Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Ako udržať teplo vo Vašej domácnosti

Teraz, keď ceny elektriny a plynu dosiahli historické maximum, je čas zamyslieť sa nad tým, či svoj domov nevykurujete trochu neefektívne. Aj keď zatepliť svoj dom pred touto zimou už asi pravdepodobne nestihnete, existuje mnoho ďalších funkčných riešení, ktoré Vám zaručene ušetria peniaze. Okrem iného Vám v tom môžu pomôcť aj Termo rolety FOA. 

clanek_001

Zateplenie domu z interiéru

Ak nie je možné zatepliť budovu zvonku,  je možné interiér zaizolovať zvnútra. Hoci táto metóda nie je taká účinná, je rozhodne lepšia ako nič. Najbezpečnejšie je pozvať si na izoláciu interiéru odborníka, ale môžete to urobiť aj svojpomocne. Môžete dokonca zatepliť len problémové miestnosti alebo steny. V tomto prípade je potrebné venovať osobitnú pozornosť izolácii tepelných mostov a iných problémových oblastí. Správne vnútorné zateplenie môže zvýšiť teplotu v miestnosti o niekoľko stupňov.

Pozor na zimu od podlahy

Malé úpravy, ktoré nie sú tak finančne náročné, môžu byť skvelým spôsobom, ako zlepšiť tepelný komfort v interiéri. Medzi takéto zmeny patrí napríklad výmena starého koberca. Koberce s vyšším vlasom Vám pomôžu udržať teplotu v miestnosti. Vyšší vlas zabraňuje prechladnutiu od podlahy. Takéto kloberce sú však pomerne náročné na údržbu, a preto nie sú vhodné do každej miestnosti. Určite však majú svoje využitie v spálni, kde svojou mäkkosťou a hrejivosťou zaručene spríjemnia ranné vstávanie. Môžete ich umiestniť vedľa postele, po celej miestnosti alebo napríklad pod stôl. Nezabudnite ani na koberec do obývačky, kde väčšina z nás trávi najviac času. V miestnostiach, kam sa koberce nehodia, ako sú kuchyne, kúpeľne alebo chodby, je skvelým riešením podlahové vykurovanie. 

Kontrola a údržba radiátorov 

Pred každou vykurovacou sezónou dajte do poriadku všetky radiátory v interiéri. Predovšetkým ich odvzdušnite. Radiátory budú potom oveľa lepšie hriať a spotrebujú menej energie. Skontrolujte, či z nich nekvapká voda a či nie sú poškodené alebo zhrdzavené. Radiátory odkryte, aby teplo z nich mohlo prúdiť do celej miestnosti. Nestavajte pred ne nábytok ani ich nezakrývajte závesmi. Ak máte doma plynové spotrebiče, obráťte sa na príslušný servis.

Vetrajte múdro a efektívne

Aby ste zabránili zbytočnému úniku tepla z Vášho domova, je dôležité myslieť na správne vetranie. Nie že by ste v zime nemali vetrať. Naopak. Pravidelné vetranie napríklad reguluje vlhkosť. Príliš vysoká vlhkosť môže viesť k plesniam v interéri a naopak príliš nízka vlhkosť môže spôsobiť zdravotné problémy. Vetranie by malo byť krátke, ale intenzívne. Najlepšie vo všetkých miestnostiach naraz. Naopak celodennej mikroventilácii sa v zime radšej vyhnite.

clanek_002

Zahriať dokážu aj teplé farby

Miestnosť môžete opticky otepliť výberom teplých farieb. Správne zvolené farby, vzory a teplé hrejivé materiály zútulnia a pomôžu navodiť pocit tepla domova. Obzvlášť účinné sú v tomto prípade teplejšie farebné odtiene.

Stavte na útulnú atmosféru

Aj keď je vonku pochmúrne počasie, útulný byt Vás zaručene zahreje, aj keď v ňom nie je zakúrené na vyšiu teplotu. Začnite upratovaním. Vyhoďte zaprášené haraburdy a nahraďte ich sviečkami, lampami s teplým svetlom a nadýchanými vankúšmi. Nebráňte sa ani kožušinám, ktoré nemusia byť nevyhnutne pred krbom, ako to poznáme z filmov. Vyniknú aj pred televíznym stolíkom alebo prehodené cez operadlo pohovky.

Pozor na únik tepla cez okná a dvere

Pozor by ste si mali dávať najmä na únik tepla. Vôbec najviac tepla, a bohužiaľ aj našich peňazí, uniká oknami a dverami. Najmä u starších okien a domov je tento problém pomerne častý. Ako teda môžeme úspešne bojovať proti úniku tepla z našich domovov cez okná a dvere a znížiť tak účty za energie?

Utesnenie medzier 

Pri úniku tepla treba v prvom rade skontrolovať, či nemáte okolo okien medzery, cez ktoré prúdi chladný vzduch. Tieto medzery buď utesnite, nalepte tesniacu pásku alebo špeciálny tmel. 

Výber správnych okien/skiel 

Na tento krok treba pamätať už vtedy, keď staviate nový dom alebo ste sa rozhodli vymeniť okná. Vtedy musíte zvážiť, či je pre Vás vhodnejšie dvojité alebo trojité zasklenie. Trojsklo je vhodnejšie pre tých, ktorí hľadajú okná do novostavby. Ak totiž staviate nový dom, pravdepodobne používate moderné materiály na celú stavbu, kvalitne izolujete a všetko podriaďujete tomu, aby ste v budúcnosti čo najviac ušetrili na účtoch za vykurovanie. Trojité zasklenie sa teda dokonale hodí do novostavby. Na druhej strane tí, ktorí sa rozhodli vymeniť existujúce okná, pretože tými pôvodnými z domu unikalo teplo, ocenia v kontraste s nízkou tepelnou izoláciou aj dvojsklo. Dvojsklo sa dnes totiž vyrába vo vysokej kvalite a poskytuje dostatočnú izoláciu.

Izolačné okenné fólie 

Chcete ušetriť na účtoch za energiu? Nemusíte hneď kupovať nové okná. Stačí si zaobstarať praktickú izolačnú fóliu na okná. Izolačné okenné fólie fungujú na princípe vzduchového izolačného vankúša, ktorý zabezpečuje podobný účinok ako dvojsklo. Fólia je preto istou zárukou úspory energie a zároveň znižuje kondenzáciu vlhkosti na oknách. 

Aj cez dvere uniká teplo

Pri vykurovaní interiéru je prievan veľmi nebezpečný a môže rýchlo vytiahnuť teplý vzduch z interiéru. Preto by ste nemali zabúdať okrem okien ani na dvere. Úniku tepla cez dvere pomôže penové tesnenie nalepené po celej dĺžke rámu. Dvere by mali mať aj prah, ktorý tiež zabraňuje prievanu. Istotou je aj vankúš proti prievanu.

clanek_003

Rolety a závesy

Šikovné rolety alebo závesy ochránia Váš domov nielen pred slnečnými lúčmi, ale aj v zime. Kvalitné tienenie dokáže jednoducho udržať teplo v každej miestnosti. Pokiaľ ide o závesy, vyberajte si ťažké tkaniny v teplých zemitých odtieňoch, ako je teplá vlnená priadza, zamat alebo šenil. Skvelou voľbou sú aj zatemňovacie závesy v tmavých farbách, pretože pohlcujú najviac svetla a tepla.

Termo rolety FOA

Najvhodnejšími roletami sú Termo rolety FOA, ktoré sú jednoduchým, ale veľmi elegantným a funkčným doplnkom každého interiéru. Hlavnou výhodou termo roliet je, že v lete chránia miestnosť pred prehrievaním a v zime zabraňujú úniku tepla z miestnosti. Na zadnej strane majú rolety Termo energeticky efektívnu striebornú pogumovanú vrstvu, ktorá svojimi vlastnosťami pomáha tepelne izolovať domácnosť. Termo rolety preto veľmi dôkladne chránia interiér pred únikom tepla cez okná. Na rozdiel od závesov nezakrývajú radiátor, ktorý môže v pokoji vykurovať celú miestnosť. Práve Termo rolety preto môžu výrazne znížiť Vaše účty za energiu a zároveň dodať Vášmu domovu útulnosť. Vďaka zatemňovacím roletám Termo navyše do Vášho domova nepreniknú zvedavé pohľady zvonku, čo Vám poskytne pocit súkromia. Rolety u nás nájdete v mnohých farebných odtieňoch, ktoré sa hodia prakticky do každej domácnosti. Termo rolety ponúkame v troch kazetách - otvorenej, POLO a MAXI. Termo rolety majú niekoľko možností montáže - môžete ich namontovať bez vŕtania (zavesiť) alebo ich navŕtať do rámu okna, steny alebo stropu. Mimoriadnej obľube sa medzi zákazníkmi tešia práve termo rolety bez vŕtania.

clanek_004

Prenastavte okná na zimu

Keď už hovoríme o oknách, je potrebné spomenúť ešte jeden dôležitý fakt. Väčšina z nás si obstaráva plastové okná predovšetkým preto, aby minimalizovala tepelné straty a ušetrila náklady na vykurovanie. Málokto však vie, že aby okná správne izolovali náš dom, mali by sa pravidelne nastavovať a predovšetkým, ešte pred príchodom zimy, prepnúť do zimného režimu. Ako však správne okná do zimného režimu prepnúť?

Režimy plastových okien

Všetky plastové okná majú dva základné režimy - letný a zimný. Základným princípom týchto režimov je zmena ich prítlaku. V letnom režime sú okná nastavené tak, aby príliš netesnili a umožňovali voľnú cirkuláciu vzduchu dovnútra a von. Naopak v zimnom režime sú okná oveľa tesnejšie, čím uniká menej tepla a vniká menej studeného vzduchu. 

Hlavným rozdielom medzi zimným a letným režimom je zmena prítlaku v okne. Teda zmena toho, ako veľmi okno v danom režime tesní. Nastavenie je jednoduché a zvládne ho každý bez pomoci odborníka. Tento proces spočíva najmä v nastavení kovania okna. Nie každý výrobca plastových okien však umožňuje toto nastavenie, a tým aj zásah do kovania. Preto by ste si mali vždy vopred overiť, či je nastavenie Vašich okien možné. 

Ako nastaviť plastové okná na zimný režim?

Plastové okná sú z výroby vždy nastavené na letný režim. Pred prepnutím do zimného režimu si však pozrite návod na použitie alebo sa poraďte priamo s dodávateľom. Uistite sa, že akýkoľvek zásah do kovania okna nie je v rozpore so zárukou. Samotné prenastavenie plastových okien nie je zložité. Stačí imbusový kľúč alebo kliešte. Otvorte okno a všimnite si kovový rám, ktorý lemuje krídlo a v ktorom je umiestnený nastavovací čap, ktorý môže mať niekoľko podôb. Vyzerá ako hlava skrutky so šesťhranným otvorom s bodkou, oválny čap s otvorom bez bodky, šesťhranný "gombík" alebo oválny čap bez akéhokoľvek otvoru.

  • Prepínač s bodkou - keď je značka dole, okno je v letnom režime. Ak je vpravo, okno je nastavené na zimný režim. Ak chcete okno prenastaviť, vezmite imbusový kľúč alebo kliešte a otočte ním v smere hodinových ručičiek.
  • Spínač bez bodky - ovláda sa imbusovým kľúčom. Ak chcete prepnúť na zimný režim, otočte ho smerom k tesneniu. Pri slabšom tlaku ho otočte smerom od tesnenia. 
  • Šesťhranný "gombík" - uprostred má rovnú čiaru, ktorá je v letnom režime vodorovná a v zimnom režime zvislá.
  • Oválny čap - ak máte na okne oválny čap, v základnom nastavení je zarovnaný šikmo pod uhlom 45°. Ak chcete dosiahnuť silnejší prítlak v zime, otočte čap do vodorovnej polohy. Pre letný režim ho otočte do zvislej polohy.