Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Moderné nápady pre Vašu spálňu

Keď už sa rozhodneme zveľaďovať náš domov, často začíname u miestností, v ktorých sa stretávame s rodinou a priateľmi. Zabúdame tak na ďalšie dôležité izby, ktoré si zaslúžia pozornosť. Jednou z týchto izieb je spálňa, v ktorej pritom trávime približne tretinu nášho života. Ako ale spálňu premeniť? A čo všetko brať pri zariaďovaní do úvahy? Dôležitú úlohu v nej bude hrať aj tieniaca technika

clanek_001

Pokiaľ začneme s rekonštrukciou bytu, obvykle sa na zoznam priorít dostane obývacia izba, kuchyňa alebo kúpeľňa. Málokedy začneme zmenou spálne. Nemalo by tomu tak ale byť! To, ako vyzerá naša spálňa, má veľký vplyv na našu psychiku. Jedine príjemné prostredie nám totiž zaručí kvalitný odpočinok a spánok.

Aj keď sa zdá, že v spálni nie je veľmi čo vymýšľať, tak nám táto miestnosť ponúka celú radu farebných i designových možností. My sa dnes na tento priestor pozrieme detailnejšie a poradíme Vám, aký štýl, farby a doplnky pristanú spálni najviac!

Základom je správny výber postele 

Keď sa budeme baviť o tom, čo je centrálnym a najdôležitejším prvkom každej spálne, určite sa zhodneme na tom, že je to posteľ. Ani sebakrásnejšie miesto pre odpočinok nebude vyhovujúce, pokiaľ nám neponúkne posteľ, ktorá telu poskytne pohodlie a z toho vyplývajúci kvalitný spánok.

Hľadajte kvalitné spracovanie vo všetkých ohľadoch

Pokiaľ plánujete ušetriť, radšej sa uskromniť v iných oblastiach než pri výbere vhodnej postele a kvalitných matracov. Vždy dôkladne zvážte Vaše potreby a nájdite takú posteľ, ktorá bude stabilná a kvalitne spracovaná. Ďalej si dajte záležať na výbere vhodného  matraca, ktorý bude zodpovedať Vašim potrebám.

Aby ste zabránili hromadeniu prachu pod posteľou a súčasne využili priestor na maximum, môžete zvoliť takú, ktorá má dole úložné priestory

clanek_002

Zvoľte si optimálne farby

Spálňa býva často farebná všehochuť, ktorá nemá jasne stanovený koncept. Psychológia farieb je ale veľmi dôležitá. Obzvlášť tak v prostredí, ktoré má slúžiť k odpočinku a ukľudneniu mysli. Vaše okolie má totiž na spanie rovnako dôležitý vplyv ako samotná posteľ.

Akým farbám sa v spálni vyhnúť

Spálňa ponúka takmer neobmedzené možnosti pri výbere farieb. Napriek tomu je ale lepšie sa niektorým odtieňom vyhnúť. Pokiaľ zatiaľ nemáte vo farebnom ladení úplne jasno, doporučujeme z úvah vynechať výrazné a krikľavé farby, ktorými sú: oranžová, červená, čierna, neónové odtiene, výrazne ružová apod. Tieto farby sú totiž príliš energické a nevyzývajú k spánku.

Ako teplé a studené farby ovplyvňujú prostredie spálne

Obe typy farieb prinášajú do interiéru osobitú atmosféru a určité vlastnosti. Nemožno teda úplne povedať, že je jedna skupina farieb lepšia než tá druhá. Preto Vaša voľba z veľkej časti závisí predovšetkým na Vašich osobných preferenciách.

Teplé farby

Medzi teplé farby patrí béžová, marhuľová, žltá alebo zlatá. Po týchto farbách siahnite v prípade, že máte v spálni radi teplo a útulno

Studené a neutrálne farby

Pokiaľ radšej zaspávate v kľudnom a chladnejšom prostredí, skvelou voľbou bude modrá, zelená alebo šedivá. Tieto farby pôsobia veľmi relaxačne a vnesú do spálne presne to, co potrebujete.

Medzi ďalšími farbami, ktoré do spálne patria, sú pastelové tóny. Dodajú priestoru potrebnú jemnosť, útulnosť, ale nebudú pôsobiť príliš teplo. Ďalším evergreenom sú neutrálne farby, medzi ktorými nájdete bielu alebo šedivú. Tie sa skvele hodia k kombinovaniu s teplými i studenými farbami.

Ak chcete držať krok s poslednými módnymi trendmi, potom sa nebojte siahnuť po fialovej. Farbou tohoto roku je totiž barva Very Peri.

clanek_003

Vyberte si jednotný štýl

Do spálne si môžete vybrať akýkoľvek obľúbený design. Je len na Vás, či ste fanúšikovia minimalizmu, francúzskeho vidieckeho štýlu, škandinávskeho štýlu, retra alebo vyznávate posledné módne trendy. 

Nepreháňajte to s doplnkami

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek štýl, skúste sa vždy držať v jeho koľajach. Nekombinujte nesúrodé prvky, nech sa spálňa nepremení v chaos. Ďaľej priestor príliš nezahlcujte lapačmi prachu. Je prirodzené, že osobné predmety navodzujú istý pocit útulnosti a spálňu zvelebujú. Ich nadmiera ale nesvedčí ľahkej údržbe. 

Pokiaľ do spálne chcete vzniesť prvok útulnosti a osobitosti, využite steny. Geometricky usporiadané obrazy, fotografie alebo zrkadlo miestnost príjemne zateplia. Ako ďalšia praktická dekorácia môže poslúžiť tapeta na jednej strane miestnosti alebo vankúšiky farebne zladené s priestorom.

Zorganizujte miestnosť s ohľadom na úložné priestory

Pri zariaďovaní akejkoľvek miestnosti je dôležité myslieť na úložné priestory. Pokiaľ ich máte nedostatok, zvážte nákup postele so šuplíkmi, kam môžete pohodlne upratať náhradné periny, deky i posteľné prádlo. 

Ak máte tú možnosť, nechajte si zhotoviť nábytok na mieru. Priestor sa tak využije na maximum a úložné priestory budú prispôsobené Vašim potrebám. 

V opačnom prípade pamätajte, že pokiaľ nakupujete klasický nábytok, priestor sa dá využít nielen v jeho šírke, ale i výške. Nekupujte len komody, ale taktiež vysoké skrine alebo závesné skrinky. Úložné priestory môžu poskytnúť taktiež nočne stolíky, police alebo regály.

Dajte si záležať na voľbe osvetlenia

Osvetlenie je nemenej podstatnou záležitosťou pri zariaďovaní spálne. Hoci sem chodíme primárne odpočívať, osvetlenie je veľmi dôležité. Zvoľte si kvalitné centrálne svetlo

Pokiaľ spálňu budujete od základu alebo robíte rozsiahlu rekonštrukciu, zvážte tiež umiestnenie vypínačov centrálneho osvetlenia. Ideálne je, pokiaľ máte možnosť toto svetlo ovládať dvoma vypínačmi, kedy jeden je umiestnený pri dverách a druhý pri posteli.

Nezabudnite na doplňujúce osvetlenie, ktorým sú lampy, lampičky alebo LED pásky. V spálni by ste mali mať viac zdrojov svetla a jeden z nich by mal byť vždy v blízkosti postele.

clanek_004

Nezabudnite na okná

Keď už hovoríme o organizácii priestoru a potrebe kvalitného osvetlenia, nemali by sme opomenúť ďalšiu kľúčovú vec, a tou je kvalitné okenné tienenie. Mať možnosť úplného zatemnenia je v spálni veľmi zásadné. Súčasne by sa ale táto miestnosť nemala stať temnou kobkou, teda by práca s denným svetlom mala byť jednoduchá.

Tieniaca technika je rovnako dôležitá ako kvalitný matrac

Šišinka nebolí epifýza je žľaza, ktorá v našom tele produkuje melatonin, teda hormon spánku. Aktivita šišinky a produkcia melatoninu se odvíja od toho, či na našu očnú sietnicu dopadá denné svetlo alebo nie. Čím väčšiu tmu teda v spálni máme, tým jednoduchšie zaspávanie a výdatnejší spánok z tejto skutočnosti pramení.

Na výbere vhodných roliet alebo žalúzií by si mali dať záležať i tí, ktorí spia v priebehu dňa. V takúto chvíľu je blokácia slnečného svitu veľmi důležitá. V opačnom prípade bude spánok plytký a nevídatný.

Už nikdy viac žiadny hmyz

Ďalším dôležitým faktorom pre kvalitný spánok je správna teplota v miestnosti a dostatok čerstvého vzduchu. Pokiaľ radi vetráte a dopriavate si v noci čerstvý vzduch, nenechajte si to pokaziť protivným hmyzom. 

V našej ponuke nájdete Siete proti hmyzu zhotovené priamo na mieru Vašich okien. Budete si tak môcť dopriať čerstvý vzduch a kľudne si čítať u rozsvietenej lampičky.

Vyberte si moderné tienenie

Tieniaca technika chráni priestor pred slnečnými paprskami a ešte mu dodá nový, moderný vzhľad. Aby tomu tak ale bolo, je potrebné zvoliť tú správnu!

Látkové rolety

Tradičné Látkové rolety sú ideálnym riešením pre každú spálňu. Nech už máte klasické alebo strešné okno, u nás nájdete riešenie pre oba typy. Vyberať môžete z desiatok farieb a farebných odtieňov. Vďaka tomu tak rolety môžu doplniť farebné ladenie akejkoľvek spálne. Pokiaľ spíte aj v priebehu dňa, doporučujeme zvoliť vysokou úroveň zatemnenia. Ďalej pamätajte, že čím tmavšiu roletu vyberiete, tým väčšieho zatemnenia docielite.

Pokiaľ chcete v spálni udržať behom teplých alebo chladných dní stabilnú teplotu, skúste naše Termo rolety. Ich špeciálna vrstva má termoregulačné vlastnosti a Blackout prevedenie sa postará o úplnú tmu v miestnosti.

clanek_005

Rolety Deň a noc

Rolety Deň a noc sa do spálne skvele hodia nie len vďaka sviežemu, modernému designu, ale taktiež pre jednoduchú prácu s denným svetlom a možnosťou úplného zatemnenia. Horizontálne pruhy látky sa vďaka ovládaciemu retiazku budú prekrývať presne podľa Vašej potreby.

Pokiaľ spálňu využívate k dennému spaniu, určite oceníte variantu Blackout, ktorá miestnost efektívne ochráni pred denným svetlom.

Nadčasový design spolu so štyrmi úrovńami zatemnenia zaručí, že nájdete optimálne rolety Deň a noc pre každú miestnosť.

clanek_006

Plisé rolety

Tieto skladané rolety sú unikátne hneď v niekoľkých ohľadoch. Sú totiž dostupné v mnohých farebných variantách, troch úrovniach zatemnenia, ale hlavne sa dajú na okne sťahovať i vyťahovať z obidvoch strán

Plisé rolety sa stanú veľmi originálnym prvkom. Vďaka viacerým úrovniam zatemnenia tak môžete zaobstarať Blackout variantu pre spálňu a do ďalších miestností zvoliť zatemnenie nízke alebo stredné. Pokiaľ v nejakej z izieb máte strešné okno ani to nebude problém. V našej ponuke totiž nájdete aj Plisé rolety pre strešné okná

Vďaka absencii retiazku sú Plisé rolety bezpečné  a vhodné aj do detskej izby. Ich ovládanie pomocou madla je veľmi jednoduché. Pokiaľ hľadáte originálne tienenie, potom sú tieto rolety skvelou voľbou.

clanek_007

Vertikálne žalúzie

Pokiaľ máte v spálni francúzske okno alebo balkónové dvere, potom sú ideálnym typom tienenia Vertikálne žalúzie. Skvele dokážu zakryť rozsiahle plochy a vďaka mnohým farebným variantám doplnia akýkoľvek design. 

Zariaďte si spálňu s FOA

Spálňa si zaslúži moderný vzhľad rovnako ako iné miestnosti v dome. Nikdy sa ale nenechajte uniesť trendmi natoľko, aby ste zabudli na praktičnost. Spálňa primárne slúži k spánku a odpočinku. Aby si týchto aktivít mohlo telo užívať na maximum, potrebuje optimálne prostredie. To začína u kvalitnej postele a správneho okenného tienenia. 

Voľbu optimálneho tvrdého matraca alebo lampičiek necháme na Vás. S tieniacou technikou Vám ale radi poradíme. Pokiaľ potrebujete s niečím pomôcť, zavolajte nám na číslo 2 2220 51 42 alebo napíšte na info@foa-rolety.sk. Prezrite si našu širokú ponuku roliet a premente spálňu na Vaše nové najobľúbenejšie miesto v dome.