Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Je nutné mať vo všetkých miestnostiach rovnaké rolety?

Plánujete si obstarať nové rolety FOA, ale váhate, do akej miestnosti sa budú ktoré hodiť? Tak práve pre Vás sme si pripravili súhrn tých najdôležitejších informácií, ktoré je potrebné pri výbere roliet do konkrétnych miestností zaručene vedieť. 

clanek_001

Ako vybrať rolety do konkrétnych miestností?

Rolety FOA sa dajú považovať za naozaj výnimočné a jedinečné. Prečo? Pretože sú nadčasové, minimalistické, bezpečné, cenovo dostupné a vhodné prakticky do všetkých miestností. Vyrobené sú výhradne z prvotriednych materiálov a do interiéru Vášho domu skvelo zapadnú vďaka našej pestrej škále ponúkaných farieb. Aby však rolety FOA plnili svoju funkciu u Vás doma na 100 %, je potrebné vybrať tie správne. 

Rôzne rolety do rôznych miestností

Hneď na začiatok je dobré si povedať, že každá miestnosť má svoje špecifické potreby. Jedny a tie isté rolety sa preto nemusia hodiť do spálne, kúpeľne aj pracovne. Skrátka s roletami, s ktorými budete spokojní napríklad v kuchyni, nemusíte byť spokojní v detskej izbe. 

Spálňa, detská izba či izba pre hostí slúži primárne k odpočinku a spánku. Naopak obývacie izby, kuchyne či pracovne sú najviac využívané cez deň k práci a relaxácii.

Práve na to je pri výbere nových roliet potrebné myslieť. Vždy sa proto snažte dopredu starostlivo zvážiť, čo od roliet v danej miestnosti očakávate a akú chcete, aby plnili funkciu. Či by mali byť schopné miestnosť úplne zatemniť, alebo v nej majú iba príjemne regulovať slnečné paprsky. Či majú vytvoriť dostatok súkromia, pokiaľ okná Vášho domu smeřujú do rušnej ulice a podobne. 

Design a estetika roliet 

To, ako bude svetlo v danej miestnosti regulované, sa odvíja predovšetkým od samotného designu roliet. Všeobecne však platí, že čím tmavšiu tkaninu zvolíte, tým väčšieho zatienenia docielite. Aby teda mohli rolety dotvoriť atmosféru daných izieb čo možno najlepšie, je potrebné sa na výber konkrétnych látok zamerať naozaj dôkladne. Aká látka sa preto hodí do kuchyne, a ktorá je naopak vhodná do spálne či detskej izby? 

 

  • Kam sa hodia svetlejšie rolety?

 

Čím svetlejšia látka je, tým viac svetla prepustia. Vďaka týmto vlastnostiam sa svetlejšie rolety hodia predovšetkým do tých miestností, ktoré nechceme úplne zatemniť, ale iba v nich chceme príjemne regulovať mieru prichádzajúceho svetla. Svetlejšie látky sú preto ideálne napríklad do kuchyní či obývacích izieb, kde nie je úplné zatemnenie žiadané. 

Nie je však vylúčené, že ani zatemňujúca látka nemôže byť svetlá. V ponuke naších blackout látok nájdete napríklad aj šedé odtiene, ktoré dokážu miestnosť taktiež značne zatemniť.

 

  • Kam sa hodia tmavšie rolety? 

 

Naopak tmavšie látky sa hodia predovšetkým do miestností, ktoré chceme čo najviac zatemniť. Tmavé rolety sú preto vhodné predovšetkým do izieb, kde spíme – teda do spální, detských izieb a izieb pre hostí. Také rolety môžu v priebehu dňa slúžiť k príjemnej regulácii denného svetla a večer, kedy sa chystáme spať, ich môžeme ľahko zatemniť. 

clanek_002

Mali by byť rolety svetlejšie, alebo tmavšie než steny miestnosti?

Okrem funkčnosti je potrebné sa pri výbere nových roliet zamerať taktiež na design. Ako teda ideálne skombinovať farbu roliet s farbou interiéru? Mali by byť rolety tmavšie, alebo naopak svetlejšie oproti stenám v miestnostiach? 

Nedá sa povedať, či by rolety mali byť striktne svetlejšie či tmavšie. To záleží na viacerých faktoroch. V prípade, že máte napríklad biely minimalistický interiér, je vhodné vsadiť na biele nevýrazné rolety. Pokiaľ je Váš dom zariadený v elegantnom čiernom designe s pár béžovými prvkami, kľudne môžete dať prednosť béžovým roletám, ktoré do interiéru skvelo zapadnú, a zároveň ho príjemne presvetlia. 

Pre výber vhodnej farby a odtieňu roliet teda neexistuje presný manuál. Vždy záleží predovšetkým na Vašom osobnom vkuse a preferenciách. Dá sa samozrejme riadiť niekoľkými typmi. 

Rolety do svetlých miestností 

Pokiaľ hľadáte vhodné rolety do svetlejších miestností, záleží na tom, či je miestnosť vybavená skôr v minimalistickom štýle, alebo ste naopak dali prednosť farebnejšiemu interiéru. 

 

  • Neutrálne rolety do svetlých minimalistických interiérov 

 

Pokiaľ hľadáte rolety vhodné do svetlých minimalistických interiérov, ideálne je obstaranie roliet v rovnakom odtieni, ako sú steny, nábytok či dekorácie. Najlepšie je teda zvoliť taký odtieň, ktorý nebude z interiéri nepríjemne vystupovať, ale naopak s ním prirodzene splynie. 

Pokiaľ totiž túžite po minimalistickom designe, mali by ste vsádzať predovšetkým na jednoduchosť a čistou línií. Pokiaľ máte svoj minimalistický interiér zariadený v béžových odtieňoch, vsaďte na béžové rolety, pokiaľ ho máte zariadený napríklad v bielej, voľte biele rolety. Zbytočne sa teda nesnažte s odtieňmi roliet experimentovať. 

 

  • Pestrejšie rolety do svetlých interiérov

 

Pokiaľ naopak žijete vo svetlom interiéri s mnohými farebnými doplnkami, rozhodne sa nemusíte báť siahnuť ani po farebnejších roletách. Pokiaľ teda napríklad tvorí Váš domov predovšetkým biela farba a iba niekoľko dekorácií je v ružovom či fľaškovo zelenom odtieni, rozhodne stojí za to skúsiť siahnuť po ružových či zelených roletách. 

Rolety do tmavých miestností

 

  • Tmavé rolety do tmavých miestností

 

Zariadili ste si interiér svojho domu do tmavých odtieňov? Nebojte sa aj rolety obstarať si v tmavých farbách. Také rolety s interiérom krásne splynú a zároveň v ňom budú pôsobiť originálne, a aj napriek tomu nadčasovo. 

 

  • Svetlé rolety do tmavých miestností

 

Veľmi tmavé rolety naopak nie sú ideálnym riešením pre veľmi tmavé interiéri. Takéto miestnosti by totiž mohli pôsobiť až príliš temne. Prednosť teda dajte skôr svetlejším roletám buď vo farbe, v ktorej je zariadená veľká časť interiéru, alebo v odtieni značnej časti doplnkov. Za univerzálne rolety do tmavých miestnosti sa dajú považovať tie v odtieni béžovej alebo šedej. 

clanek_003

3 tipy na záver

Na záver článku pre Vás máme ešte 3 posledné praktické rady:

  • Pokiaľ máte doma prepojenú kuchyňu s obývačkou, vždy do týchto priestorov voľte rovnaké rolety. Nevyzeralo by esteticky príliš dobre, pokiaľ by v kuchynskej časti boli iné rolety než v tej obývacej. 
  • Pri výbere nových roiet dajte predovšetkým na svoj osobný vkus a nenechajte si vnútiť niečo, čo sa páči niekomu inému. Rolety by sa mali páčiť predovšetkým Vám, pretože práve Vy sa na nich budete každý deň pozerať. 
  • Pokiaľ si náhodou nebudete pri výbere roliet FOA istí, nechajte si zadarmo poslať až 8 vzoriek, a vyberte si tak ten pravý odtieň priamo z pohodlia svojho domova. Správne odhadnúť, ako budú rolety a žalúzie po inštalácii v danej izbe pôsobiť, nemusí byť totiž vôbec jednoduché. Aj keď na našom e-shope uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustratívne,  ale maximálne ukazujú, ako rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený inak, preto môže dochádzať k rozdielom v jednotlivých odtieňoch. Práve preto Vám ponúkame vzorky látok, s ktorými si predstavu urobíte ďaleko lepšie