Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

Aký je rozdiel medzi roletami a žalúziami

Pri výbere tieniacej techniky do Vášho domova možno zistíte, že možností je omnoho viac, než ste si pôvodne mysleli. Pokiaľ záclony nie sú pre Vás to pravé, stále máte na výber medzi roletami alebo žalúziami. Okrem vzhľadu a estetiky, je potrebné zvážiť tiež niekoľko funkčných rozdielov. V tomto článku sa ponoríme do rozdielov medzi roletami a žalúziami a pozrieme sa na ich jedinečné vlastnosti.

clanek_001

Žalúzie

Hoci existujú aj vonkajšie žalúzie, my sa dnes sústredíme na interiérové žalúzie. Žalúzie sú pripevnené iba k hornej časti okna a voľne visia dole, aby zakryli okennú tabuľu. Všeobecne sa sťahujú vertikálne a sú ovládané ťahaním za šnúru; k dispozícii sú však aj zvislé žalúzie, ktoré sa rozťahujú zo strán ako závesy.

Žalúzie je možné roztvoriť len toľko, koľko si prajete, čo z nich robí všestrannú možnosť pre dosiahnutie súkromia a skvelú zábranu v prístupe svetla. Lamelové žalúzie ponúkajú skvelé ovládanie, pretože lamely sa dajú ľubovoľne natáčať a plynule tak regulovať svetlo, a pritom poskytovať súkromie.

Najčastejšie typy interiérových žalúzií

Horizontálne žalúzie – klasické žalúzie do plastových alebo drevených okien. Sú doposiaľ najrozšírenejším typom tienenia, najmä v staršej zástavbe. Ich lamely sú väčšinou z hliníku, plastu, dreva či bambusu.

Existuje veľké množstvo firiem, ktoré sa zaoberajú inštaláciou a nastavením týchto roliet. To ukazuje, ako veľmi sú horizontálne žalúzie na trhu rozšírené. K dispozícii je celý rad farebných odtieňov a niekedy sú dokonca žalúzie opatrené nejakým motívom a obrázkom.

Vertikálne žalúzie – sú ideálne pre zatienenie veľkých okien a presklených stien. Najčastejšie teda nájdu uplatnenie v kancelárskych budovách a v moderných interiéroch. Bývajú zostavené z látkových pruhov, ale sú k videniu aj iné materiály vrátane dreva.

Výhodou je určitá podobnosť s bežnými závesmi, ktoré tieto žalúzie často nahradia. Navyše aj tieto žalúzie vedia natáčať svoje lamely, takže regulácia priechodu svetla je omnoho plynulejšia než u závesov.

clanek_002

Vonkajšie žalúzie – slúžia zároveň ako bezpečnostný prvok v ochrane pred zlodejmi. Z toho dôvodu sú väčšinou použité pevné materiály, ako je kovový plech. Zaisťujú vysoký stupeň tienenia.

Kov ale akumuluje dosť tepla zo slnečného žiarenia, ktoré potom sála do miestnosti. Preto sa vonkajšie žalúzie často dopĺňajú nejakým typom interiérového tienenia.

Rolety

Typickým znakom roliet je nejaký druh látky, ktorý sa sťahuje z hornej časti okna k jeho dolnej časti. Opäť ich delíme podľa umiestnenia na interiérové rolety a vonkajšie čiže exteriérové rolety. Rolety majú omnoho dlhšiu históriu než žalúzie a existujú teda aj vo viacerých variantoch.

Takmer všetky druhy roliet tienia vždy celú plochu okna, cez ktorú ich stiahnete. Regulácia množstva svetla teda nie je tak variabilná ako u žalúzií. Výnimkou medzi roletami sú v tomto ohľade rolety Deň a noc, ktoré kombinujú výhody žalúzií a roliet do jedného skvelého tieniaceho systému.

Najčastejšie typy interiérových roliet

Látkové rolety – klasické sťahovacie rolety, ktoré sa tak rozšírili v období stavania veľkých sídlisk. Ich výhodou je vysoká variabilita látok, z ktorých sa vyrábajú. Máte k dispozícii doslova tisíce typov, farieb, motívov a vzorov.

K ich ovládaniu stačí šnúrka alebo tyč. Roletu len stiahnete do požadovanej výšky a je hotovo. Pokiaľ požadujete úplné zatemnenie, sú látkové rolety tou najlepšou voľbou – látka nemá žiadne otvory ani tvarovanie, kadiaľ by mohlo slnko prenikať. Existujú aj tzv. Blackout rolety pre vysoké zatemnenie.

clanek_003

Rímske rolety – inak taktiež zvané riasiace sa rolety. Ich história naozaj siaha až do dôb starého Ríma. Typické použitie je v interiéroch, v ktorých je tým hlavným prvkom estetický dojem. Rolety totiž tvoria elegantné látkové sklady a previsy, čo je v spojení s množstvom rôznofarebných látok úchvatné na oko.

Rímske rolety sa taktiež často používajú v kombinácii s ďalšou tieniacou technikou. Zatiaľ čo rímske rolety zaistia príjemný vzhľad, iný typ rolety či žalúzie zase zaistí požadované tienenie.

Rolety Deň a noc – najmladší člen v rodine roliet. Podnetom k ich vzniku bola snaha spojiť výhody bežných látkových roliet a klasických žalúzií. Tieto rolety tvorí látka z dvoch striedajúcich sa pruhov – priehľadného a nepriehľadného. Látka sa odvíja v dvoch prekrývajúcich sa vrstvách, takže ich vzájomný pohyb plynule prechádza od úplne zatieneného okna k čiastočne priehľadnému zatieneniu.

Ich ľahká inštalácia, ktorú zvládnete sami za pár minút, jednoduché ovládanie a údržba spolu s univerzálnym nasadením z nich robia favoritov našej ponuky tieniacej techniky. Pokiaľ Vám staré žalúzie dosluhujú, sú rolety Deň a noc ideálnym nástupcom.

clanek_004

Rolety na strešné okná – väčšinou predstavujú variant látkových roliet len s požadovanou zmenou uchytenia rolety. Sklon strešných okien totiž vyžaduje okraje strešných roliet viesť v lište, aby sa zabránilo preveseniu rolety do priestoru. 

Vyrábajú sa aj rolety, ktoré sú priamo určené pre tienenie strešných okien konkrétnych výrobcov okien, ako trebárs Velux alebo Fakro.

Prečo tieniacu techniku od FOA?

Prvý dôvod, prečo si pre nákup tieniacej techniky vybrať FOA, je už viditeľný. A totiž, že u nás máte na výber hneď z niekoľkých druhov roliet a žalúzií, takže nájdete optimálne riešenie pre každú miestnosť. Medzi ďalšie dôvody patrí:

  • Zhotovujeme rolety priamo na mieru Vaších okien. U nás tak zoženiete akýkoľvek rozmer.
  • Na rozdiel od konkurencie naše rolety aj žalúzie prídu už zložené. Stačí ich iba namontovať, čo nezaberie viac než pár minút a zvládne to aj začiatočník.
  • Naše rolety umožňujú aj inštaláciu bez vŕtania.
  • Zasielame až 8 vzoriek látok zadarmo
  • Jednotlivé druhy tienenia sú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach a úrovniach zatemnenia. Pre každú izbu si tak nájdete optimálne riešenie.

Pokiaľ ešte ideálne tienenie nemáte alebo zvažujete výmenu toho existujúceho za módnejší a praktickejší, potom sa pozrite na našu širokú aktuálnu ponuku