Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Nedovoľte, aby do Vašich spální prenikalo rušivé svetlo z ulice

Dobrý spánok je pre zdravie človeka nevyhnutný. Keď spíme, naše telo sa regeneruje a náš mozog sa obnovuje. Bez dostatočného spánku sa môže zhoršiť naša produktivita, zdravie a nálada. Preto je dôležité, aby sme mali kvalitný a nerušený spánok. Jedným z hlavných faktorov, ktoré môžu narušiť náš spánok, je svetlo.

clanek_001

Prirodzená potreba kvalitného spánku

Ak je vo Vašej spálni príliš veľa svetla, môže to narušiť Váš denný rytmus. Sú to vlastne naše vnútorné hodiny nastavené na 24-hodinový cyklus. Tento rytmus riadi Vaše biologické hodiny a je regulovaný množstvom svetla, ktoré Vaše telo vníma. Telo jednoducho vie, kedy je čas ísť spať a kedy je čas vstávať. Ak sa však tento prirodzený rytmus niečím naruší, celé telo trpí nedostatkom spánku.

Ak je v spálni nadbytok svetla, môže to narušiť Vašu schopnosť zaspať a zostať v hlbokom, osviežujúcom spánku celú noc. Okrem akútneho negatívneho vplyvu na kvalitu spánku môže mať rušivé svetlo aj trvalé následky v podobe chronickej nespavosti, únavy a potreby užívania liekov.

Existuje mnoho faktorov, ktoré Vám bránia zaspať a nabrať silu na ďalší deň. Patrí medzi ne kofeín alebo alkohol pred spaním, hluk, svetlo a ďalšie faktory. Ak chcete mať zdravý a kvalitný spánok, je dôležité tieto rušivé faktory odstrániť.

Kvalitné rolety alebo žalúzie

Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako eliminovať nadmerné svetlo z ulice, je použitie kvalitnej tieniacej techniky v spálni. Žalúzie a rolety sú veľmi účinné pri obmedzovaní množstva svetla, ktoré vniká do Vašej spálne. Ak sa rozhodnete investovať do žalúzií alebo roliet, môžete si byť istí, že získate pokoj a súkromie, ktoré potrebujete na kvalitný spánok.

clanek_002

Na trhu je veľa typov žalúzií a roliet, ktoré môžu pomôcť obmedziť svetlo v spálni. Výber správneho druhu žalúzií alebo roliet závisí od Vašich potrieb a preferencií. Tu sú niektoré z najobľúbenejších druhov:

Vertikálne žalúzie

Tieto žalúzie sú ideálne pre veľké okná. Môžu sa ovládať ručne alebo pomocou motora a diaľkového ovládania. Vyrábajú sa z rôznych materiálov, napríklad z dreva, hliníka alebo látky. V našom online obchode nájdete látkové vertikálne žalúzie, ktoré sú ideálne do spálne.

Látkové rolety

Látkové rolety sú opäť v móde. Chránia domácnosť pred slnečným žiarením, teplom a nežiaducimi pohľadmi zvonku. Vďaka svojmu modernému dizajnu sa stanú elegantným a krásnym dekoratívnym doplnkom Vášho interiéru. Vďaka rôznym farbám látok, z ktorých si môžete vybrať, tvoria látkové rolety aj výrazný dizajnový prvok Vášho domova.

Rolety sú stále obľúbené, pretože pokrývajú 100 % sklenenej plochy okna. Cez roletu neprenikne ani lúč slnečného svetla, pretože v látke rolety nie sú žiadne medzery. V porovnaní so žalúziami alebo s roletami Deň a noc je jednoduchšie dosiahnuť úplné zatemnenie pomocou látkových roliet.

Náš TIP: ak naozaj potrebujete zatemniť miestnosť, vyberte si látkové rolety s vysokým stupňom zatemnenia. To je užitočné najmä v miestnostiach určených na denné spanie.

Termo rolety

Ako už názov napovedá, Termo rolety pracujú okrem svetla najmä s teplom. Podobajú sa bežným okenným roletám, ale sú vybavené látkou TERMO na úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Veľkou výhodou Termo roliet je, že v lete chránia miestnosť pred prehrievaním a v zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Termožalúzie patria medzi bežné látkové rolety. Rozdiel je najmä v použitej tkanine, ktorá svojimi vlastnosťami umožňuje blokovať svetlo aj teplo. Môžete si preto vždy nastaviť presnú teplotu, ktorá Vám vyhovuje, bez ohľadu na počasie alebo ročné obdobie.

Římské rolety

Záclony alebo závesy sa do Vášho bytu nehodia? Potom sa namiesto úplne prázdnych okien môžete rozhodnúť pre rímske rolety. Rímske, alebo riasiace rolety, sú niečo medzi záclonou a klasickou roletou. Môžu byť jednoduché alebo dekoratívne a dajú sa zviazať alebo upevniť v akejkoľvek výške okna.

Zatiaľ čo klasické rolety sú zvyčajne vyrobené z jednoduchého pásu jednofarebnej látky a sú stiahnuté tenkou retiazkou alebo šnúrkou, rímske rolety majú všité rôzne ozdobné pásy alebo stuhy, ktorými sa dá roleta stiahnuť a upevniť v požadovanej výške. Rímske rolety preto vyzerajú veľmi dekoratívne.

clanek_003

Zdravý životný štýl

Ďalším dôležitým krokom k zdravému a regeneračnému spánku je dodržiavanie zdravého životného štýlu. Ten zahŕňa dodržiavanie niekoľkých jednoduchých zásad. Nemusíte si teda platiť žiadnych odborníkov na výživu, osobných trénerov ani životných koučov.

Pravidelný rytmus spánku

Cirkadiánny rytmus sme už spomínali. Človek bol jednoducho stvorený na to, aby prespal celú noc. 7 až 8 hodín spánku je pre nás tak akurát. Tí, ktorí spia dobre, chodia spať v rovnakom čase a vstávajú v rovnakom čase. Veľké zmeny nám nerobia dobre, preto sa odporúča vytvoriť si nejaký pravidelný rytmus.

Jedlo a nápoje pred spaním

Nechceme tu odporúčať žiadne diétne opatrenia. Nemáme na to kompetencie. Existujú však dôkazy, že nekvalitný spánok a problémy so zaspávaním priamo súvisia s tým, čo pred spaním jete, v akom množstve a v akom čase.

Ak totiž jete neskoro večer tesne pred spaním, opäť si mätiete cirkadiánny rytmus. Telo už vypína všetky systémy a pripravuje sa na regeneráciu. Jedlo však prebudí množstvo systémov v tele a aktivuje celý organizmus, aby opäť pracoval. A trávenie je veľmi zložitá činnosť. Vedeli ste, že približne 30 % energie z potravy ide na jej trávenie a spracovanie?

Takže posledné jedlo dňa by malo byť ľahké a aspoň hodinu pred tým, ako pôjdete spať. Existuje príslovie, ktoré to krásne vystihuje: Raňajky zjedz sám, o obed sa podeľ s priateľom, večeru daj nepriateľovi.

Káva a alkohol

Opäť musíme povedať, že sa v žiadnom prípade nestaviame proti kofeínu alebo alkoholu. Samozrejme, v rozumnej miere. A tiež v správnom čase. Pravdepodobne ste si už niekedy povedali: začínam byť unavený, asi si dám kávu. Niet divu - kofeín dokáže naštartovať. Ale to asi nie je to, čo pred spaním chceme.

Ani tvrdenie: Dám si pivo, aby som lepšie zaspal, nie je to najlepšie pre zdravý spánok. Telo reaguje na alkohol ako na akýkoľvek iný neurotoxín. Vypne všetky nedôležité systémy a začne bojovať o svoj život. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ste zaspali, jednoducho stratíte vedomie. Podobne ako pri operácii, keď Vás uspia, v skutočnosti nespíte, ale ste v kontrolovanej kóme. Dbajte preto na to, aby ste tesne pred spaním nepili alkohol ani kávu.

clanek_004

Duševní hygiena

Trocha relaxační hudby nebo pár stránek z nějaké lehčí knihy je před spaním naprostý balzám. Mozek se zklidní a spolu s celým tělem se připraví k relaxaci a odpočinku. Tedy přesněji řečeno, mozek má dost práce i v době spánku. Ukládá informace do dlouhodobé paměti, spouští procesy uzdravování a čištění apod. Aby to ale mohl dělat, nesmí se moc starat o bdící tělo, které ho rozptyluje.

Sledování nějakého akčního filmu nebo poslech hlasité divoké hudby těsně před spaním tedy mozek spíš rozdráždí a vyburcuje k aktivitě. To si pak uvědomíte ve 3 ráno, když koukáte do stropu a nemůžete zabrat.

Rolety FOA pro zdravý spánek

Snad jsme Vám poradili dobře. Pro zdravý spánek toho můžete udělat hodně. Ve FOA Vám pomůžeme s výběrem a poradíme i s instalací vhodných rolet nebo žaluzií, aby Vás nerušilo žádné světlo zvenčí, a Vy se mohli konečně dobře vyspat.