady.

Rolety

Vidiecky štýl skrátka miluje tkaniny. A zahalenie okien je tu samozrejmosťou. Pokiaľ zvolíte záclony a ozdobné závesy, iste nešliapnete vedľa. Avšak regulovať prenikanie slnka do miestnosti bude v takomto prípade takmer nemožné. 

Klasické žalúzie naopak svojim vzhľadom do konceptu francúzskeho vidieku nezapadajú. Preto sme pre Vás pripravili niekoľko tipov na praktické tienenie, ktoré do vidieckeho interiéru zapadne. 

clanek_006

  • Rímske rolety sú jednoznačným číslom jedna. Sú vzdušné, originálne a skvelo se do vidieckeho interiéru hodia. Pokiaľ si takéto tienenie zaobstaráte v béžovej farbe, prepožičiate priestoru presne tú eleganciu, ktorú si vidiecky štýl žiada.
  • Rolety Deň a noc taktiež využívajú krásy a jednoduchosti farieb a stavajú na ľahké textilné spracovanie. Vďaka vodorovným pruhom vnesú do miestnosti pruhovaný vzor, ktorý potom môžete na rôznych textíliách opakovať. Okrem príjemného vzhľadu taktiež ponúkajú ideálnu reguláciu súkromia a slnečných paprskov. U FOA si navyše môžete vyberať z celej rady jemných a neutrálnych odtieňov.
  • Látkové rolety sú klasický evergreen, ktorý v správnej farbe do interiéru jednoducho zapadne. Navyše tak získate možnosť úplného súkromia a vytvorenie ideálneho prostredia pre spánok. Klasické rolety proste nikdy nevyjdú z módy a náš moderný design Vám dopomôže k zútulneniu Vašej francúzskej domácnosti.
  • Plisé rolety dokážu byť presne tým moderným prvkom, ktorý hľadáte. Pokiaľ totiž máte pocit, že je starého nábytku a tkanín všade okolo až príliš, pár trendy doplnkov a Plisé rolety priestor premenia v modernejšiu záležitosť. Toto tienenie pripomína akordeon a umožňuje zatienenie akejkoľvek časti okna - dá sa totiž sťahovať zhora dole aj vyťahovať zdola hore. Aby bol priestor jednotný, v ponuke nájdete hneď niekoľko krémových variantov.

Osvetlenie

Nezabudnite doplniť miestnosti výrazným centrálnym osvetlením. Zabudnite na bodovky a poohliadnite sa po sklenenom alebo krištáľovom lustry. Veľké, členité  a zdobené svetlá tomuto štýlu proste pristanú. Miestnosť potom doplňte o menšie lampy s textilnými alebo ozdobnými tienidlami. 

clanek_007

Vytvorte si doma s FOA malý kúsok Francúzska

Slnko, víno, fialové lány levandule, blankytne modré nebo – toto všetko je Provence. Je prirodzené, že sa už toľko ľudí do tejto oblasti zamilovalo. Francúzsky vidiek však svetu priniesol ešte jednu úžasnú vec, a tou je jedinečný štýl bývania

Kombinácia tradičných, rustikálnych vecí s modernými prvkami dává interiérom nadčasovosť a osobitosť. V záplave moderných domácností sa vidiecky interiér stane nevšednou záležitosťou a ponúkne maximálne pohodlie.

Výber tých najkrajších kusov nábytku a ich úpravu už necháme na Vás. Sme ale pripravení Vám pomôcť s výberom toho najlepšieho tienenia. V našej ponuke nájdete niekoľko originálnych možností. A pokiaľ si nebudete výberom istí, sme pripravení Vám kedykoľvek poradiť. Zavolejte nám na telefónne číslo +421 2 2220 51 42 alebo nám jednoducho pošlite fotografie Vášho interiéru na e-mail info@foa-rolety.sk a my  Vám radi poradíme.