Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Moodboard pre Vaše bývanie

Pojem moodboard sa stal v poslednej dobe skutočne rozšírený a ide ho počuť čím ďalej tým častejšie. Čo to však moodboarding vlastne je? Ako funguje? A ako Vám v rámci neho môžu slúžiť rolety či žalúzie FOA? 

clanek_001

Čo je to moodboard? 

Moodboard je nástenka/koláž, fyzická alebo digitálna, kde môžete zbierať snímky, ktoré Vás inšpirujú. Obzvlášť obľúbený je moodboard vo svete interiérového designu a používa sa ako miesto, kde môžete uchovávať všetky svoje inšpiratívne nápady pohromade, aby ste ich nezabudli. Môže sa jednať o kombináciu obrázkov, vzoriek látok a predmetov usporiadaných dohromady tak, aby vyžarovali určitý štýl, koncept alebo náladu.

Prečo si vytvoriť moodboard?

Moodboardy sú skvelými nástrojmi pre plánovanie, vďaka nim krásne uvidíte, ako spolu budú dané prvky (farby, textúry, vzory), ktoré plánujete použiť, fungovať. Používajú sa predovšetkým pre vytváranie konceptov na vysokej úrovni a ako spôsob hrania sa s rôznymi designovými nápadmi prostredníctvom vizuálneho experimentovania.

Hlavným cieľom moodboardu je zbierať najrôznejšie inšpirácie, a udávať tak postupne smer daného designového projektu. K vytvoreniu vlastného moodboardu samozrejme nemusíte aktuálne pracovať na žiadnej rekonštrukcii či stavbe nového priestoru. Môžete si jednoducho vytvoriť moodboard, ktorý pre Vás bude inšpiráciou do ďalších rokov. 

Ako s moodboardingem začať? 

Pri zostavovaní moodboardu odporúčame začať skôr zo široka, a potom sa postupne zdokonaľovať a zúžovať vybrané prvky. Ideálne teda začnite s jedným obrázkom alebo jedným kusom nábytku a následne začnite pracovať na detailoch. Neočakávajte, že všetko budete mať za pár dní hotové. Súčasťou moodboardingu je postupné zhromažďovanie inšpirácie, ktorá Vám je niečím blízká. 

Ako už sme spomínali vyššie, moodboardingu sa nemusíte nutne venovať len vtedy, keď sa zrovna chystáte do rekonštrukcie svojho domova. Moodboard si môžete vytvoriť len tak pre inšpiráciu, ktorej sa budete nasledujúce roky držať, a postupne tak svoj domov ladiť podľa svojej predstavy.

Dôležité je taktiež spomenúť, že pokiaľ ide o moodboard, prakticky neexistuje zlý prístup. Každý moodboard je originál a dôležité je predovšetkým to, aby ste ho vytvárali skutočne autenticky a podľa svojich vlastných pocitov. 

clanek_002

Kombinácia farieb v interiéri

Pokiaľ je reč o moodboardingu a farbách, máme pre Vás jeden praktický tip. Aj keď vďaka moodboardingu iste ľahko zistíte, ktoré odtiene sú Vám najbližšie, dajte si pozor, abyste to s farbami v interiéri neprehnali. Skvelo Vám s tým môže pomôcť pravidlo 60-30-10. Zjednodušene by sa dalo povedať, že šesťdesiat percent miestnosti by mala tvoriť dominantná farba, tridsať percent sekundárna farba alebo textúra a posledných desať percent by malo byť iba akcentom. Skrátka vybrané farby by sme mali kombinovať v pomere 6:3:1.

Najväčší podiel v miestnosti by mala mať farba tvoriaca akési „hlavné pozadie”. Je teda vhodné aplikovať ju na väčšie plochy, ako sú napríklad steny, koberce, pohovka alebo veľké kusy nábytku.

Sekundárnej farbe by sme mali venovať zhruba polovičné množstvo priestoru než už spomínanej farbe hlavnej. Vhodné je zvoliť taký odtieň, ktorý dominantnú farbu podporí, ale zároveň sám vynikne. Použiť ho môžeme napríklad na závesy, jednotlivé kusy menšieho nábytku alebo stoličky.

Poslednú farbu použijeme v najmenšom množstve ako hravý akcent, ktorý miestnosti dodá jedinečný a originálny šmrnc. Táto farba by sa mala ideálne objaviť na detailoch, ako sú vankúše, umelecké predmety či drobné dekorácie.

Moodboarding a rolety či žalúzie FOA

V priebehu vytvárania svojho moodboardu môžete skúsiť vsadiť taktiež na rolety či žalúzie FOA, ktoré nielenže príjemne regulujú slnečný svit v interiéri, ale taktiež predstavujú skvelý interiérový doplnok. Iste na naších stránkach nájdete také, ktoré do Vášho plánu budú perfektne zapadať. 

Rolety Deň a noc FOA

Prvým variantom, ktorý Vám ponúkame, sú rolety Deň a noc FOA. Rolety Deň a noc FOA predstavujú to najlepšie, čo poskytuje spojenie žalúzií a bežných látkových roliet. Sú veľmi obľúbeným a praktickým tienením domácností a kancelárií. Jednoduchý princíp striedania priehľadných a nepriehľadných pásov látky dovoľuje plynule regulovať tienenie cez deň a zaistenia súkromia v noci. 

clanek_003

Rímske rolety FOA

Ďalším variantom zatienenia interiéru, ktorý rovnako príjemne spestrí akýkoľvek interiér, sú rímske rolety FOA

Rímske alebo riasiace sa rolety sú niečo medzi závesom a klasickou roletou. Môžu byť prosté, ale aj rôzne ozdobné a dajú sa zaviazať alebo upevniť v akejkoľvek výške okna.

Zatiaľ čo klasické rolety sú väčšinou zhotovené z jednoduchého pruhu jednofarebnej látky a sťahujú sa pomocou tenkej retiazky alebo šnúrky, rímske rolety majú napríklad všité rôzne ozdobné pásky a stuhy, pomocou ktorých sa dá roleta nariasiť a v požadovanej výške pripevniť. Rímske rolety preto vyzerajú veľmi ozdobne a sú obzvlášť vhodné do interiérov, ktoré potrebujú oživiť a spestriť.

clanek_004

Látkové rolety FOA

zabudnúť nesmieme ani na látkové rolety FOA, ktoré sa v poslednej dobe vracajú opäť do módy. Sú to totiž práve látkové rolety, ktoré chránia domov pred slnečným svetlom, teplom a nežiaducimi pohľadmi zvonku. Vďaka veľkému množstvu ponúkaných farebných variácií tvoria látkové rolety zároveň taktiež výrazný designový prvok Vášho domova.

Látkové rolety sú navyše tak obľúbené aj preto, že kryjú sklenenú plochu okna zo 100 %. V porovnaní so žalúziami alebo roletami Deň a noc je pomocou látkových roliet jednoduchšie docieliť úplného zatemnenia.

clanek_005

Rolety plisé FOA

Plisé rolety predstavujú dokonalý a estetický spôsob tienenia a ochrany pred slnečným žiarením a prenikaním tepla z neho do interiéru. Vďaka svojej variabilite sú vhodné k zatieneniu všetkých typov okien a presklených plôch, vrátane šikmých strešných okien.

clanek_006

Termo rolety FOA

Ako už napovedá názov, Termo rolety pracujú okrem svetla hlavne s teplom. Pripomínajú bežné rolety do okien, ale sú vybavené termo látkou pre úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Veľkou výhodou termo roliet teda je, že v lete chránia interiér pred prehriatím a v zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Termo rolety patria medzi bežné látkové rolety. Rozdiel je najmä v použitej látke, ktorá svojimi vlastnosťami umožňuje blokovaniu ako svetla, tak hlavne tepla. Vždy si teda môžete nastaviť presne tú teplotu, ktorá Vám vyhovuje, nezávisle na počasí či ročnom období.

clanek_007

Rolety na strešné okná FOA

Rolety na strešné okná musia okrem svojej tieniacej funkcie spĺňať ešte jednu náročnú požiadavku – neprevesovať sa aj pri extrémnom uhle naklonenia okna. Strešné rolety preto nemôžete len tak nahradiť žalúziami alebo bežnými roletami. Práve preto Vám ponúkame aj rolety špeciálne navrhnuté pre potreby strešných okien

clanek_008

Rolety Plisé na strešné okná FOA

Okrem bežných roliet na strešné okná nájdete na našom webe taktiež plisé rolety do strešných okien. Plisé rolety na strešné okná zaisťujú reguláciu prichádzajúceho a odchádzajúceho svetla a tepla tak, aby bez ohľadu na počasie za oknami bolo vo vnútri izby vždy toľko svetla a tepla, koľko si práve prajete mať.

clanek_009

Vertikálne žalúzie FOA

Spomenúť samozrejme musíme aj vertikálne žalúzie FOA, ktoré sú vhodné najmä k zatieneniu veľkých presklených plôch. Okrem bežných izieb aú tak vhodné napríklad taktiež do kancelárií. 

clanek_010

Vzorky roliet zadarmo do Vášho moodboardu

Pokiaľ zvažujete, že si svoj vlastný moodboard taktiež vytvoríte, a zároveň by ste si radi obstarali nové rolety či žalúzie FOA, máme pre Vás skvelý tip. Nechajte si domov zadarmo poslať až 8 vzoriek, ktoré do svojho moodboardu zakomponujete. Nielen, že tak svoj moodboard krásne doplníte o ďalší prvok, ale zároveň si urobíte jasnú predstavu o nami ponúkaných roletách či žalúziách. 

clanek_011

 

Správne odhadnúť, ako budú rolety a žalúzie po inštalácii v danej izbe pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec jednoduché. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte ďaleko lepše

Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode či na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej obývačke. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky, a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu či ku stene v konkrétnej miestnosti, a až potom si rolety a žalúzie v kľude objednať. 

A pokiaľ by ste si nevedeli s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť. Náš profesionálne vyškolený personál Vám so všetkým ochotne poradí tak, aby ste s našimi roletami boli maximálne spokojní. Sme tu pre Vás každý všedný deň od 8 do 16 hodín.