Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Ako si vybaviť byt v podkroví

Aj keď podkrovné byty pôsobia skutočne romanticky, majú väčšinou jednu hlavnú nevýhodu a to tú, že len málokedy disponujú nadbytočným miestom. Ako si teda ideálne vybaviť a zariadiť podkrovný byt, aby pôsobil opticky väčšie a vošlo sa Vám do neho čo najviac vecí?

Bývanie v podkrovnom byte má nepochybne veľké kúzlo. Šikmé línie a nepravidelné vzory zaujímavo rozbíjajú pravouhlú uniformitu bežných bytov, a každý podkrovný byt je tak úplne unikátny. Za určitú exkluzivitu ale platia jeho obyvatelia určitú daň v podobe rôznych neštandardných rozmerov a unikátnych riešení.

clanek_001

7 tipov, ako si vybaviť podkrovný byt

 

Dostatok svetla 

Aby akákoľvek miestnosť mohla pôsobiť vzdušne a priestranne, je potrebné do nej pustiť dostatok svetla. Okrem denného svetla môžete vsadiť taktiež na vhodné umelé osvetlenie v podobe lustrov, lámp či lampiček.

Pri výbere vhodného osvetlenia myslite na to, že pokiaľ zvolíte iba jedno stropné svietidlo, pritiahnete tak pozornosť iba k jednému miestu. Popremýšľajte preto o pridaní niekoľkých ďalších svetelných prvkov, ktoré by odviedli pozornosť, a vytvorili tak dojem, že je priestor väčší. Malo by sa jednať skôr o menšie typy svetiel (ako sú napríklad bodovky), pretože práve napríklad veľké lustre priestor opticky veľmi zmenšujú. 

clanek_002

Vhodný typ zatienenia

Pokiaľ je reč o vhodných svetelných podmienkach v interiéri, je veľmi dôležité zvoliť správny variant zatienenia. Teda také zatienenie, ktoré by príjemne regulovalo slnečné paprsky, ale zároveň do interiéru púšťalo dostatok svetla. S tým Vám môžu skvelo pomôcť Rolety na strešné okná FOA a Rolety Plisé na strešné okná.

Rolety na strešné okná musia okrem svojej tieniacej funkcie spĺňať ešte jeden náročný požiadavok – neprevešovať sa aj pri extrémnych uhloch naklonenia okna. Strešné rolety preto nemôžete len tak nahradiť žalúziami alebo bežnými roletami. 

Rolety a žalúzie na strešné okná zaisťujú reguláciu prichádzajúceho a odchádzajúceho svetla a tepla tak, aby bez ohľadu na počasie za oknami, bolo vo vnútri izby vždy toľko svetla a tepla, koľko si práve prajete mať.

U Roliet na strešné okná FOA sa látka pohybuje vo vodiacich lištách z odolného hliníku. Svetlo tak neprúdi medzi roletou a hranou okna, ako je tomu u žalúzií. Strešná roleta je vybavená pružinovým mechanizmom, vďaka ktorému sa po uvoľnení naroluje naspäť. Roletu je možné zastaviť v ľubovoľnej polohe. Doporučujeme roletu nepúšťať, ale po celú dobu ju držať za madlo.

Veľkou výhodou roliet Plisé na strešné okná je možnosť regulácie intenzity tienenia sťahovaním zhora dole alebo oboma smermi. Nastavíte si tak tieniaci pruh ľubovoľnej výšky. Tým si ľubovoľne nastavujete, koľko svetla má byť v miestnosti. Plisé na strešné okná majú dva varianty montáže. Môžete ich pripevniť vrátane vodiacich líšt alebo len s vodiacim lankom.

clanek_003

Svetlé odtiene 

Veľmi dôležité sú pre vzdušnosť a optickú priestorovosť miestnosti taktiež farby. Či už sa jedná o steny, nábytok či dekorácie, dajte prednosť skôr menej nápadným a neutrálnym farbám. Naopak sa snažte vyhýbať veľkým kontrastom. Skvelým riešením je voľba jednej farby, do ktorých odtieňov potom môžete ladiť celú miestnosť. Takto farebne zladená miestnosť bude pôsobiť čisto a jednotne

Aj nami ponúkané rolety na strešné okná a rolety Plisé na strešné okná sú Vám k dispozícii v mnohých farebných odtieňoch, z ktorých si určite vyberie tu správnu farbu úplne každý. 

clanek_004

Praktický nábytok

Nemáte v podkrovnom byte dostatok miesta na klasickú šatníkovú skriňu? To vôbec nevadí. Skúste si obstarať polovičné skrine. Väčšina Vášho oblečenia predsa aj tak nesiaha až k zemi.

Nebojte sa však ani neobvyklých riešení. Atypické poličky na mieru môžu v podkroví vytvoriť jedinečnú knižnicu, akú nebude mať nikto iný. Priestor pod šikmou podkrovnou strechou sa navyše výborne hodí k umiestneniu písacieho stolu. Keď u neho sedíte, nepotrebujete mať predsa nad sebou veľa voľného miesta. Táto rada Vám potom môže obzvlášť poslúžiť pri zariaďovaní študentskej izby alebo pracovne v podkroví. 

clanek_005

Zrkadlá a odlesky

Zrkadlá sú svojou schopnosťou opticky zväčšiť priestor dobre známe. Stačí do úzkej podkrovnej chodby zavesiť okrúhle zrkadlo alebo do menšej podkrovnej spálne obstarať skriňu so zrkadlom, a hneď bude daná izba pôsobiť omnoho priestrannejšie. 

clanek_006

Pruhy a opäť pruhy

Že pruhy opticky rozširujú, vie dobre každá žena, ktorá si niekedy kúpila pruhovanú blúzku. Tentokrát by avšak táto vlastnosť pruhovaného motívu mohla byť prínosom. Obstarajte si preto do menšej podkrovnej izby pruhovaný koberec, pruhovanú deku či pruhované obliečky a uvidíte, ako sa miestnosť opticky pretiahne a rozšíri. 

Nezabúdajte na poriadok

Pokiaľ Váš podkrovný byt teda nie je práve z tých najpriestrannejších, je okrem dostatku svetla a vhodného nábytku dôležité taktiež to, aby ste ho zbytočně nezahlcovali nepotrebnými vecami. Pravidelné triedenie a preberanie vecí nebývá síce tou najobľúbenejšou činnosťou, ale rozhodne sa oplatí. Odstránením nevyužívaných predmetov dodáte svojmu domovu vzdušnosť a zároveň vytvoríte priestor pre veci nové a potrebné. 

Nechajte si zadarmo poslať vzorky roliet a žalúzií 

A pokiaľ si náhodou nebudete pri výbere strešných roliet istí, nechajte si zadarmo poslať až 8 vzoriek, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova. 

Správně odhadnúť, ako budú rolety a žalúzie po inštalácii v danej izbe pôsobit, nemusí byť totiž vôbec jednoduché. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne, ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú. Každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte ďaleko lepšie

Vidieť vzorky konkrétnych látok v obchode či na internete Vám neuľahčí výber tak, ako keď ich môžete vidieť naživo priamo vo svojej obývačke. Najlepšie je teda nechať si od nás poslať vybrané vzorky, a tie si následne doma priložiť k podlahe, nábytku, oknu či ku stene v konkrétnej miestnosti, a až potom si rolety a žalúzie v kľude objednať. 

A pokiaľ byste si nevedeli s čímkoľvek rady, neváhajte sa na nás kedykoľvek obrátiť. Náš profesionálne vyškolený personál Vám so všetkým ochotne poradí tak, aby ste s našími roletami boli maximálně spokojní. Sme tu pre Vás každý všedný deň od 8 do 16 hodín.