Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Akú tieniacu techniku si zaobstarať do loftového bytu?

Hoci sú podkrovné byty pomerne strohé, ich popularita stúpa. Možno je to vďaka ich minimalistickému zariadeniu, ktoré necháva priestor krásne vyniknúť. Ako presne takýto podkrovný byt vyzerá, čo by mal obsahovať a prečo sú rolety FOA vhodné do loft interéru? 

clanek_001

História loftových bytov

História loftových bytov siaha do 60. rokov 20. storočia v newyorskej štvrti Soho, kde ich spopularizovali najmä voľnomyšlienkari z éry hippies. Práve v tom čase sa v tejto časti New Yorku zhromažďovali umelci, ktorí nemali veľa peňazí a za svoje nie príliš príjemné bývanie v továrenských halách neplatili takmer nič. Pre životný štýl, ktorý viedli, však boli loftové byty doslova kráľovstvom. Tieto byty sa stali najpopulárnejšími vďaka filmom o "kvetinových deťoch". Postupne však zdraželi a umelci si ich už nemohli dovoliť.

Ako presne vyzerá loftový byt?

Čo je podkrovný byt? Loft sa zvyčajne definuje ako byt, ktorý vznikol premenou pôvodne priemyselného priestoru (najčastejšie továrne alebo skladu). Tieto priestory majú oveľa vyššie stropy ako bežné byty, takže sa zvyčajne pridávajú poschodia alebo galérie. Horné podlažie však zostáva otvorené zvyšku priestoru, pretože nezakrýva celé spodné podlažie.

Loftový byt je teda veľmi otvorený, čo znamená, že poskytuje pomerne málo súkromia. Ich obyvateľom to však nevadí, naopak, takéto bývanie vyhľadávajú. Loftové byty sú totiž najobľúbenejšie medzi mladými a bezdetnými pármi, ktoré túžia po otvorenom priestore a jedinečnom štýle bývania. V dôsledku tohto otvoreného priestoru majú loftové byty zvyčajne zlú akustiku a slabé vykurovanie. To je však pravdepodobne jediná nevýhoda podkrovných bytov. 

Hlavná myšlienka loftového bytu neakceptuje delenie priečkami, nehovoriac o súkromných kútoch alebo izbách. Preto sú byty tohto typu zvyčajne rozdelené len na výšku. Nanajvýš ich možno oddeliť dvoma poschodiami, ktoré sú spojené charakteristickým kovovým schodiskom. Tieto poschodia sa môžu využívať napríklad ako spálňa alebo pracovňa.

clanek_002

Špecifiká loftového bytu

Správny podkrovný byt by mal spĺňať určité pravidlá:

  • veľkosť bytu by mala byť približne 80 až 100 m²
  • mal by byť zachovaný voľný priestor
  • steny by mali zostať neopracované
  • mali by sa zachovať presklené steny a vysoké stropy
  • a podlahy by si mali zachovať svoj pôvodný vzhľad

 

clanek_003

 

Vybavenie loftového bytu

Ako už bolo spomenuté, je dôležité dodržiavať pravidlo, že všetko v lofte by malo vyzerať autenticky, originálne a štýlovo. Ultramoderné prvky sa do interiéru loftu nehodia. Loftový byt musí už na prvý pohľad vyžarovať ducha starých tovární a iných priemyselných budov.

Vybavenie v lofte

Zariadenie podkrovného bytu zodpovedá industriálnemu typu bývania. Preto sú použité priznané nedokonalosti, prírodné materiály a rovné línie. Výnimkou však nie sú ani pestré farby, ktoré však musia byť správne zladené. Dizajn loftového bytu by sa mal prednostne držať jedného štýlu, keďže ide o otvorený priestor, v ktorom sa nič neskrýva, a preto musí byť zariadený v jednom duchu.

Rolety do loftového bytu

Hoci pravdepodobne neexistuje strohší a industriálnejší štýl interiérového dizajnu ako loft, neznamená to, že nemôže obsahovať útulné prvky v podobe textílií. Je však potrebné zvážiť niekoľko vecí. V prvom rade by mali byť rolety do podkrovného bytu praktické a čo najminimalistickejšie. Je nevyhnutné zvoliť tlmenejšie farby, ktoré zbytočne nezahlcujú interiér.

clanek_004

Rolety FOA do loftu

Tak ako do každého iného interiéru, aj do podkrovného bytu je potrebné zaobstarať vhodné vnútorné tienenie. Pokiaľ ide o konkrétne rolety, v prípade podkrovného bytu vždy uprednostnite jednoduché a funkčné možnosti, ktoré splynú s interiérom a nebudú ho zbytočne rušiť. Ozdobné a krikľavé rolety nie sú vhodné do podkrovných interiérov.

Rolety Deň a noc FOA

Prvou možnosťou, ktorú môžete použiť v podkrovnom byte, sú rolety Deň a noc od FOA. Jednoducho povedané, rolety FOA Deň a noc sú najlepšou kombináciou žalúzií a bežných látkových roliet. Sú veľmi obľúbenou a praktickou možnosťou zatienenia domácnosti, najmä pre svoj minimalistický a neutrálny dizajn. 

Jednoduchý princíp striedania priehľadných a nepriehľadných pruhov látky umožňuje plynulé nastavenie zatienenia počas dňa a maximálne súkromie počas noci. 

Okrem toho si môžete kúpiť rolety Deň a noc v rôznych farbách. Aj to je zárukou, že si každý môže vybrať tie správne rolety pre svoj podkrovný dom.

Látkové rolety FOA

Rovnako minimalisticky pôsobia v interiéri aj látkové rolety FOA, ktoré sú v poslednom čase opäť veľmi obľúbené. Práve látkové rolety chránia domácnosť pred slnečným žiarením, teplom a nežiaducimi pohľadmi zvonku. Látkové rolety sú obľúbené aj preto, že pokrývajú 100 % sklenenej plochy okna. V porovnaní s bežnými žalúziami alebo roletami Deň a noc je oveľa jednoduchšie dosiahnuť úplné zatemnenie pomocou látkových roliet.

Termo rolety FOA

Ako naznačuje ich názov , Termo rolety FOA pracujú predovšetkým s teplom aj svetlom. Na prvý pohľad pripomínajú bežné rolety, ale sú vybavené termotkaninou pre úplné zatemnenie a ochranu pred horúcimi letnými dňami. Hlavnou výhodou týchto roliet je, že v lete chránia interiér pred prehrievaním a v zime, naopak, zabraňujú úniku tepla z miestnosti.

Vertikálne žalúzie FOA

Za zmienku stoja aj vertikálne žalúzie FOA. Tie sú vhodné najmä na zatienenie veľkých presklených plôch, takže sú úplne ideálne do loftových bytov. Sú vhodné aj do kancelárií a podobných priestorov v podkroví. 

Rolety pre strešné okná FOA

Je možné, že Váš loftový byt je okrem tradičných okien vybavený aj strešnými oknami. Práve tu prichádzajú na rad rolety FOA pre strešné okná. Okrem funkcie tienenia musia spĺňať aj ďalšiu náročnú požiadavku - neprevísajú ani pri veľkom uhle naklonenia okna. Strešné rolety preto nemožno jednoducho nahradiť žalúziami alebo bežnými roletami. Preto ponúkame rolety, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre potreby strešných okien. 

 

8 bezplatných vzoriek roliet

Nie ste si celkom istí, aké rolety či žalúzie si zaobstarať do svojho podkrovného bytu? Nechajte si poslať až 8 vzoriek úplne zadarmo, aby ste si mohli vybrať ten správny odtieň pre váš domov. 

Dobre vieme, že môže byť ťažké získať dobrú predstavu o tom, ako budú žalúzie a rolety vyzerať v danej miestnosti po ich inštalácii. A hoci na našich webových stránkach vždy uvádzame obrázky, ktoré nie sú len ilustračné, ale nanajvýš ukazujú, ako žalúzie a rolety skutočne vyzerajú, každý monitor môže byť nastavený trochu inak, a tak sa môžu vyskytnúť rozdiely v jednotlivých odtieňoch. Preto ponúkame vzorky látok, pomocou ktorých si môžete urobiť oveľa lepšiu predstavu.

A ak by ste náhodou potrebovali poradiť, neváhajte nás kedykoľvek kontaktovať. Náš odborne vyškolený tím vám rád poradí, aby ste boli s našimi výrobkami čo najviac spokojní. Sme tu pre vás od pondelka do piatku od 8.00 do 16.00 hod. Ak nás chcete kontaktovať, môžete využiť našu infolinku na čísle +421 2 2220 51 42 alebo e-mailovú adresu info@foa-rolety.sk.