Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Nebezpečný hmyz a ochrana proti nemu

Dotieravý hmyz trápi v lete zrejme väčšinu z nás. Praktické a cenovo dostupné siete proti hmyzu pritom dokážu vyriešiť tento problém jednoducho a rýchlo. Ako ďalej sa môžete pred hmyzom brániť a aké nebezpečie pre nás môže taký komár či osa predstavovať?

clanek_001

Osy, komáre aj kliešte

Nie je nič príjemného, keď Vás u vonkajšieho posedenia s priateľmi či behom pobytu pri vode neustále obťažuje dotieravý hmyz. O to horšie, pokiaľ Vás hmyz obťažuje priamo u Vás doma. Čas strávený na kúpaliskách dokážu značne znepríjemniť osy či ovady, v lese kliešte a pri vode zase komáre. A aj keď nám od tohoto hmyzu hrozí “iba” nepríjemné bodnutie, rozhodne nie je dobré ho podceňovat. Po bodnutí osou či sršňom totiž môže hroziť aj anafylaktický šok, bezvedomie a v extrémnych prípadoch dokonca aj smrť. Muchy, kliešte a komáre môžu naopak prenášať nebezpečné ochorenia. Či už teda vonku alebo doma, pred všetkým týmto hmyzom je dobré sa mať vždy na pozore.  

Repelenty versus levanduľa a medovka

Najjednoduchším spôsobom, ako sa pred komármi a kliešťami chrániť, je použitie repelentu. Pokiaľ sa napríklad chystáte do lesa, potom navyše nezabudnite zvoliť oblečenie, ktoré zakrýva veľkú časť tela. 

Pokiaľ však máte citlivejšiu pokožku a chcete sa chemickým repelentom radšej vyhnúť, môžete použiť aj bežné suroviny, ktoré dokážu hmyz taktiež značne odpudiť. Na komáre a aj niektoré ďalšie druhy hmyzu skvelo funguje napríklad vôňa medovky, citronely či levandule. Rovnakú službu ako repelent Vám teda jednoducho urobí aj telový olej z týchto byliniek. V noci Vás potom môžu ochrániť bylinky v kvetináčoch pri okne. Skúsiť navyše môžete aj klinček zapichnutý do pomaranča

clanek_002

Siete proti hmyzu FOA

Či už však vsadíte na repelent, levanduľu či medovku, nič Váš domov nedokáže ochrániť pred hmyzom tak dobre, ako siete proti hmyzu FOA. Siete do okien proti hmyzu na mieru sú nadmieru praktickou ochranou pred lietajúcim aj lezúcim hmyzom, a obzvlášť v lete sú siete vynikajúcim pomocníkom. Na oknách ich však môžete mať celý rok. 

Siete proti hmyzu nijako bránia vo výhľade von, spríjemnia Váš deň, nočný spánok a vytvoria bezpečnejšie prostredie pre Vás aj Vaše deti

Pokiaľ teda aj Vy radi relaxujete pri otvorenom okne alebo len vetráte, sú pre Vás siete proti hmyzu neodmysliteľným doplnkom Vašej domácnosti. Veľkou prednosťou je ich široký výber, ľahká montáž a funkčnosť. Siete proti hmyzu Vám vyrobíme na mieru Vašej požiadavke, jedine tak presne padnú do Vašich okien. Navyše u nás nájdete ako siete do okien, tak aj siete do dverí, ktoré je možné nasadzovať na okná, vŕtať do okien alebo ich privŕtať do steny.

Ako siete proti hmyzu fungujú?

Siete proti hmyzu sú predovšetkým praktickým doplnkom Vašich okien. Hodia sa ako pre domácnosti, tak aj pre firmy alebo výrobné prevádzky. Vyriešte problémy s otravným hmyzom raz a navždy, stačí si len vybrať, ktorý typ siete Vám bude najviac vyhovovať. Prednosťou naších sietí je ich veľmi jednoduchá montáž a demontáž.

Nasadzovacie siete proti hmyzu Vám ponúkame v dvoch variantoch: Classic a Exclusive. Varianta Classic ponúka klasické prevedenie siete v jednoduchom ráme. Varianta Exclusive je pevnejší, a navyše Vám z pohľadovej strany prekryje tesnenie okien. Používá sa pri oknách, ktoré sú zaoblené. 

Nasadzovacie siete sa na zimu schovávajú, čím sa predlžuje ich životnosť. Rolovacie siete proti hmyzu je možné vŕtať do rámu okna, vŕtať do steny špalety alebo na stenu pred špaletou. Záleží na Vás, ktorý  variant je pre Vás ten pravý. Odporúčame zvážiť, ako budete okná otvárať, aby sieť nebránila samotnému otváraniu okna.

Siete ponúkame v čiernej a šedej farbe. Profil si môžete vybrať vo farbách: Biela, Hnedá RAL 8022, Čokoládová RAL 8017, Antracit, Zlatý dub, Orech, Mahagón alebo Winchester. 

Veľmi obľúbené sú taktiež siete proti hmyzu do dverí. U dverného systému ponúkame celkom 5 farieb profilov, a to: biela, hnedá, antracit, zlatý dub a orech.

Profily sú vyrobené z hliníku, pretože je veľmi pevný a ľahký. Sieť je vyrobená zo sklolaminátu a je potiahnutá ochrannou vrstvou z PVC.

clanek_003

Údržba sietí proti hmyzu

Siete proti hmyzu bývajú často vystavované znečisteniu, a preto je ich údržba naozaj dôležitá. Zo znečistenia však nemusíte mať žiadny strach. Spôsob čistenia sa líši u rolovacích sietí a sietí, ktoré sa iba nasadzujú za rám. U sietí proti hmyzu na dvere môžete použiť kombináciu oboch metód. Záleží na priestore, ktorý pre čistenie máte.

Údržba a čistenie sietí proti hmyzu nasadených na rám okna

Tieto siete odporúčame čistiť dvakrát ročne a na zimu dávať dole z okien. Po prvýkrát je dobré siete čistiť pred zimou a po druhý krát v priebehu sezóny. Pokiaľ bývate v oblasti so zvýšeným výskytom hmyzu, prachu alebo iných nečistôt, siete odporúčame čistiť aj častejšie. Zvýšite tak ich životnosť.

Vysatie vysávačom na ľahký výkon

Tento krok môžete robiť aj niekoľkokrát v priebehu sezóny. Nastavte si vysávač na najmenší výkon a opatrne vysajte celú plochu siete. Na vysávač netlačte, mohlo by dôjsť k vypadnutiu a deformácii siete.

Kefa a vlhká handra

Sieť môžete očistiť štandardnou kefou, ktorá sa používa napríklad na oblečenie. Celú sieť s rámom vyčistíte vlhkou handrou napríklad s mydlovou vodou. Nepoužívajte agresívnu chémiu, ako je napríklad riedidlo.

Opláchnutie vodou

Kompletne celé siete môžete nakoniec opláchnuť vodou. Ideálne je použiť vaňu, sprchový kút. Pokiaľ máte k dispozícii záhradu, bude pre Vás čistenie ešte jednoduchšie. Siete nechajte vždy dobre preschnúť na slnku.

Pred zimou uschovať

Siete odporúčame skladovať naležato a v suchom priestore. Je možné ich napríklad obaliť do streč fólie. Takto budú opäť na jar pripravené k použitiu.

Údržba a čistenie rolovacích sietí proti hmyzu

Pri čistení nie je nutné siete z okna dávať dole. Ušetríte si tak prácu s demontážou a montážou. Pokiaľ však vyžadujú hĺbkové čistenie, môžete siete bez obáv dať,dole ale najlepšie sa Vám budú čistiť vo zvislej polohe na okne.

Začnite vysávačom

Siete po stiahnutí najprv povysávajte vysávačom. Ten nastavte na najnižší výkon a pri vysávaní na siete netlačte.

Kefa a vlhká handra

Aj tentokrát môžete siete očistiť štandardnou kefou, ktorá sa používa napríklad na oblečenie. Celé siete s rámom vyčistíte vlhkou handrou napríklad s mydlovou vodou

Roztiahnuté siete proti hmyzu nechajte preschnúť

Po dokončení čistenia nechajte siete roztiahnuté, pokiaľ úplne nepreschnú. Pomôcť si môžete aj suchou handričkou. Akonáhle sú siete suché, môžete ich ďalej používať podľa potreby. Cez zimu odporúčame mať siete vytiahnuté a zrolované v hornej kazete.

clanek_004

Rady a tipy na záver

  • Siete zameriavajte vždy veľmi starostlivo a dôkladne. 
  • Neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť, pokiaľ si s niečim nebudete vedieť rady.
  • Siete odporúčame čistiť minimálně 2x za rok.
  • Siete proti hmyzu bez vŕtania odporúčame na zimu dať dole z okna.
  • Siete proti hmyzu odporúčame dať dole pri stavebných prácach a maľovaní.