Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Aké rolety vybrať? Kedy použiť rolety a kedy vertikálne žalúzie?

Zariaďujete si domácnosť a váhate nad tým, ktorý typ roliet je pre Vás ten pravý? Práve pre Vás sme pripravili nasledujúci článok. Pozreli sme sa dopodrobna na výhody látkových roliet aj vertikálnych žalúzií, ktoré nájdete na našom e-shope. Veríme, že Vám uľahčíme výber.

clanek_001

Látkové rolety – čo všetko Vám ponúknu?

Látkové rolety sa vracajú do módy. Je to funkčný, ale zároveň dekoračný prvok, ktorý u Vás doma urobí veľkú parádu. Má hneď niekoľko praktických vlastností, vďaka ktorým si ich zákazníci nemôžu vynachváliť. Tak napríklad ľahká údržba, jednoduchá montáž či vysoký stupeň zatienenia.

Sú látkové rolety to pravé do Vašej domácnosti? V nasledujúcom texte sa im pozrieme „na zúbok“ a zistíme, či sú do Vášho domova tou najlepšou voľbou, alebo by Vám viac vyhovoval iný typ. 

TIP: Pokiaľ by ste si o látkových roletách chceli prečítať ďalšie detaily a zaujímavosti, pozrite sa do sekcie Všetko o látkových roletách. 

Látkové rolety chránia pred zvedavými pohľadmi a zaistia súkromie

Hlavnou úlohou látkových roliet je zaistiť Vám súkromie a ochranu pred zvedavými pohľadmi zvonku. Vďaka látkovým roletám budete mať vždy istotu, že Vás nepozoruje niekto ďalší. Sú vhodné do spoločných priestorov, ale aj spální a detských izieb. 

Látková roleta je navrhnutá tak, aby okraje presahovali okennú tabuľu. Vďaka tomu cez kraje nie je vidieť dovnútra. Preto sú rolety skvelé aj do rodinných domov ako ochrana pred zlodejmi. S nepreniknuteľnou látkou nikto neuvidí, či ste doma, alebo nie a môže ho to odradiť od nekalých úmyslov. 

Skvelé riešenie do detských izieb

Ako už sme spomenuli, látkové rolety sú dobré do detských izieb. A to preto, že majú bezpečnostný systém s kladkou. Keď sa na ňu deti zavesia, zabráni tomu, aby si spôsobili ujmu. Retiazka sa pretrhne a Vaši najmenší budú v bezpečí. 

clanek_002

Vhodné aj pre domácnosť s maznáčikmi

Pokiaľ máte doma mačku alebo psa, určite ste si lámali hlavu nad tým, akú tieniacu techniku si zaobstarať. Najmä mačky majú tendenciu zaútočit na všetko, čo sa pohybuje. A preto je do domácnosti s mačkou najlepším riešením látková roleta – vo vetre nevlaje nič, čo by dráždilo jej predstavivosť. U vertikálnych žalúzií by mohli byť nezávislé lamely trochu problematické a mačku dráždiť ku hraniu si s nimi.

Máte menšie okná? 

Pokiaľ máte menšie okná, doporučujeme práve klasické látkové rolety. Sú pre nich navrhnuté (avšak sú vhodné aj pre väčšie okná), zatiaľčo u vertikálnych žalúzií sa pri výrobe počíta s väčšou presklenou plochou. Model je tomu teda celkovo prispôsobený. 

Látkové rolety vyrábame od minimálnej výšky 150 cm a v minimálnej šírke 30 cm. Pokiaľ však máte ešte menšie rozmery, neváhajte nás kontaktovať a dohodneme se na riešení. Tieniacu techniku vyrábame na mieru, a tak nám nerobí problém výjsť Vám v ústrety aj u menších okien. 

Rolety pre strešné okná

Látkové rolety vyrábame aj vo variante pre strešné okná. Neprevesia sa a ľahko sa ovládajú pomocou madiel a pružinového mechanizmu, ktorý roletu po uvoľnení naroluje sám naspäť. Navyše je možné tienidlo zastaviť v ľubovoľnej polohe. Čo sa montáže týka, nie je  to nič zložité. Celý proces aj s vŕtaním Vám zaberie pár minút.

TIP: Chcete sa o našom strešnom riešení dozvedieť viac? Pozrite sa na náš odkaz Všetko o roletách na strešné okná.

clanek_003

Jednoduchá montáž – ide to aj bez vŕtania

Látkové rolety Vám dodáme zložené a zoskrutkované. Vy sami teda nemusíte vôbec nič skladať – vďaka tomu je celý proces desaťkrát rýchlejší. Namontovať zvládnete rolety sami. Pokiaľ by ste sa ale do toho nechceli púšťať na vlastnú päsť, stačí povedať príbuznému alebo kamarátovi. Nebudete platiť žiadneho profesionála. Látkové rolety dodávame v niekoľkých typoch podľa toho, aký majú systém zavesenia.

  • Zavesenie na okno bez vŕtania: Keďže látkové rolety nie je nutné vŕtať, môže si ich dovoliť aj niekto, kto sa domácemu kutilstvu vyhýba. Ale aj zákazníci, ktorí bývajú v prenájme a nechcú alebo nemôžu doma vŕtať. Roleta sa prilepí alebo zavesí na vrchný rám okna a dole sa upevní pomocou silónu.
  • Vŕtanie na okno: Rolety sa vŕtajú do dvoch miest na horný rám okna. Do spodného rámu sa navŕta zaistenie silónu. 
  • Vŕtanie do steny: Tento variant Vám umožní zaobstarať širšie látkové rolety, ktoré úplne znemožnia pohľad zvonku dovnútra. Systém sa navŕtava podobne ako garniža.
  • Vŕtanie do stropu: Postupuje sa rovnako ako u vŕtania do steny. 

TIP: Pozrite sa, ako sa naše látkové rolety montujú na videách. Nájdete jich v texte Montáž látkových roliet.

Vysoký stupeň tienenia

Látkové rolety ponúkame v 140 druhov látok s rôznou úrovňou zatienenia. Zatiaľ čo skrz niektoré prechádza slnečné svetlo viac, iné sú úplne zatemňujúce a v miestnosti vytvoria prítmie. Takú tieniacu techniku využijete napríklad pri odpočinku behom dňa, ale aj vtedy, keď napríklad uspávate miminko. 

Vysoký stupeň zatienenia sa hodí i v mestskej zástavbe, kde nás v noci často rušia pouličné lampy. Pokiaľ Vám ide o to, aby ste zablokovali čo najviac slnečného svetla, doporučujeme látky s označením Zatemňujúca LM.  

Tepelná izolácia a ochrana pred teplom

Látkové rolety dokážu čiastočne udržať teplo vonku za Vašimi oknami. Vďaka tomu Vás v lete nebude trápiť nepríjemné teplo. Obdobne fungujú aj v zime. Slúžia ako izolácia, vďaka nim ušetríte za kúrenie. O niečo účinnejšie než látkové rolety sú v tomto ohľade naše Termo rolety. Tie navyše poskytujú vysoký stupeň zatemnenia. 

Jednoducho sa čistia

Látkové rolety sa čistia jednoducho. Nemusíte ich z okna dávať dole, ušetríte tak čas za montáž a demontáž. Avšak v prípade, že chcete vykonať hĺbkové čistenie, býva lepšie tienidlo dať dole. Látková roleta má antistatickú povrchovú úpravu, a tak sa na ňu toľko nechytá prach. Ten sa navyše oklepáva pri bežnom používaní. Pokiaľ aj tak budete potrebovať prach z rolety odstrániť, stačí si vziať k ruke vysávač na najnižší výkon. Alebo siahnite po suchej handričke či prachovke a roletu očistite.

Keď sa na rolete objavia odolnejšie škvrny, dá sa použiť vlhčená handrička, prípadne vlhčená handrička s jemným saponátom. Doporučujeme ale saponát najprv vyskúšať na látke navyše, ktorá je namotaná v kazete a za bežného používania nie je vidieť. Overte si, že čistič látku nezničí. Vôbec najlepšie je používať prírodné čističe, ktoré nie sú tak agresívne. Napríklad žlčové mydlo, ktoré si poradí aj s odolnejšou mastnotou. 

Vertikálne žalúzie – je to tá pravá voľba pre Vás?

Vertikálne žalúzie sú rovnako na prvý pohľad zaujímavé a skvelo zastanú svoju funkciu. Váháte nad týmto typom a horizontálnymi roletami? Poďme sa pozrieť na to, čo všetko Vám vertikálne žalúzie ponúknu a aké sú ich silné stránky. Medzi ich silné stránky patrí variabilita v ovládaní, ľahká montáž a rýchle čistenie. 

TIP: Chcete sa o vertikálnych žalúziách dozvedieť čo najviac? Prečítajte si náš text Všetko o vertikálnych žaluziách.

clanek_004

Vertikálne žalúzie zaistia súkromie

Rovnako ako látkové rolety, aj vertikálne žalúzie Vám zaistia pocit bezpečia a dostatok súkromia. V porovnaní s látkovými roletami ale nie je zatienenie úplné, nájde sa sem tam drobná medzera, skrz ktorú je dovnútra vidieť. Pokiaľ Vám teda ide o 100% zakrytie plochy, radšej zvoľte rolety látkové.

Môžete si upraviť stupeň zatienenia

Oproti látkovým roletám majú výhodu v tom, že otočením retiazky môžete miestnosť viac presvetliť, alebo naopak zatemniť. To preto, že nezávislé lamely môžete ľubovoľne otáčať. S jedným blokom látkovej rolety to skrátka možné nie je, u tej ide látku len zatiahnuť alebo roztiahnuť do kazety. Vďaka tomu sú vertikálne žalúzie skvelé do kuchýň, obývacích izieb a jedální. Zatienenú plochu môžete kedykoľvek otvoriť slnečnému svitu, ale zároveň nechať čiastočné zakrytú, aby ste si zachovali dostatok súkromia.

Vhodné pre veľké zasklené plochy

Pokiaľ máte naozaj veľké okná, naše žalúzie sú ideálnou voľbou. Dodáváme ich v šírke až 300 cm s tým, že sa môžeme dohodnúť na individuálnom rozmere. Vertikálne žalúzie Vám radi vyrobíme na mieru. Stačí nás kontaktovať. Využijete ich ale aj na štandardne veľké okná.

clanek_005

Nie sú vhodné do strešných okien

Vertikálne žalúzie nie sú vhodné na strešné okná. Pokiaľ teda hľadáte riešenie do podkrovných priestorov, doporučujeme Vám naše látkové rolety do strešných okien. Vertikálne žalúzie vyrábame iba vo variantoch na steny vo zvislej polohe.

Jednoducho sa montujú, ale musia sa navŕtať

Látkové rolety ponúkame vo variante, kedy sa nemusia vŕtať do rámu, ani na stenu a kamkoľvek inam. Táto možnosť bohužiaľ u vertikálných žalúzií nie je, čo je dané najmä väčšou váhou celého systému. Vertikálne žalúzie sa dajú vŕtať nasledujúcim spôsobom:

  • do stropu miestnosti,
  • do steny,
  • do stropu výklenku.

Stále ale platí, že od nás obdržíte žalúzie zložené. A preto ich montáž zvládnete behom chvíľky sami. Pokiaľ ste si však objednali naozaj veľký rozmer, doporučujeme si na inštaláciu pozvať známeho alebo príbuzného, aby ste systém zvládli úspešne nainštalovať. Profesionála ale rozhodne potrebovať nebudete, a tak ušetríte. 

TIP: Pozrite sa na montáž vertikálnych žalúzií. Uvidíte, že to nie je nič zložité.

Vysoký stupeň zatienenia

Rovnako ako u látkových roliet, aj u vertikálneho typu sa dá dosiahnuť úplného zatemnenia s nepriehľadnou látkou Zatemňujúca VK. Tento typ vďaka špeciálnej vrstve neprepustí žiadne svetlo, a tak je toto tienidlo vhodné aj do spálne alebo detskej izby.

Jednoducho sa udržujú čisté

Starostlivosť o vertikálne žalúzie Vám zaberie len chvíľku. Nemusíte ich z okna dávať dole, doporučujeme to len pri hĺbkovom čistení so saponátom. Rovnako ako u látkových roliet majú aj vertikálne žalúzie antistatickú povrchovú úpravu, a tak sa na nich prach nedrží. 

Táto vrstva ale nie je nekonečná. A tak po čase budete musieť pristúpiť k oprášeniu. Zvládnete to suchou handričkou, prachovkou, prípadne sa dajú žalúzie očistiť pomocou vysávača na najnižší výkon. U odolných škvŕn si pomôžete jemným saponátom. Opäť doporučujeme najprv skontrolovať na skrytom kuse látky, ako bude reagovať. U prírodných čističov máte väčšiu istotu, že látku nijak nepoškodia.

Pár slov na záver

Dúfáme, že sme Vám pomohli vniesť svetlo do dilemy látkové rolety vs. vertikálne žalúzie. Pokiaľ by ste váhali, radi Vám zašleme vzorky zadarmo, aby ste si mohli našu tieniacu techniku porovnať. Zároveň sme Vám k dispozícii na našej zákaznickej podpore, kde radi odpovieme na  Vaše otázky. Telefónne číslo infolinky je +421 2 2220 51 42. Sme Vám k dispozícii každý všedný deň od 8:00 do 16:00.