Pre plnú funkčnosť tejto stránky je potrebné povoliť JavaScript.

5 dôvodov , prečo by ste si mali zaobstarať rolety na strešné okná

Rolety na strešné okná sú užitočné. Ale s bytovými doplnkami nikdy nejde len o praktickú stránku veci. Táto tieniaca technika totiž taktiež štýlovo vyzerá – zoženiete ich v rôznych odtieňoch a farbách, a to ako čo sa týka látok, tak samotných profilov. Predstavujeme Vám 5 dôvodov, prečo si ich zaobstarať.

clanek_001

V nasledujúcom článku prezradíme, prečo by ste si mali rolety na strešné okná zaobstarať. Je to skvelá voľba nielen pre byty v podkroví, ale aj pre rodinné domy, prípadne verejné priestory. Poradíme, aké sú ich silné stránky. A pozrieme sa aj na to, aké druhy tejto tieniacej techniky na e-shope FOA kúpite.

Získajte kontrolu nad svetelnými podmienkami

Slniečko dokáže byť pekne ostré. Tým skôr, keď  ste pod strechou. Nehovoriac o prúdení ranného svetla. To je síce svieže a krásne Vás naštartuje, lenže čo robiť, keď o neho nestojíte a chcete spať? Na prvé ranné paprsky v podkrovných spálňach doplácate možno aj Vy, keď sa snažíte zaspať po dlhej nočnej zmene alebo prebdenej noci u malých detí. 

Rolety na strešnom okne Vám umožnia zatieniť ranné slnko v dňoch, kedy máte chuť si trochu pospať. Alebo vpustiť do vnútra kúsok slnečných paprskov, pokiaľ chcete, aby bola miestnosť aspoň trochu osvetlená. Oboje je príjemné a oboje s touto vymoženosťou vytvoríte podľa ľubovôle. 

Počasie ale nebýva len dokonale slnečné. Nieste priaznivcom zamračených dní plných dažďa? Nemáte záujem sledovať, ako po oknách stekajú kvapky a nad Vami sa preháňajú šedé mraky? Komu by sa chcelo, je z toho len zlá nálada. S tieniacou technikou jednoducho zatiahnete a máte to, deň si rozhodne kaziť nebudete.

Nakoniec kontrolovať svetelné podmienky v miestnosti má ešte jednu obrovskú výhodu. Zabránite slniečku, aby Vám vyšisovalo bytový textil alebo pohovku. Žiadny materiál nieje tak odolný, aby sa na ňom paprsky časom nepodpísali. Kvalitnou roletou z kvalitnej látky tak svojej výbave predĺžite život a ochránite jej farebnosť. 

Ovládnite teplotu

Určite ste to už niekoľkokrát zažili. Strešné okná púšťajú dovnútra svetlo a vďaka tomu dokážu premeniť podkrovné priestory v hotové peklo. Čo sa s touto „tepelnou pascou“ dá urobiť? Vetrať príliš nepomáha, jedine snáď trochu, keď urobíte prievan. To celé má omnoho elegantnejšie riešenie. Skrátka si zaobstarajte rolety na strešné okná.

Pomocou roliet miestnosť zatienite a minimalizujete jej ohrievanie – to je obzvlášť užitočné, keď sa chystáte von, či už na prechádzku, na nákup alebo trebárs do práce. S roletami máte istotu, že sa nevrátite do horúceho, až vriaceho priestoru.

clanek_002

Naše strešné rolety sú vyrábané z niekoľkých typov látok. Niektoré prepúšťajú svetlo viac než iné. Pokiaľ chcete dosiahnuť čo najvyššieho stupňa zatienenia, doporučujeme siahnuť po látkach, ktoré sú označené ako Zatmievacie alebo Blackout. Tie majú najvyššiu hustotu vlákna a neprejde cez ne takmer žiadne svetlo. 

Rolety nakoniec neslúžia len k zatieneniu. Majú aj izolačné vlastnosti. Dokážu udržať niečo z tepla vonku za oknami. Je jasné, že rozpálená strecha skrátka miestnosť trochu zohreje, a to aj s tou najlepšou izoláciou. Avšak veľké množstvo tepla prichádza aj skrz okná. Správna roleta Vám pomôže teplo minimalizovať a zabráni tomu, aby nekontrolovateľne sálalo zvonku dovnútra. 

TIP: Hľadáte spôsob, ako dokonale zatieniť a zbaviť tepla aj miestnosť s klasickými oknami? Vyskúšajte naše termo rolety. Ponúkajú nielen úplné zatemnenie, ale aj ochranu pred teplom a zimou. Vďaka špeciálnej postriebrenej vrstve majú izolačné vlastnosti. Ušetríte za kúrenie aj klimatizáciu.

Ľahké ovládanie

Strešné okná sú cez všetky svoje výhody umiestnené na horšie prístupných miestach. Aj samotné otváranie ide niekedy ztuha, tým skôr, keď chceme okná zatieniť. S našími roletami pre strešné okná idú všetky zložitosti stranou. 

Ovládací systém nemôže byť jednoduchší – roletu stiahnete dole pomocou madla. A potom stačí jediný ľahký pohyb a ona sa sama vráti do kazety. V prípade plisé roliet rolovanie vždy riadite Vy, avšak látka sa nenavíja iba zhrňuje ako harmonika. A tak si rovnako vystačíte s jediným jednoduchým pohybom rukou.

clanek_003

Jednoduchá údržba

Klasické žalúzie je takmer nemožné dôkladne vyčistiť, a to aj keď ste sebeviac starostlivý alebo si na pomoc pozvete špeciálne nástroje. Naše rolety na strešné okná sú nenáročné. Majú antistatickú povrchovú úpravu, navyše sa pri bežnom používaní neustále oklepávajú, a tak sa na nich prach veľmi nedrží.

V rámci pravidelného upratovania, alebo keď sa veľmi zašpinia, ich samozrejme môžete vyčistiť. Obyčajné mechanické nečistoty a prach očistíte prachovkou alebo suchou handričkou. Keby sa Vám však stalo, že ich veľmi zašpiníte, nezúfejte.

Na odolné škvrny si môžete v prípade látkových roliet pripraviť vodu s jemným mydlom (napríklad žlčovým, ktoré neobsahuje syntetické tenzidy a neškodí látke) a handričku. Tú budete do mydlovej vody namáčať, a škvrnu tak očistíte. 

Druhý variant pre plisé rolety, ktoré pripomínajú harmoniku, je vodný kúpeľ pri 30 °C. Opäť doporučujeme využiť jemnejší prací prostriedok, napríklad na bázi marseillského mydla. Chvíľu nechajte roletu, nech do seba nasaje vodu s prostriedkom a rozpustia sa na nej škvrny. Potom ju osprchujete čistou vodou a nechajte preschnúť podľa pokynov.

Myslite na to, že sú obe rolety látkové. A tak s nimi zaobchádzajte s citom. Nič netlačte na silu, vyhnite sa drsným kefám. Látka by sa mohla poškodiť, stratiť farebnosť, v horšom prípade sa aj roztrhnúť. Tu platí, že menej je niekedy viac a úplne jednoduchá starostlivosť postačí. Rozhodne ich nemusíte prať ani žehliť, tak ako klasické závesy a záclony, ktoré poznáte z bežných okien.

clanek_004

Dobre vyzerajú

Okrem praktických výhod roliet pre strešné okná je tu ešte jedno zásadné plus: vyzerajú skvelo. Vďaka obrovskej ponuke roliet pre strešné okná u značky FOA ľahko nájdete doplnok, ktorý perfektne zapadne do Vášho interiéru.

Ako už sme spomenuli, môžete sa rozhodovať medzi rôznymi farbami nielen samotných látok, ale aj profilov. Látky ponúkame nielen klasické jednofarebné, ale aj žíhané a s prírodným vzhľadom. Zatiaľčo skrz niektoré svetlo takmer neprejde a je teda výrazná ich farba sama o sebe, iné sú mierne priesvitné. 

Pohrajte sa s farbou a denným svetlom – bude skrz ňu jemne presvitať, a Vy tak do miestnosti vnesiete nový farebný element. Zatiaľ čo roleta v teplej farbe interiér krásne zohreje, ta v studenej ho zase príjemne ochladí. Je len na Vás, čo preferujete. Rolety môžu so zariadením podkrovia ako splynúť, tak naopak vystúpiť. Ľahko zoženiete kúsky, ktoré fungujú ako kontrastný akcent.

Spočítané, podtrhnuté...

Pokiaľ ide o „styling“ strešného okna, naše rolety splnia všetky Vaše požiadavky. Ľahko sa používajú, sú atraktívne a majú dlhú životnosť, takže Vám poskytnú svetlo, súkromie a estetickú pridanú hodnotu na dlhé roky. A aké že rolety pre strešné okná vlastne ponúkame? Máme pre Vás dva typy, ktoré si v nasledujúcom texte zblízka predstavíme. 

Rolety plisé na strešné okná

Rolety plisé na strešné okná pripomínajú harmoniku a sú alternatívou ku klasickým horizontálnym žalúziám. Rolety plisé môžete ovládať ako zhora dole, tak zdola hore. Látkou pohybujete pomocou dvoch ovládacích madiel. 

A tak môžete roletu napríklad zhrnúť aj tak, že pruh látky zostane uprostred okenice a zbytok bude odkrytý. Skrátka si tento typ tieniacej techniky prispôsobíte vždy tomu, čo momentálně potrebujete. Takúto flexibilitu Vám žiadne iné tienidlo neponúkne.

clanek_005

Rolety plisé pre bežné okná sa nemusia vŕtať, stačí ich iba nacvaknúť. Avšak vo variante pre strešné okná je potrebné vŕtať. Vďaka tomu si zaistíte, že budú perfektne držať na mieste a nikde sa neprevesia. Profil sám má potom buď oceľový drát alebo vodiacu lištu. Kazetu od nás obdržíte zloženú, nemusíte si teda so samotnou roletou robiť žiadne starosti. 

Samotné navŕtanie Vám zaberie len chvíľku. Zvládnete to sami. Keby ste sa na to necítili, môže Vám pomôcť známy alebo príbuzný. Ale rozhodne nemusíte volať žiadneho špecialistu. Na naších stránkach nájdete detailný návod, ako na to. Pozrite sa na text Montáž roliet plisé na strešné okná.

TIP: Zaujímajú Vás rolety plisé na strešné okná a chcete sa o nich dozvedieť viac? Pozrite si nášho poradcu Všetko o roletách plisé na strešné okná.

Látkové rolety na strešné okná

Ďalším variantom tienenia sú látkové rolety na strešné okná. Taktiež tento typ je úplne pripravený na náročnejšie podmienky náklonu. Neprevesí sa ani pri extrémnych uhloch, ktoré sú u strešných okien bežné. Na výber máte z mnoho látok, ktoré slnko a teplo zablokujú, nech už viac alebo menej. A to vrátane niekoľkých atraktívnych textúr. 

Čo sa montáže týka, tak aj toto riešenie je nutné navŕtať. Roletu Vám dodáme vrátane vodiacich líšt, skrutiek a všetkých dielov potrebných k montáži. Kazeta je zložená. Nemusíte si teda s ničím robiť starosti, len ju podľa návodu navŕtať tam, kam patrí. 

clanek_006

Pozrite sa na náš článok Montáž roliet na strešné okná a sami uvidíte, že to nie je žiadna veda. Poradíte si s tým buď sami, alebo to zvládne niektorý Váš šikovný známy. Rozhodne nie je nutné volať technika.

TIP: Zaujímajú Vás látkové rolety na strešné okná a chcete sa o nich dozvedieť viac? Pozrite si nášho poradcu Všetko o roletách na strešné oká.

V čom sa látkové rolety odlišujú od plisé roliet?

  • Látkové rolety sú hladké, plisé majú harmonikový vzhľad.
  • Plisé rolety môžete vyrolovať zdola i zhora, látka môže zostať v prostriedku okna. Látkové rolety sa dajú zrolovať iba do valčeku v hornej polovici kazety.
  • Z látkových roliet sa pri rolovaní lepšie vyklepáva prach. 

Pár slov na záver

Dúfame, že sme Vám pomohli vybrať správne rolety pre Vaše strešné okná. Pokiaľ by ste váhali, radi Vám posšleme vzorku zadarmo, aby ste si mohli našu tieniacu techniku porovnať. Zároveň sme Vám k dispozícii na našej zákazníckej podpore, kde radi zodpovieme Vaše otázky. Telefónne číslo infolinky je +421 2 2220 51 42. Sme Vám k dispozícii každý všedný deň od 8:00 do 16:00.