Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Praktické vychytávky, ktoré Vás potešia behom letných dní

Leto je v plnom prúde, a tak možno aj Vy riešite, ako sa behom horúcich dní jednoducho schladiť a ako pred horúčavou chrániť aj svoj dom. Tak práve pre Vás sme si pripravili niekoľko praktických rád a tipov, ktoré iste oceníte. 

clanek_001

5 tipov, ako sa behom leta schladiť

Možností, ako sa v parnom lete príjemne osviežiť, je nespočet. Tu je aspoň pár z nich:

 

  • Studené sprchy a obklady
  • Odložte prikrývku
  • Studené pokrmy
  • Nezabúdajte na pitný režim
  • Vetrajte múdro

 

 

Studené sprchy a obklady

Pokiaľ je Vám doma behom leta skutočne horúco, napusťte do umývadiel a vane niekoľko centimetrov ľadovej vody. Tá sa bude v horúčave rýchlo odparovať a nielen, že ochladí, ale predovšetkým taktiež príjemne zvlhčí inak pomerne suchý vzduch. Skvelým riešením sú rovnako studené sprchy či obklady

Odložte prikrývku

Horúčavu v spálni behom noci potom môžete skúsiť vyriešiť odložením prikrývky. Teda, odložte prikrývku a spite len pod plachtou alebo obliečkou, ktorú pred spaním navyše vložte na chvíľu do mrazničky. Pod chladnou látkou sa Vám bude zaspávať omnoho lepšie. Rovnako tak môžete do mrazničky vložiť aj pyžamo

Studené pokrmy

Rovnako sa behom leta vyhýbajte horúcim a ťažkým pokrmom a prednosť skôr dajte ľahkým šalátom, studeným polievkam či smoothie. Istota je potom aj lahodná zmrzlina

clanek_002

Nezabúdajte na pitný režim

Obzvlášť behom leta by ste nemali zabúdať na dostatočný pitný režim. Karafa s vodou, kostkami ľadu a plátkami citrusov by mala byť automaticky súčasťou letnej domácnosti. Pokiaľ by ste behom leta pitný režim podcenili, mohli by ste sa cítiť zbytočne unavení. 

Vetrajte múdro

Čo sa týka vetrania, behom dňa v lete okná takmer neotvárajte. Intenzivne vetrajte výhradne skoro ráno a v noci. Len tak totiž môžete predísť tomu, aby sa do Vášho domu dostal teplý letný vzduch. 

clanek_003

Okrem správneho vetrania je však dôležité okná maximálně zatemniť vhodným typom zatienenia. Za jedno takéto vhodné zatienenie sa považujú Termo rolety. Tie, ako už ich názov napovedá, pracujú okrem svetla hlavne s teplom. Aj keď teda na prvý pohľad pripomínajú bežné rolety, sú navyše vybavené TERMO látkou pre úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Veľkou výhodou Termo roliet je, že v lete chránia miestnosť pred prehriatím a v zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Aj keď teda z hľadiska estetiky radíme Termo rolety medzi bežné látkové rolety, rozdiel je najmä v použitej látke, ktorá svojimi vlastnosťami umožňuje blokovaniu ako svetla, tak hlavne tepla. Vždy si teda môžete v interiéri svojho domova nastaviť presne tú teplotu, ktorá Vám vyhovuje, nezávisle na počasí či ročnom období.

Termo rolety FOA

Termo rolety sú jednoduchým, avšak veľmi elegantným a funkčným doplnkom každého interiéru. Na zadnej strane majú energeticky efektívnu striebornú pogumovanú vrstvu, ktorá tlmí prenikanie slnečného svetla do miestnosti na minimum. Vďaka tejto vrstve sú rolety úplne zatemňujúce a do istej miery chránia miestnosť pred prehriatím slnečnými paprskami

Rovnako vďaka roletám nepreniknú do Vášho domova ani zvedavé pohľady zvonku a rolety Vám tak poskytnú pocit maximálneho súkromia. Obzvlášť potom vtedy, pokiaľ okná Vášho domova smerujú do rušnej ulice. 

Jednoduchá montáž a široká ponuka farieb 

Termo rolety u nás nájdete v mnohých farebných odtieňoch, ktoré perfektne zapadnú prakticky do každého interiéru. Farbu profilu si môžete zaobstarať v bielom, hnedom alebo striebornom odtieni.

Termo rolety vyrábame v troch rôznych kazetách – otvorená, POLO a MAXI a v dĺžke 150 cm, 220 cm a v šírke 30 cm až 210 cm.

Čo sa upevnenia a montáže Termo roliet týka, jednoduchšie už to byť naozaj nemôže. Naše Termo rolety Vám prídu už zložené, vďaka čomu ich zvládnu upevniť behom niekoľkých minút skutočne úplne všetci. Rolety je možné montovať niekoľkými spôsobmi, a to s vŕtaním do okenného rámu či do steny alebo bez vŕtania zavesením

Termo rolety navyše vyrábame podľa Vašich individuálnych požiadaviek na výšku, šírku a typ zavesenia.

clanek_004

Ako sa o Termo rolety starať? 

Bežné rolety bývajú neustále vystavované prachu a znečisteniu. U Termo roliet ale nemusíte mať z čistenia vôbec žiadne obavy. Ich údržba je veľmi jednoduchá a časovo nenáročná. Termo rolety sa dajú veľmi ľahko dať dole, a preto bude jednoduchšie aj umývanie okien. Inšpirujte sa našimi radami pre údržbu a čistenie.

 

 

Čistenie roliet na okne

Pri čistení nie je nutné roletu z okna dávať dole. Ušetríte si tak prácu s demontážou a montážou. Pokiaľ však vyžaduje hĺbkové čistenie, môžete roletu bez obáv dať dole, ale najlepšie sa Vám bude čistiť vo zvislej polohe na okne.

Začnite s prachom pomocou prachovky 

Termo rolety FOA majú antistatickú úpravu. Tá však nevydrží večne. Výhodou oproti klasickým žalúziám je, že sa rolety neustále oklepávajú a prach na nich prakticky nezostáva. Pokiaľ sa tak predsa len stane, stačí použiť obyčajnú prachovku alebo vysávač na najnižší možný výkon.

Uprednostnite suchú handričku

Pokiaľ je to možné, rolety čistite iba suchou handričkou. Pri väčšom znečistení môžete použiť aj handričku navlhčenú, ale nechajte potom roletu dobre preschnúť, než ju zarolujete.

Môžete použiť jemný čistiaci prostriedok

Pokiaľ je roleta príliš znečistená, môžete použiť aj jemný čistiaci prostriedok. Najprv však vyskúšajte reakciu danej látky na skrytom mieste, ktoré nie je vidieť. Pokiaľ po uschnutí neuvidíte na látke žiadne zmeny, môžete začať s čistením pomocou čistiaceho prostriedku aj inde, teda na viditeľných miestach. 

Na čistenie Termo roliet nepoužívajte kefy, piesok ani iné drsné predmety. Povrch rolety by sa mohol poškodiť.

Vysávač používajte na najnižší výkon

Ako už bolo zmienené, Termo rolety je možné čistiť taktiež s pomocou vysávača. Použite však vhodný nástavec hadice a znížte výkon vysávača na minimum.

Rolety neperte ani nežehlite

Termo rolety neperte ani nežehlite. V prípade veľkého znečistenia ich radšej zaneste do profesionálnej práčovne, kde si s odolnou špinou poradia ľahko a rýchle. 

Zhrnutie na záver

  • Obstarajte si vhodný typ zatienenia. Ideálne sú Termo rolety, ktoré Váš dom pred horúčavou skvelo ochránia
  • Behom dňa zbytočne neotvárajte okná. Vetrajte výhradne skoro ráno a v noci.
  • Pozor na elektroniku a spotrebiče (TV, žehlička, varná doska počítač), ktoré môžu  byť nežiadúcím zdrojom tepla.
  • Rozveste po miestnostiach vlhké uteráky. Pred spaním dajte pyžamo do mrazničky.
  • Vychladené pokrmy, pitie, ľad a zmrzlina Vás ochladia za akejkoľvek situácie.